
Inkoopbeleid GGZ offerte instellingen 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Belangrijkste wijzigingen
In dit hoofdstuk hebben wij voor u de belangrijkste wijzigingen in het inkoopbeleid 2026 ten opzichte van het inkoopbeleid 2025 op een rij gezet. Lees voor alle wijzigingen ook de overige hoofdstukken.
U stuurt op effectieve inzet van de behandelcapaciteit
We vinden het van groot belang dat de schaarse behandelcapaciteit zo effectief mogelijk wordt ingezet om de toegankelijkheid van zorg te verbeteren. In het inkoopbeleid van afgelopen jaar hebben wij hier al uw aandacht voor gevraagd en in ons inkoopbeleid 2026 scherpen wij dit aan.
- Wij verwachten dat u behandelingen in de basis in groepsvorm aanbiedt, tenzij er zorginhoudelijke overwegingen zijn dit anders te doen.
- Bij groepsbehandeling gaan wij ervan uit dat u in de basis maximaal 2 consultregistrerende behandelaren inzet, ongeacht de groepsgrootte.
- Wij vinden op- en afschalen van zorg vanzelfsprekend en gaan ervan uit dat u de Handreiking Zorgvraagtypering GGZ volgt. En op logische momenten in het behandelproces het zorgvraagtype van de cliënt evalueert.
- Wij verwachten een logische samenhang tussen zorgvraagtypering en setting en vergoeden daarom zorgvraagtype 1 en 2 niet langer in de klinische of hoogspecialistische setting.
- Wij stellen strengere eisen aan het declareren van de hoogspecialistische setting. Wij verwachten dat de zorgaanbieder 1 van de 5 Decision tools van TopGGZ gebruikt. En dit vastlegt in het patiëntdossier. Daarnaast moet in het patiëntdossier de verwijsbrief zijn opgenomen waarin staat onderbouwd dat behandeling in de SGGZ niet afdoende is gebleken.
U zet digitale zorg in om behandelcapaciteit vrij te spelen
Zilveren Kruis ziet een belangrijke rol weggelegd voor digitale en hybride zorg in het vrijspelen van behandelcapaciteit in de GGZ. Vanaf 2026 verwachten wij van zorgaanbieders dat:
- u waar mogelijk en passend, het behandeltraject digitaal of hybride levert
- u het label S01 meegeeft op de declaratie bij alle consulten die digitaal plaatsvinden, met als doel inzicht te krijgen in de inzet van digitale zorg
- u vóór 1 juli 2025 een plan van aanpak voor digitale en hybride zorg aanlevert
Wij differentiëren het tariefpercentage voor minder complexe zorgvragen
Minder complexe zorgvragen vergoeden wij met een lager tarief. Daarmee stimuleren we een doelmatige inzet van de behandelcapaciteit voor minder complexe zorgvragen. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat, gebruiken wij om de toegankelijkheid voor complexe zorgvragen te verbeteren.
Wij verwachten dat u tijdige, volledige en correcte informatie aanlevert
Om onze verzekerden toegang te geven tot noodzakelijke zorg, is het voor adequate inkoop en zorgbemiddeling van groot belang dat wachttijdinformatie actueel is. Conform landelijke afspraken verwachten wij van alle zorgaanbieders dat u de wachttijdinformatie tijdig en volledig aanlevert bij het Zorgbeeldportaal van de NZa.
Wij vragen u de verwijsdatum mee te geven in het declaratieverkeer
Afgelopen jaar is zowel Zilveren Kruis als de NZa gestart met een pilot om wachttijdinformatie af te lezen uit declaratiedata met behulp van het informatie-element ‘verwijsdatum’. Wij vragen u daarom om de verwijsdatum in te vullen en mee te geven in het declaratieverkeer.
Wij vragen u een overzicht van exclusiecriteria bij ons aan te leveren
Beter inzicht in de zorg die zorgaanbieders leveren, helpt ons de toegankelijkheid van zorg voor onze verzekerden te verbeteren. Door adequate zorginkoop en zorgbemiddeling. Daarom vragen we u om een overzicht van de exclusiecriteria die u hanteert bij uw inhoudelijke brief 2026 aan te leveren.