Onze visie op acute zorg

De beschikbaarheid en kwaliteit van de acute zorg staan onder druk. Het is daarom nodig de acute zorg in Nederland anders te organiseren. Samen met zorgaanbieders werken wij aan het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van acute zorg.

De organisatie van acute zorg vraagt om verandering

Onze verzekerden moeten wij veilige en tijdige acute zorg kunnen garanderen. En patiënten moeten in een ziekenhuis terecht komen met de juiste expertise. Dat is om verschillende redenen niet meer vanzelfsprekend:

  • De vraag naar acute zorg groeit hard
  • Er is te weinig personeel beschikbaar om, met de huidige inrichting van de acute zorg, deze groeiende zorgvraag op te kunnen vangen
  • Het is voor ziekenhuizen steeds moeilijker om te voldoen aan de landelijke geldende kwaliteitseisen

Het is het nodig de acute zorg in Nederland anders te organiseren

Dit vraagt van alle betrokken partijen, verenigd in ROAZ-regio’s (acute zorgregio’s), om de transformatie van de acute zorg te versnellen. Ook wij als zorgverzekeraars dragen hier aan bij, zowel via onze rol als zorginkoper als via onze rol in de ROAZ.

Samenwerken aan toegankelijkheid en kwaliteit van acute zorg

Samen met de zorgaanbieders in de zogenoemde ‘ROAZ-regio’s maken we plannen (‘ROAZ-plannen’) om de acute zorg te transformeren, zodat deze voor iedereen in Nederland veilig, beschikbaar en betaalbaar blijft. Hierbij hanteren we het principe dat je dichtbij geholpen wordt als dat kan, maar verder weg als dat moet. Direct de zorg op de juiste plek is hierbij essentieel. Zo maken we bijvoorbeeld afspraken over het inrichten van regionale zorgcoördinatie en stimuleren we de concentratie van multitraumazorg in een klein aantal hiervoor aangewezen traumacentra. Drie thema’s hebben hierbij met name onze aandacht:

Concentratie van complexe acute zorg

Voor sommige complexe acute zorg leidt concentratie van deze zorg leidt tot betere kwaliteit en hogere patiëntveiligheid. Daarom zijn er landelijke volumenormen ontwikkeld die voorschrijven dat deze zorg alleen in speciaal hiervoor aangewezen centra, in hoge volumes, mag worden aangeboden.

Dichtbij beschikbaar houden van laagcomplexe acute zorg

Veel zorg die nu op SEH’s wordt geleverd hoeft niet in een ziekenhuis plaats te vinden. In gebieden zonder volwaardige SEH, kan een voorziening voor laagcomplexe acute zorg uitkomst bieden. Enerzijds om laagcomplexe acute zorg regionaal beschikbaar te houden en reistijd voor inwoners te beperken, anderzijds om complexe acute zorg te kunnen concentreren op de SEH’s en tevens de druk op de SEH’s te verlichten. Wij zien dit concept als kansrijk en gaan hierover met zorgaanbieders in gesprek.

Inzet van acuut wijkteam en Wijkkliniek

Wij stimuleren de inzet van acute wijkteams: teams van wijkverpleegkundigen die in de avonden, nachten en weekenden acute hulpvragen oppakken. Dit kan de inzet van de HAP en SEH voorkomen, en zorgt dat bijvoorbeeld kwetsbare patiënten thuis kunnen blijven. Lees meer over het acuut wijkteam.

Ook zien wij meerwaarde in het concept van de Wijkkliniek. Dit is een zorgvoorziening in de 2e lijn, maar buiten het ziekenhuis, speciaal gericht op (kwetsbare) ouderen met een acute zorgvraag. De zorg is gericht op ondersteuning en herstel, zodat deze mensen zo fit mogelijk weer naar huis kunnen. Afhankelijk van de regionale context kan de Wijkkliniek een uitkomst zijn.