
Zorg die wij inkopen
Inkoopbeleid Oefentherapie 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de zorg die wij inkopen
En wat onze overwegingen daarvoor zijn.
Wij kopen oefentherapie voor de basis- en aanvullende verzekering in
De Basisverzekeringszorg die wij vergoeden staat in artikel 2.6 van het Besluit zorgverzekering.
Voor overige oefentherapie ontvangt onze verzekerde mogelijk een vergoeding via één van de aanvullende verzekeringen. Wat dit voor u en voor onze verzekerde betekent, leest u in onze polisvoorwaarden.
Kwaliteit van zorg heeft continu aandacht
Passende zorg is de norm en komt terug in onze contracten. Daarbij verwachten wij van zorgaanbieders dat zij op innovatieve manieren de zorg fysiek en digitaal toegankelijker maken. Het gaat ook om invoering van de passende zorgpraktijken zoals die landelijk zijn vastgesteld en uitvoering van de implementatieagenda van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik. Daar waar concentratie van zorg gewenst is, gaan wij actief met zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokkenen in gesprek om deze beweging in gang te zetten. Lees meer over kwaliteit op onze website.
We zetten ons in voor verduurzaming
Zilveren kruis wil bijdragen aan het verlagen van de klimaat- en milieu impact van de zorg. Dit doen we door, naast verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering, zorgaanbieders te stimuleren om (verder) te verduurzamen door in gesprek te gaan en samen naar initiatieven en oplossingen te zoeken. We verwachten van zorgaanbieders dat zij:
- zich inspannen om bij te dragen aan het realiseren van de doelen van de Green Deal Duurzame zorg 3.0
- duurzaamheid verankeren in hun strategie; van kleinere zorgaanbieders verwachten we aandacht voor duurzaamheid in plannen en ontwikkelingen
- in hun jaarverslag of duurzaamheidsverslag rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties voor zover beschikbaar bij de zorgaanbieder
- aantoonbaar voortgang boeken op de uitvoering van het mobiliteitsplan1 gericht op terugdringen CO2-emissie t.g.v. vervoerbewegingen van medewerkers via de beschikbare rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit2 (alleen van toepassing bij zorgaanbieders met meer dan 100 fte).
We dragen bij aan inspiratie en handelingsperspectief voor zorgaanbieders door de verspreiding van groene voorbeelden in de zorgsector. Bekijk zn.nl/tabel-groene-initiatieven voor Groene Initiatieven die de zorgverzekeraars daartoe hebben verzameld of de websites van de GDDZ3.0 en Groene Zorgalliantie (GZA).
Lees meer over het landelijke uniforme zorginkoopbeleid op de website van ZN.
Digitale gegevensuitwisseling voor toegankelijke, transmurale en veilige zorg
Passende hybride zorg is één van de oplossingen voor het toekomstbestendig houden van de zorg. Transmurale, digitale samenwerking tussen zorgaanbieders is hierbij onvermijdelijk.
Databeschikbaarheid en digitale gegevensuitwisseling zijn essentieel om dit mogelijk te maken. De European Health Data Space (EHDS, Europese verordening) en de Wet Elektronische gegevensuitwisseling In de Zorg (Wegiz, 1 juli 2023) verplicht zorgaanbieders tot elektronische uitwisseling van zorggegevens. Zo komt informatie over zorg sneller beschikbaar en is het risico op fouten kleiner. Zorgaanbieders worden wettelijk verplicht om zorggegevens elektronisch uit te wisselen. Daarnaast verwachten wij dat zorgaanbieders zich inzetten om aan de landelijke standaarden voor databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling te voldoen. Voor de implementatie hiervan worden op regionaal niveau afspraken gemaakt.
Voor meer informatie over digitale gegevensuitwisseling kijkt u op het kennisplein op onze website, of u downloadt op onze website de IZA-digitaliseringsroutekaart.
Op de website van Zorgverzekeraars Nederland leest u over de gezamenlijke ambities van de zorgverzekeraars op het gebied van digitale zorg en gegevensuitwisseling.
1) Mobiliteitsplan, zoals opgenomen in de GDDZ 3.0 artikel 4.2.e
2) Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit