
Acute zorg: Behouden van kwaliteit en toegankelijkheid
Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over ons beleid op acute zorg in de MSZ
Wij zetten ons in voor toegankelijke en goede acute zorg
We werken in onze kernregio’s samen met zorgaanbieders aan het toekomstbestendig maken van het acute zorglandschap. Wanneer nodig, doen we dit in ROAZ-verband (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). We bespreken hierbij kansrijke initiatieven. Denk aan het beschikbaar maken van röntgen- en laboratoriumdiagnostiek voor de huisartsenpost in de avond- nacht- en weekenduren, spoedposten voor laagcomplexe acute zorg en inzet van acute wijkverpleegkundige teams. Daarnaast continueren we komend jaar de gesprekken met aanbieders over de geldende kwaliteits- en volumevereisten in de acute zorgketen.
We maken afspraken over de (acute) zorgketen voor ouderen
MSZ organisaties zijn een belangrijke schakel bij de in-, uit- en doorstroom van ouderen in de acute zorgketen. Een nauwe regionale samenwerking met huisartsen, zorgaanbieders wijkverpleging, verblijf en revalidatie (VVT) en andere partners in de acute keten is daarin essentieel. Ook in 2026 willen we met het zorgveld afspraken maken om te komen tot verbeteringen in de zorgketen voor ouderen. Deze ambitie geldt zeker ook voor eerstelijns verblijf (ELV) en de geriatrische revalidatiezorg (GRZ). In de praktijk zien we grote verschillen tussen regio’s in de instroom naar ELV en GRZ. In 2026 blijven we zorgaanbieders stimuleren om het percentage doorverwijzingen vanuit de MSZ terug te brengen. Hierbij is het uitgangspunt dat de afspraken bijdragen om de doorstroom in de keten toegankelijk te houden, ondanks het toenemend aantal kwetsbare ouderen.
Zorgcoördinatie voor passende acute zorg
Zorgcoördinatie ondersteunt verzekerden en zorgverleners bij het vinden van passende zorg bij een acute, niet-levensbedreigende zorgvraag en kan bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de acute zorg in Nederland.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken om zorgcoördinatie landelijk te implementeren. Vanuit de ROAZ-regio’s werken partijen samen aan het inrichten en door ontwikkelen van zorgcoördinatie. Het ROAZ coördineert deze regionale uitwerking. We verwachten dat u als zorgaanbieder bijdraagt aan deze ontwikkeling en uw rol pakt in de uiteindelijke uitvoer.
We volgen de ontwikkelingen rondom zorgcoördinatie in relatie tot ons gepubliceerde inkoopbeleid. Als deze ontwikkelingen hiertoe aanleiding geven publiceren wij aanvullend beleid. Per 2026 willen we een vorm van zorgcoördinatie in al onze kernregio’s operationeel hebben.
We werken aan het toegankelijk houden van de acute verloskunde
Dit vraagt om intensieve samenwerking in de geboortezorgketen. We stimuleren daarom die samenwerking in eerste en tweede lijn. Daarnaast vinden we het belangrijk dat beleid op acute verloskunde onderdeel is van de agenda van uw VSV, en van de samenwerking tussen VSV’s in een regio.
U past de principes van transmurale zorg toe
Zorgaanbieders die werken met kwetsbare (oudere) patiëntgroepen vragen wij de principes van transmurale zorg toe te passen op de lokale werkprocessen en in de regionale context. Het doel is om kwetsbare patiënten in kaart te brengen, zorg op maat te leveren en hiermee het ontslag naar huis te bevorderen, functieverlies en heropname te voorkomen. In overleg tussen verpleegafdelingen, het geriatrieteam en minimaal 1 zorgaanbieder wijkverpleging maakt u werkafspraken over:
- identificatie van kwetsbare patiënten tijdens opname
- verdere screening en proactieve zorgplanning, waarbij de patiënt zelf problemen prioriteert
- de inzet van op maat gemaakte interventies
- warme overdracht door bezoek of beeldbellen met de wijkverpleegkundige en navolgende huisbezoeken door de wijkverpleegkundige
Lees meer over onze visie op Acute zorg en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.
Lees meer over onze visie op kwetsbare ouderen in de acute keten en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.