Alles wat je wil weten over vegetarisch eten

Vaker vegetarisch eten is populair! En dat is niet zo gek, want af en toe geen vlees eten is gezond én duurzaam. Gelukkig is minderen met vlees niet zo lastig als je misschien denkt. In dit artikel lees je meer over de voordelen van vegetarisch eten en hoe jij er een gewoonte van maakt.

Af en toe vegetarisch eten is gezond

Af en toe kiezen voor een maaltijd zonder vlees is goed voor je lijf. Plantaardig eten verkleint namelijk de kans op hart- en vaatziekten en zorgt voor een lagere bloeddruk. Sterk bewerkte vleeswaren zoals salami zijn behoorlijk zout en bevatten vaak veel vet. In plantaardige producten zit juist weinig vet en bovendien veel vezels. Hierdoor heb je sneller een vol gevoel dan bij veel dierlijke producten, terwijl de hoeveelheid calorieën die je eet wat lager is. 'Plantastisch' toch?

Wist je dit?

Een ster in groente eten? Nederlanders zijn het helaas niet. Slechts 29% van de volwassen Nederlanders haalt de richtlijn van het RIVM om minstens 200 gram groente per dag te eten! Gemiddeld eten we zo’n 163 gram. Niet iets om over op te scheppen.. Behalve wat extra groente dan!

Vlees vervangen? De keuze is reuze!

In een stukje vlees zitten voedingsstoffen die goed zijn voor je lijf. Om een gezonde wissel te doen, moet je dus slim kiezen. Kant-en-klare vleesvervangers lijken handig, maar bevatten helaas lang niet altijd de juiste voedingsstoffen. Om genoeg eiwitten, ijzer en vitamine B1 of B12 binnen te krijgen, kun je beter smullen van recepten met een vervangend ingrediƫnt. Eieren, peulvruchten (zoals kikkererwten of linzen), sojaproducten en noten zijn gezonde super-subs die vlees prima vervangen!

Tip!

Word een etiket-detective! Jouw AGV-maaltje AG-Vega maken? Er liggen ook kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkt die hun werk goed doen. Neem je vergrootglas mee en check het etiket op een paar kenmerken. Kies voor een vervanger met genoeg eiwit, ijzer en vitamine B1 of B12. Maar pas ook op dat jouw keuze niet te veel vet of zout bevat!

Een groene kampioen worden

Door vaker vegetarisch te eten, draag je bij aan een beter milieu. Het produceren van vlees (en zuivel) is namelijk best schadelijk voor de natuur. Voordat een stukje vlees op je bord ligt, is er veel water verbruikt, bos gekapt (om veevoer te produceren) of bij de import vervuilend gas uitgestoten. Volgens knappe koppen aan de universiteit van Wageningen scheelt een dagje geen vlees en zuivel eten al de helft aan uitstoot! Gelukkig betekent dit ook dat dat alle bee(s)tjes helpen: ook als je een dagje per week voor vega kiest, draag jij een steentje bij aan de natuur.

Stap voor stap minderen met vlees

Af en toe een biefstukje overslaan, is dus een loeigoed idee. Maar vanaf nu wat vaker boe zeggen tegen vlees is misschien een flinke verandering. Daarom is het slim om te oefenen met je eigen flexibiliteit. Begin bijvoorbeeld met een dagje per week geen vlees. Of skip vleeswaren op brood en vervang ze door fruit en groente. Want ook een kleine stap is er een in de goede richting. Voor zowel de natuur als je eigen gezondheid! Een paar extra tips om je op weg te helpen:

Tip 1. Plan vooruit

Oefenen met vegetarisch eten wordt makkelijker als je het plan(t)matig aanpakt. Ga voor je eigen ‘meatless monday’, ‘diervrije donderdag’ of ‘vega vrijdag’: een vaste dag in de week waarop je vegetarische maaltijden eet. Zo wordt het makkelijker om vooraf alvast inspiratie op te doen en leuke recepten uit te zoeken.

Tip 2. De hele dag telt mee

Ook op andere momenten van de dag kun je kiezen voor meer plantaardig eten. Door je vleeswaren op brood om te wisselen met ander broodbeleg, zoals humus of groentespread. Of snack minigroentes en maak je borrelplank vega. Mooie bonus: als je verspreid over de dag meer groente eet, kom je gelijk dichter in de buurt van de groenterichtlijn! 

Tip 3. Vervang je favorieten

Ben jij een echte burgerfanaat of saté-smikkelaar? Dan neem je vast liever geen afscheid van je favoriete maaltjes met vlees. Probeer eens dezelfde maaltijd te maken en één dierlijk ingrediënt te vervangen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een bonenburger of tofu in plaats van kipsaté. Als je de rest van de ingrediënten hetzelfde laat, is het nog steeds smullen geblazen. Grote stap? Je kunt ook starten met het halveren van je portie vlees. Een goed begin, die ook nog eens flink scheelt in de portemonnee!

Tip 4. Maak er (samen) een feestje van

Af en toe vegetarisch eten wordt extra leuk als je er zelf iets gezelligs van maakt. Trommel vrienden of familie op, geef elkaar een vega-kookboek en maak om de beurt wat lekkers klaar. Zo leer je op een leuke manier veel verschillende recepten uit de wereldkeuken kennen. Bijvoorbeeld door je te laten inspireren door de Blue Zones.

Ga voor vegetarische recepten met Actify

De Actify-app kan je helpen om van wat vaker vegetarisch eten een gewoonte te maken. Laat je inspireren door de lekkerste recepten voor een vega ontbijt, lunch of diner. Of probeer de serie ‘Eet 7 dagen vegetarisch’ uit. Eet smakelijk!

Actify, de vitaliteitscoach

Maak kennis met Actify, jouw vitaliteitscoach. En werk stap voor stap aan je gezondheid op een manier die bij jou past. Ook leuk: de app kost je niets!

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Logo Actify

Team Actify