""

Hybride zorg

Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Lees in dit hoofdstuk over ons beleid hybride zorg

Digitale gegevensuitwisseling voor toegankelijke, transmurale en veilige zorg

Passende hybride zorg is één van de oplossingen voor het toekomstbestendig houden van de zorg. Transmurale, digitale samenwerking tussen zorgaanbieders is hierbij onvermijdelijk.

Databeschikbaarheid en digitale gegevensuitwisseling zijn essentieel om dit mogelijk te maken. De European Health Data Space (EHDS, Europese verordening) en de Wet Elektronische gegevensuitwisseling In de Zorg (Wegiz, 1 juli 2023) verplichten zorgaanbieders tot elektronische uitwisseling van zorggegevens. Zo komt informatie over zorg sneller beschikbaar en is het risico op fouten kleiner. Zorgaanbieders worden wettelijk verplicht om zorggegevens elektronisch uit te wisselen. Daarnaast verwachten wij dat zorgaanbieders zich inzetten om aan de landelijke standaarden voor databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling te voldoen. Voor de implementatie hiervan worden op regionaal niveau afspraken gemaakt. Wij vragen speciale aandacht voor aansluiting op Mitz voor toestemming en lokalisatie, Zorg-adresboek voor adressering en Zorg-ID Smart, of een vergelijkbaar systeem, voor identificatie en authenticatie.

Voor meer informatie over digitale gegevensuitwisseling kijkt u op het kennisplein op onze website, of u download op onze website de IZA-digitaliseringsroutekaart.
Op de website van Zorgverzekeraars Nederland leest u de gezamenlijke ambities van de zorgverzekeraars over digitale zorg en gegevensuitwisseling.

Een duidelijke strategie op kunstmatige intelligentie (AI)

AI kan bijdragen aan een hogere productiviteit, betere zorgkwaliteit en lagere operationele kosten. Om deze potentie te benutten streven we ernaar dat AI in 2030 een standaard onderdeel van de zorg is. Daarom verwachten we dat zorgaanbieders uiterlijk eind 2026 een duidelijke strategie voor de toepassing en implementatie van AI hebben. Dit geldt in ieder geval voor huisartsenzorg via de O&I organisaties, wijkverpleging via de netwerkpartners en de grotere instellingen binnen de GGZ en MSZ.

IZA blijft leidend in de hybride zorg doelstellingen

Voor hybride zorg spreken wij graag doelstellingen met u af voor eind 2026:

  • KPI hybride zorgpaden: 70% van alle intramurale zorgpaden is gehybridiseerd
  • Eind 2026 wordt, mits doelmatig en passend bij de zorgvraag, 50% van de patiënten of cliënten in de gehybridiseerde of digitale zorgpaden en zorgprocessen geïncludeerd.

Deze doelstellingen zijn in lijn met het IZA en gelden voor zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken. Denk bij de inzet van hybride zorg ook aan AI-toepassingen. Bijvoorbeeld om de administratieve lasten te verminderen. Bekijk hiervoor de goede voorbeelden op onze website of vraag ernaar bij uw inkoper.

Wij verwachten dat alle zorgaanbieders zich aansluiten op Mitz

Wij verwachten dat alle ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zijn aangesloten op Mitz voor toestemming en lokalisatie. Het kan zijn dat uw EPD-leverancier aansluiting op Mitz nog niet mogelijk heeft gemaakt. In dat geval verwachten wij dat u binnen zes maanden, nadat het technisch mogelijk is, bent aangesloten op Mitz. Dit is in lijn met het IZA uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling. Lukt het u voor contractering in 2026 niet om op Mitz aan te sluiten? Neem dan contact op met uw zorginkoper en bespreek hoe u dit in 2026 gaat realiseren.

Wilt u een meerjarenafspraak? Dan zijn er voorwaarden van toepassing

Voor onze strategische partners met wie wij een meerjarenafspraak (wensen te) sluiten stellen wij aanvullende inkoopvoorwaarden op digitale gegevensuitwisseling. Om in aanmerking te komen voor een meerjarenafspraak voldoet u minimaal aan:

  • Mitz voor toestemming en lokalisatie: u bent hierop aangesloten indien dit technisch mogelijk is gemaakt door uw EPD-leverancier. Of u heeft een overeenkomst voor implementatie getekend.
  • NEN 7510 (gecertificeerd)
  • NEN 7513
  • Zorg-AB: Het zorgadresboek is volledig en juist gevuld
  • ZORG-ID Smart: u maakt hier of van een vergelijkbaar systeem gebruik.
  • Twiin afsprakenstelsel: u bent hierop aangesloten

Dit geldt voor zowel ziekenhuizen als zelfstandige klinieken. Zie voor meer informatie over de verschillende genoemde onderwerpen ook onze IZA-digitaliseringsroutekaart op onze website.

Voor de OZP telemonitoring (039133) spreken wij een passend tarief af

Sinds 1 januari 2023 is het mogelijk om een OZP te declareren. We komen hiervoor graag een passend tarief overeen. Om dat goed te kunnen doen bespreekt u met uw zorginkoper voor welke zorgpaden (diagnoses) u de OZP telemonitoring wilt afspreken.

Digitale zorg, en dus ook telemonitoring, moet effectief en doelmatig zijn. Wij verwachten van zorgaanbieders dat zij duidelijke uitstroom- of stopcriteria bij telemonitoring te hanteren en dat u kunt aantonen voor welke zorgpaden telemonitoring is ingezet.

Het declareren van de OZP-telemonitoring is conform de ‘handreiking telemonitoring’ van de FMS, het 'IGj toetsingskader telemonitoring volwassenen thuis' en Bijlage 2 Handvatten m.b.t. evaluatie kwaliteit en doelmatigheid bij telemonitoring van de Handreiking telemonitoring.

Wilt u meer weten over onze visie op digitale zorg? Lees hierover op onze website.

Voor digitale zorg binnen de MSR kunnen wij andere afspraken maken

Voor de toepassing en inkoop van digitale zorg binnen de revalidatiecentra (MSR) kijken we per zorgaanbieder wat er mogelijk is. Hierbij kunnen we voor MSR afwijken van de hierboven benoemde doelstellingen en voorwaarden voor ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.

Lees over onze visie