""

We stimuleren passende zorg

Inkoopbeleid medisch-specialistische zorg 2026

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Lees in dit hoofdstuk over ons beleid passende zorg

Passende zorg, zoals beschreven in het ‘kader passende zorg’ van Zorginstituut Nederland, is de norm van ons inkoopbeleid MSZ.

Lees meer over onze visie op passende zorg en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.

Wij volgen de afspraken binnen het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik

Elk jaar maken NVZ-leden een plan van aanpak om onderwerpen van de implementatieagenda te implementeren of versneld af te bouwen. Voor zover voor u als NVZ-lid relevant verwachten wij dat u de “gepast gebruik”-onderwerpen die staan vermeld op de Implementatieagenda van ZE&GG tijdig implementeert. U volgt hierbij de landelijke ZE&GG voorwaarden, doelstellingen en tijdslijnen, inclusief het maken van een plan van aanpak. In dit plan beschrijft u alle onderdelen zoals benoemd in het door Zorgverzekeraars Nederland opgestelde beoordelingskader. Haalt u de landelijke deadlines niet? Bespreek dit dan tijdig met ons. De status van het ZE&GG plan is onderdeel van de inkoopgesprekken.

Verder verwachten wij van NVZ-leden dat uw zorginstelling meedoet aan zorgevaluaties via het ZE&GG-programma. We bespreken graag uw deelname en de voortgang met behulp van de inclusiemonitor van het programma ZE&GG.

Zo stimuleren we passende zorg

  • We vergoeden alleen zorg die voldoet aan SW&P.
  • We verwachten dat u naast het ZE&GG programma ook werkt aan andere passende zorg onderwerpen. U kunt hiervoor eigen onderwerpen uitwerken, of u vraagt naar de bij ons bekende passende zorg voorbeelden. Deze kunt u opvragen bij uw zorginkoper.
  • We spreken met u, waar nodig, passende tarieven af om passende zorg te stimuleren. Voorbeelden zijn het verminderen van ligdagen (door bijv. dagbehandeling te stimuleren). En daar waar dat kan zoveel mogelijk zorg te verplaatsen naar de eerste lijn.
  • Wij zetten in op passende zorg bij hartrevalidatie binnen MSR, om onder andere te intensieve zorgverlening te voorkomen.
  • We sturen op passende oogzorg door samen met aanbieders de verwijzingen naar de tweede lijn te verbeteren en het aandeel dubbele staaroperaties te verhogen.
  • Zo nodig zetten wij materiële controle in om de rechtmatigheid en doelmatigheid van zorg te controleren.
  • Zo nodig zetten wij machtigingen in als middel om het volume van niet passende zorg verder af te bouwen.

Gezamenlijke besluitvorming is de norm

Passende zorg komt samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand. Daarom willen wij in 2026 met zorgaanbieders afspraken maken over het structureel inbedden van de processen rondom ‘Advance Care Planning’ en ‘Samen Beslissen’.

Dit vraagt om draagvlak en mogelijk om herinrichting van het zorgproces. Ter ondersteuning van de implementatie van samen beslissen binnen uw organisatie kunt u gebruik maken van de ontwikkelde producten en diensten, bijvoorbeeld van het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg (platformuitkomstgerichtezorg.nl) dat samen met de IZA-MSZ partijen onder het BO Kwaliteit vorm krijgt. Wij verwachten dat u onze verzekerden/uw patiënten voorziet van begrijpelijke informatie over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een behandeling versus geen behandeling en financiële aspecten van hun zorgvraag.

Lees over onze visie