De mediterraanse keuken: gezond genieten!

Wil je dat vakantiegevoel nog even vasthouden? Met de mediterraanse keuken heb je het hele jaar door de zomer in je bol! Niet alleen de recepten in dit artikel zijn om van te smullen, ook de gezondheidsvoordelen smaken vast en zeker naar meer.

Wat is de mediterraanse keuken?

Je vindt de mediterraanse keuken rond het Middellandse Zeegebied. In vakantielanden zoals Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Griekenland is het dus mediterraans smikkelen geblazen! Denk je nu gelijk aan pizza, gyros en Franse stokbroden met kaas? Deze maaltijden staan niet op de mediterraanse menukaart. Dit eetpatroon is puur, vers en onbewerkt. Het is een traditionele keuken, waarbij veel producten vaak zelfs uit eigen tuin komen. De gerechten zijn simpel, smaakvol en vooral ook heel gezond!

Wist je dit?

Veel mediterraanse gebieden zijn onderdeel van de Blue Zones. Hier worden de mensen een stuk ouder dan gemiddeld. En dat ook nog eens in goede gezondheid. Dit heeft alles te maken met de leefstijl van de ‘Blue Zoners’: een combinatie van bepaalde eet- en beweeggewoontes, een gezonde hoeveelheid ontspanning en sociaal contact.

Plantaardig in de hoofdrol

Verse en onbewerkte producten zoals noten, zaden en héél véél groente en fruit; dat is de mediterraanse keuken in een notendop. Plantaardig eten heeft de hoofdrol, bewerkt en rood vlees komt bijna niet in dit eetpatroon voor. Vette vis en zeevruchten worden daarentegen wel vaak in mediterraanse gerechten verwerkt. Volkorenproducten staan standaard op het boodschappenlijstje van mediterraanse keukenprinsen- en prinsessen. 

Voor op je mediterraanse boodschappenlijst

Begin aan je mediterraanse avontuur in de supermarkt. Tip! Kies zoveel mogelijk voor vers, onbewerkt en puur. En check het etiket. Verder vul je jouw mediterraanse keuken met:

  • Olijfolie;
  • Groente (wissel af in kleur en soort); 
  • Fruit (wissel af in kleur);
  • Volkoren graanproducten;
  • Peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen);
  • Noten en zaden (ongezouten);
  • Vis (behalve die uit de frituur!);
  • Zeevruchten;
  • Kip.

Lekker gezond

Mediterraans eten is niet alleen lekker, maar ook gezond. Groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten bestaan uit veel vitaminen en mineralen. Maar ze zitten óók bomvol met vezels. Die zorgen ervoor dat koolhydraten stap voor stap worden omgezet in bloedsuiker. Zo heb je minder snel last van een suikerdip. In olijfolie, noten en vis vind je veel onverzadigde vetten, en daar zijn jouw hart- en bloedvaten heel blij mee!

Wist je dit?

Mediterraanse eetgewoontes zorgen ervoor dat het voor de wind gaat met je stoelgang. Dit eetpatroon heeft volgens de Maag Lever Darm Stichting namelijk een positief effect op je darmbacteriën en dus de gezondheid van je darmen.

Speciaal voor jou: een mediterraans weekmenu

Hebben we je hongerig gemaakt? Probeer dan de serie ‘7-daags Mediterraans tafelen‘ uit. We schotelen je een week lang recepten vol groente, fruit en vis, aangevuld met rijst, peulvruchten en pasta voor. Als ontbijt, lunch of avondmaaltje. Buon appetito!

Actify, de vitaliteitscoach

Maak kennis met Actify, jouw vitaliteitscoach. En werk stap voor stap aan je gezondheid op een manier die bij jou past. Ook leuk: de app kost je niets!

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Logo Actify

Team Actify