Vergoedingen

We vergoeden (een deel van) de kosten van de behandeling van veel psychische klachten. Om duidelijker te maken wat je vergoed krijgt en wanneer, hebben we alle vergoedingen overzichtelijk op een rijtje gezet.

Zoek een zorgverlener

Heb je een verwijzing van de huisarts gekregen voor geestelijke gezondheidszorg? Met onze Zorgzoeker vind je eenvoudig een zorgverlener bij jou in de buurt. Wij hebben afspraken gemaakt met verschillende zorgverleners om jou de beste zorg te bieden.

Online GGZ

Bij veel klachten kun je ook online geestelijke gezondheidszorg krijgen. Vanuit huis kun je dan via beeldbellen contact hebben met een zorgverlener. Dat is fijn, want de wachttijden voor online GGZ zijn vaak korter. Hierdoor ben je vaak sneller aan de beurt voor een behandeling.

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor geestelijke gezondheidszorg?
Ja, het is belangrijk dat je een verwijzing hebt. Kijk in de voorwaarden van de vergoeding Geneeskundige GGZ wie je de verwijzing kan geven. Met deze verwijzing kun je de kosten voor psychologische of psychiatrische zorg vergoed krijgen.
Voor welke diagnose krijg ik geestelijke gezondheidszorg vergoed?
Als je last hebt van een psychische stoornis, heb je recht op een vergoeding voor psychologische behandelingen vanuit de basisverzekering. Wanneer je huisarts vaststelt dat je niet in de huisartsenpraktijk behandeld kan worden, zal hij of zij je doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ.
Betaal ik eigen risico voor geestelijke gezondheidszorg?
Voor geneeskundige GGZ betaal je verplicht eigen risico. Behalve als de huisarts of de praktijkondersteuner GGZ de psychische klachten behandelt. Dan geldt het verplicht eigen risico niet.
Ik zit al een tijdje niet zo lekker in mijn vel. Heb ik psychische hulp nodig?

Het is heel normaal om je soms wat minder vrolijk te voelen. Iedereen heeft wel eens een dipje of maakt vervelende dingen mee. Als deze gevoelens langer aanhouden en je dagelijkse leven beïnvloeden, is het verstandig om actie te ondernemen. Gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen kunnen helpen om je beter te voelen. Ben je aanvullend verzekerd? Met de Gezond & Fitbundel kun je aan de slag met zelfhulpmodules van Mirro, zoals 'angst en paniek' en 'depri'.

Voel je je langdurig gestrest, somber, of heb je veel last van angst? Dan is het belangrijk om hierover te praten met je huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen met jou beoordelen of professionele psychische hulp nodig is. Als je arts vaststelt dat je klachten niet in de huisartsenpraktijk behandeld kunnen worden, zal hij of zij je doorverwijzen naar de GGZ. Soms kan het nodig zijn eerst een verkennend gesprek te voeren om de oorzaak van je problemen beter te begrijpen.

Wat kan de zorgcoach voor je doen?

Heb je vragen over geestelijke gezondheidszorg? Of lukt het niet om een zorgverlener bij jou in de regio vinden? Onze zorgcoaches helpen je graag.

Bel 071 365 20 57
maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uur

Wat kun je zelf doen?

Slapen, ontspannen, goede voeding en bewegen zijn erg belangrijk voor je mentale gezondheid. Met onze Actify-app ga je stap voor stap aan de slag met je gezondheid. Ben je aanvullend verzekerd? Met de Gezond & Fitbundel kun je aan de slag met zelfhulpmodules van Mirro, zoals 'angst en paniek' en 'depri'.

Hulp bij noodgevallen

Ben je in acute psychische nood? Neem contact op met je huisarts. Bij crisissituaties kun je meteen psychiatrische zorg krijgen. In Nederland zijn hiervoor afspraken gemaakt met GGZ-instellingen. Deze instellingen bieden een crisisdienst die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is. Je huisarts bepaalt of je bij de crisisdienst terechtkunt.