Aanvragen polysomnografie (psg) bij diagnostiek van slaapstoornissen
‘Zinnige zorg voor mensen met obstructieve slaapapneu’ (OSAS)
Zorginstituut Nederland (ZiNL) heeft verbeterpunten gezien voor ‘zinnige zorg voor mensen met obstructieve slaapapneu’ (OSAS). Deze verbeterpunten heeft ZiNL in nauwe samenwerking met de beroepsgroep opgesteld.
- Voor diagnose en behandeling van OSA is geen wetenschappelijke onderbouwing als deze zorg gegeven wordt aan mensen zonder OSA-klachten
- Een polygrafie (PG) (slaapregistratietest: meet vooral ademstops) is net zo klinisch nuttig als een polysomnografie (PSG) (slaapregistratietest: meet vooral ademstops én hersenactiviteit) bij een klinische verdenking op OSAS. Alleen is de polygrafie minder belastend voor de patiënt, kost minder inzet van personeel en materieel en is goedkoper dan de polysomnografie. Veel instellingen zetten toch standaard de polysomnografie in bij als ze denken dat het gaat om OSA.
ZiNL heeft de beroepsgroep gevraagd heldere richtlijnen te maken wanneer er een indicatie is voor diagnostiek (1) en psg (2). Deze indicaties zijn beschreven in een nieuw hoofdstuk 2.5 Klinische tests bij OSA in de richtlijn Obstructief slaapapneu (OSA) bij volwassenen.
Deze verbeterpunten van ZiNL én de nieuwe richtlijn OSA zijn de reden dat u als niet-gecontracteerde zorgverlener vanaf 1 januari 2023 een machtiging aan moet vragen voor de psg. Heeft u wel een overeenkomst met ons? Dan is dit vanaf 2022 een onderdeel van de zorginkoop.
Zo zit het met de vergoeding van psg vanuit de zorgverzekeringswet
Een psg bij de diagnostiek naar slaapstoornissen kunnen we alleen vergoeden vanuit de zorgverzekeringswet wanneer de verzekerde daar naar inhoud en omvang redelijkerwijze op is aangewezen en de diagnostiek ook niet meer omvat (en dus niet duurder is) dan nodig is.
Deze informatie hebben wij nodig om uw aanvraag te beoordelen
U vraagt een machtiging voor een psg online bij ons aan via een aanvraagformulier. U ziet in dit formulier welke informatie wij nodig hebben. Onze medisch adviseur beoordeelt uw aanvraag aan de hand van de criteria die gelden voor vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet, op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en de nieuwe richtlijn. Wilt u dit formulier helemaal invullen? Alleen dan kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen.