Indicatiestelling wijkverpleging
Wie doet de indicatiestelling?
Dat doet een bachelor of master opgeleide verpleegkundige. In de duiding tweede norm van het normenkader staat beschreven wie zich hbo- of masteropgeleide verpleegkundige mag noemen. In mei 2024 heeft de V&VN een statement geschreven over vakbekwaam indiceren (pdf).
Een indicatie moet voldoen aan het normenkader
Het normenkader biedt cliënten duidelijkheid en is richtinggevend voor zorgprofessionals en zorgaanbieders. In het normenkader zijn de 6 normen uitgewerkt voor het stellen van de indicatie en de organisatie van de zorg die geleverd wordt.
Aanvullend op het normenkader heeft de V&VN het begrippenkader indicatieproces ontwikkeld. Hierin vindt u uitleg van begrippen, knelpunten en dilemma’s waar u als waar zorgverlener tegenaan kan lopen.
Zorgdossier met duidelijk verpleegkundig proces
In de handreiking verpleegkundig proces (pdf) staat beschreven wat de 6 stappen van het verpleegkundig proces zijn. En hoe de wijkverpleegkundige deze stappen inzichtelijk kan maken in de indicatie en het zorgplan.
Dit zijn de 5 stappen van het verpleegkundig proces
- Het opstellen van de vraagverheldering (anamnese).
- Diagnose stelling
- Vast stellen van gewenste resultaten (zorgdoelen)
- Vaststellen en organiseren van passende (EPB) interventies.
- Plannen en uitvoeren van (EBP) interventies.
- Monitoren en evalueren van zorg.
Tip! Kijk eens op de website van V&VN. Daar vindt u een toolbox indicatiestelling wijkverpleging en Werkwijzer verpleging en verzorging in de thuissituatie (pdf). Deze documenten zijn hulpmiddelen bij het onderbouwen van de indicatie. Op het kennisplatform van de V&VN staat het verpleegkundig proces beschreven.
De cliënt moet het 1e zorgplan ondertekenen
Voor latere zorgplannen is ondertekening niet nodig. De cliënt moet er wel mee instemmen. Het uitgangspunt is dat de cliënt tijdens het hele zorgtraject achter het zorgplan staat. Stem dus regelmatig af met de cliënt.
Zo lang moet een zorgplan bewaard blijven
Een zorgplan moet 15 jaar bewaard blijven. Of ‘zoveel langer als uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit’. Dit is wettelijk vastgelegd. De termijn van 15 jaar gaat in na afloop van de zorgverlening. Lees hier meer over in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Naar andere onderwerpen van dossier & indicatie
Rapportage/evaluatie
Lees meer over waar de rapportage en evaluatie in de wijkverpleging aan moet voldoen.
Webinar pgb
Bekijk het webinar pgb; van goede indicatie naar goede zorg.
Zorg over 3 domeinen
Welke zorg valt onder welke van de 3 stelselweten?