Contact met collega's: het medicijn tegen vermoeidheid?

Artikel
27-10-2021
4 minuten leestijd
Voel jij je ook zo moe? Dat is niet zo gek. De stress rondom het coronavirus leidt namelijk tot meer vermoeidheid bij medewerkers. Daarin speelt het gebrek aan sociale interactie een belangrijke rol.
lachende vrouw

Als je voor langere tijd niet naar je werk kunt, niet naar vrienden of familie en alleen woont, kun je je al snel eenzaam gaan voelen. En eenzaamheid leidt vervolgens tot stress en burn-outklachten. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 30% van de Nederlanders zich eenzaam voelt in de coronacrisis. 

Gebrek aan prikkels

Of een medewerker zich eenzaam gaat voelen van het thuiswerken, is afhankelijk van persoonlijke en sociale factoren. Hoogleraar psychologie Mark van Vugt laat de Volkskrant weten dat extraverten hier het meeste last van hebben. “Zij hebben veel prikkels nodig en als ze die niet krijgen, worden ze onrustig, krijgen ze stemmingswisselingen en last van slapeloosheid.” Dit geldt ook voor veel alleenstaanden en expats.


Het contact met collega’s op werk speelt een belangrijke rol. Tosca Gort, arbeids- en organisatiepsycholoog en oprichter van GORTcoaching, beaamt dit: “Sociaal contact is verschrikkelijk belangrijk voor mensen. Daarom wordt de isoleercel gezien als ergste straf die je iemand kan geven. Dat zegt dus eigenlijk al dat als dat de ergste straf is, dat je dat dus niet moet doen in relatie tot het werk. Dus het is belangrijk om als HR-manager of werkgever een ideaal contact-prikkelniveau te geven. Dat medewerkers genoeg sociaal contact hebben om het leuk te houden en niet teveel om het disfunctioneel te laten worden, maar ook niet te weinig om het disfunctioneel te laten worden. Op zoek naar een gulden middenweg. Het is belangrijk om dat per persoon, voor jouw bedrijf of jouw afdeling te gaan ontdekken wat dat is.”

Kantoor als ontmoetingsplek

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om op zoek te gaan naar die gulden middenweg. Mark stelt bijvoorbeeld voor dat werkgevers risicogroepen (als extraverten, alleenstaanden en expats) die ‘onderprikkeld zijn’ in kaart moeten brengen en voor hen een voorrangsbeleid moeten opstellen. Denk aan een extraverte medewerker die alleen woont. Dan kun je diegene bijvoorbeeld voorrang geven om op kantoor te werken. Zo wordt kantoor een ontmoetingsplek. Dit kan helpen tegen de sociale maar ook professionele isolatie. “Je leert heel veel on the job door het klappen van de zweep. Collega’s met ervaring delen hun kennis met minder ervaren collega’s. En die kennisdeling missen we nu.”

Online teambuilding

Teambuilding wordt vaak geassocieerd met fysiek contact, maar dit kan ook gemakkelijk online. Tosca: “Als HR-manager of een werkgever is het belangrijk om te investeren in teambuilding en teamcoaching. Dat kan ook gewoon online. Via Zoom kun je supergave oefeningen met elkaar doen. Zo behoud je in ieder geval het contact met elkaar. Er blijft een positieve werksfeer, de cultuur blijft op peil en iedereen blijft op een hoog niveau functioneren. Als je dit kwijt bent en mensen minder goed met elkaar communiceren, blijkt uit veel cijfers dat bedrijven ook minder winstgevend zijn.” 

Aandacht voor intervisie

De coronacrisis zorgt ervoor dat er in veel gevallen gezocht moet worden naar een nieuwe werkvorm binnen het bedrijf. Intervisies kunnen hierbij helpen. Tosca: “Als iemand deelt dat hij of zij ‘s ochtends altijd een stukje gaat fietsen, dan kan een andere medewerker denken: ‘dat is een goed idee, dit kan ook voor mij werken!’ Dat is de kracht van intervisie: door verhalen met elkaar te delen komen anderen er weer achter wat kan werken.” 

Blijven bewegen

Ook kan het een goed idee zijn om - met afstand - buiten kantoor met elkaar af te spreken en bijvoorbeeld iemand thuis uit te nodigen. Als je dicht bij elkaar woont kun je samen een lunchwandeling maken. Veel thuiswerken brengt namelijk ook met zich mee dat we teveel stilzitten en dat is slecht voor onze gezondheid. Het kan ook leuk zijn om te kijken wat medewerkers voor talenten bezitten en die in te zetten om als bedrijf in beweging te blijven. Misschien is er een medewerker die yogatalenten bezit en graag een online lesje aan collega’s geeft. 

Plan persoonlijke gesprekken in

Vrijwel meteen nadat bleek dat mensen thuis moesten gaan werken, ging iedereen direct op zoek naar sociale video-apps. Hierdoor schoot de app ‘Houseparty’ plots naar de top van de app-stores op Android en iOS. Dit was het begin van vele virtuele borrels. (Al is deze hype weer gezakt, doordat er weer meer op kantoor gewerkt mag worden.) Maar naast de borrels kan het ook goed zijn om 1 op 1 gesprekken met medewerkers in te plannen. Digitaal, maar ook wandelend op 1,5 meter afstand. Op deze manier kom je achter zaken die bij een medewerker spelen en hij of zij niet bij een borrel zegt.


Er zijn veel manieren om het contact met collega’s te stimuleren en eenzaamheid en vermoeidheid tegen te gaan. Vergeet niet om juist nu een leider te zijn. Regel processen in die voor langere termijn werken. En let op je cultuur, want zodra medewerkers vermoeider zijn, worden mensen minder gemotiveerd en dat kan funest zijn voor het bedrijf. Investeer in cultuur door juist wel aan teamcoachings en teambuildings te doen, al is het online. Op deze manier wordt er effectief en met plezier gewerkt. 

Lees ook

Tips om meer te bewegen

Is jouw bedrijf toe aan een volgende stap?

Wil je de gezondheid van jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen? Met een team van specialisten maken we een analyse van de keten van gezondheid, preventie, verzuim en WIA. Daarna gaan we samen aan de slag met oplossingen. Lees meer en kom in contact met onze consultants Gezond Ondernemen.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Aan het werk met stress

Lees praktische tips over slapen en bewegen en tools om het gesprek over stress aan te gaan.

Ga naar de pagina