Zorg over de domeinen heen
Hulp bij persoonlijke verzorging vanuit de WMO
Bij deze verzorging gaat het om mensen die behoefte hebben aan ondersteuning bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Deze verzorging houdt geen verband met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop, maar met de behoefte aan begeleiding. De behoefte aan ondersteuning bij ADL komt met name voor bij mensen met een verstandelijke, zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek.
Maaltijdvoorziening: Wmo of Zvw
Om te kunnen beoordelen of zorg rondom de maaltijdondersteuning onder de Zvw valt, moet in elke individuele situatie door de wijkverpleegkundige afgewogen worden wat een passende interventie is en wie de interventie moet uitvoeren. De wijkverpleegkundige maakt deze afweging in het verpleegkundig proces. Als er sprake is van een geneeskundige context is inzet van de wijkverpleegkundige nodig.
Wlz: voor mensen die langdurig zorg nodig hebben
Bij langdurige zorg gaat het om zorg voor mensen die voortdurend intensieve zorg nodig hebben in de nabije omgeving. Zoals chronisch zieken en gehandicapten. Maar ook ouderen voor wie het niet (meer) verantwoord is om alleen thuis te wonen. Er zijn verschillende manieren om langdurige zorg te ontvangen: binnen een instelling zoals een verpleeghuis of gehandicapteninstelling, een kleinschalige woonvorm of thuis. Een belangrijke voorwaarde aan Wlz-zorg: iemand heeft blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig. Met de Wlz-check ziet u of de cliënt hieraan voldoet.
Wat als een cliënt niet naar de Wlz wil?
Op de website van het Zilveren Kruis Zorgkantoor leest u meer over hoe u een soepele overgang aan kunt pakken. Hier staan verschillende folders die u kan gebruiken in de voorlichting over de Wlz.
Wil een klant niet over naar de Wlz terwijl de aard van de zorgbehoefte bepaalt dat de Wlz voorliggend is? Zilveren Kruis kan wijkverpleegkundigen ondersteunen in deze situatie. Neem dan telefonisch contact met ons op via 071 751 00 99. We denken dan met u mee welke stappen u kunt zetten. Ook kunnen we de klant (na toestemming) vanuit Zilveren Kruis bellen en hem of haar informeren over de wet & regelgeving.
Ook interessant
- Op de website van het zorginstituut vindt u de ‘verpleegkundige indicatiestelling; een nadere duiding’.
- De V&VN heeft een factsheet voor maaltijdondersteuning (pdf) gemaakt.
- Informatie over de Wlz kunt u vinden op de website van het CIZ.
Naar andere onderwerpen van dossier & indicatie
Indicatiestelling
Informatie over de indicatiestelling voor wijkverpleegkundige zorg binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Rapportage/evaluatie
Lees meer over waar de rapportage en evaluatie in de wijkverpleging aan moet voldoen.
Webinar pgb
Bekijk het webinar pgb; van goede indicatie naar goede zorg.