
Toekomstbestendige en passende infrastructuur
Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over toekomstbestendige en passende infrastructuur
En hoe wij dit willen bereiken voor de MSZ.
Wij werken samen met u aan de verbetering van wachttijden en wachttijdinformatie
Dit doen we op verschillende manieren. Als het nodig en mogelijk is, maken we met u verbeterafspraken en/of afspraken met de beroepsgroep. Zo zetten we ons bij de inkoop en aan landelijke tafels in om de rol van optometristen binnen de bestaande kaders te verstevigen. Op deze manier worden oogartsen ontlast en kunnen zij zich richten op complexere zorg. Ook zet onze afdeling Zorgbemiddeling zich in om verzekerden te bemiddelen naar een aanbieder met de zo kort mogelijke wachttijd. Wij vragen u om onze verzekerden actief (terug) te verwijzen naar onze Zorgcoach (wachtlijstbemiddeling) als de Treeknormen in uw instelling (dreigen te) worden overschreden.
Onze afdeling Zorgbemiddeling streeft naar één of enkele vast(e) aanspreekpunt(en) bij aanbieders om afspraken mee te maken of informatie uit te wisselen over wachttijden. Dit kan het bemiddelingsproces verbeteren. Indien wij nog geen vaste aanspreekpunten hebben, kunt u hiervoor worden benaderd.
Het is van belang dat u de actuele wachttijden publiceert op uw website
Ook is het van belang dat u deze aanlevert via het Zorgbeeldportaal. Dit geldt ook voor de zelfstandige klinieken. Met dit beleid sluiten we aan bij de afspraken in de Regeling Aanleveren wachttijden medisch-specialistische zorg en het Integraal Zorgakkoord.
U maakt duidelijke profielkeuzes
Deze moeten toekomstbestendig en passend zijn in de regio. In onze kernregio’s zijn en blijven we met aanbieders in gesprek over verbeteringen in het electieve zorglandschap. We zien dat de toegankelijkheid van planbare curatieve MSZ onder druk staat. Tegelijkertijd zien we interacties en zorgverschuivingen tussen aanbieders, waaronder zelfstandige behandelklinieken. We verwachten daarom dat aanbieders duidelijke profielkeuzes maken, in lijn met de doelstellingen van het IZA en de zorgvraagontwikkeling in de regio. Bij de inkoop van zorg sluiten we hier op aan. Onder andere baseren we onze keuzes op wachttijden.
Tegengaan van negatieve effecten van financiële constructies
Daar streeft Zilveren Kruis naar. Hiermee willen we de zorg betaalbaar houden. Wij zien namelijk dat sommige zorgaanbieders steeds vaker gebruik maken van manieren om geld uit het zorgstelsel te halen. Een voorbeeld hiervan is het aangaan van leningen met gelieerde partijen binnen eenzelfde concern, waarover een niet marktconforme rente wordt betaald. Ook kunt u hierbij denken aan hoge huren voor vastgoed die door zorgaanbieders worden betaald aan binnen eenzelfde concern gelieerde partijen.
Zilveren Kruis roept op tot toekomstbestendige ontwikkeling van zorgvastgoed
Vastgoed speelt een essentiële rol in het creëren van een toekomstbestendige zorginfrastructuur. We constateren dat zorgvastgoed niet altijd aansluit bij de maatschappelijke behoeften. Zilveren Kruis streeft er daarom naar om vanuit haar positie beter betrokken te zijn bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Bijvoorbeeld beslissingen rond nieuwbouw, die een langdurige impact op het vastgoed van de zorgaanbieder hebben, zijn cruciaal en moeten in samenwerking met relevante stakeholders worden besproken. Daarom roept Zilveren Kruis zorgpartijen in haar kernregio’s op om haar tijdig te betrekken bij hun plannen voor (grote) vastgoedinvesteringen.