""

Bijlage 4: Krachtige Basiszorg

Bijlage bij Inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026-2027

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Lees over Krachtige Basiszorg

Over wat we willen bereiken, de voorwaarden. Maar ook hoe we de tarieven bepalen en hoe u een aanvraag indient.

1. Wat willen we bereiken en wat betekent dit voor u?

Krachtige basiszorg is een integrale wijkaanpak

In de grote steden staan huisartspraktijken voor grote uitdagingen. Veel patiënten met een stapeling van complexe (gezondheids)problemen doen een beroep op de eerstelijnszorg. De oplossing van de ervaren problemen van patiënten is niet altijd te vinden in de zorg. Daarom is Krachtige Basiszorg (KBZ) ontwikkeld: een integrale aanpak gericht op patiënten met hoge gezondheidsrisico's en problemen op meerdere leefdomeinen. Door samenwerking tussen de huisartspraktijk, welzijnswerk en preventie krijgen patiënten ondersteuning vanuit het passende domein. Deze aanpak voorkomt gezondheidsklachten en onnodige medicatie, ziekenhuis- en huisartsenzorg.

We maken afspraken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Sinds 2023 is er door Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) voor alle huisartspraktijken extra geld beschikbaar. Hierdoor kunnen huisartsen de patiënten met complexe problemen beter helpen. In de drie grote steden binnen het Zilveren Kruis kerngebied zien we extra uitdagingen. Want in deze steden zijn er grote clusters van wijken met achterstandsproblematiek. Sinds een aantal jaar ondersteunt Zilveren Kruis deze steden met extra financiering voor de uitvoering van KBZ. Vanaf 2026 is KBZ ook onderdeel van ons inkoopbeleid. Onderdeel van dit beleid is de monitoring van KBZ. De uitkomsten daarvan nemen we mee bij het vormgeven van toekomstig inkoopbeleid.

De regio-organisatie ondersteunt bij de uitvoering van KBZ

Iedere stad en wijk verschilt. De regio-organisatie kijkt binnen de regio welke praktijken deelnemen en welke elementen van KBZ het beste aansluiten bij de specifieke problematiek. De regio-organisatie is ook verantwoordelijk voor het monitoren van de behaalde resultaten en de rapportage hiervan.

2. Wat zijn de voorwaarden?

Voorwaarden Krachtige Basiszorg

  • Deelnemende regio-organisatie: enkel de regio-organisaties in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (gemeente) kunnen KBZ aanvragen.
  • Regioplan: voor KBZ worden de volgende elementen opgenomen in het regioplan:
    • De praktijken die deelnemen aan Krachtige Basiszorg. Bij deze praktijken moet minimaal 25% van het aantal patiënten woonachtig zijn in een achterstandswijk.
    • De KBZ elementen die worden toegepast . Het 4D-model moet in ieder geval onderdeel uitmaken van de gekozen aanpak. Daarnaast staat in het regioplan hoe de aanpak bijdraagt aan het leveren van de juiste zorg op de juiste plek en de link met het sociale domein.
    • Een financiële onderbouwing over hoe de KBZ gelden worden ingezet.
  • Afstemming met het lokale achterstandsfonds: bij de achterstandsfondsen is veel kennis en expertise beschikbaar over de achterstandswijken. De O&I stemt de KBZ aanpak af met het betreffende achterstandsfonds. Deze afstemming draagt bij aan een complementaire inzet van middelen en activiteiten, gericht op het verbeteren van zorg en gezondheid in de achterstandswijken.
  • Monitoring en rapportage: De regio-organisatie monitort de resultaten van KBZ voor de deelnemende praktijken. De monitor is gebaseerd op de Vektis Praktijkspiegel (Totale zorgkosten regionaal, exclusief de hoge kosten patiënten). De monitor bevat de 3 voorgaande jaren en bevat de volgende data per praktijk:
    • Het verschil tussen werkelijke en verwachte MSZ kosten
    • Het verschil tussen werkelijke en verwachte GGZ kosten
    • Het verschil tussen werkelijke en verwachte Farmacie zorgkosten
    • Het verschil tussen werkelijke en verwachte ANW/HAP/HDS consulten en visites

    In Q2 2026 en Q2 2027 deelt en bespreekt de regio-organisatie de monitor met de regionale zorginkoper.

4) Krachtige basiszorg - Wat is Krachtige Basiszorg?

3. Hoe bepalen wij onze tarieven?

Voor de regio's Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is een tarief per ION beschikbaar

De bepaling van dit tarief gaat zo:

  • Berekeningswijze: het tarief wordt vastgesteld op basis van een vast bedrag per NZa opslagverzekerde, specifiek voor praktijken waar 25% of meer van de verzekerden opslagverzekerden zijn.
  • Gegevensverzameling: in het tweede kwartaal van 2025 wordt er een uitvraag gedaan bij de achterstandsfondsen of regio-organisatie om het aantal ION en opslagverzekerden per praktijk te bepalen.
  • Tariefbepaling voor 2026: op basis van de verzamelde gegevens stellen we het tarief per ION voor het jaar 2026 vast. Dit bedrag is niet onderhandelbaar.
  • Indexering voor 2027: voor het jaar 2027 wordt het tarief per ION niet opnieuw vastgesteld, maar wordt het tarief wel geïndexeerd.

4. Hoe dient u uw aanvraag in?

De regio-organisaties van de drie grote steden leggen de plannen voor KBZ vast in het regioplan en stemmen dit af met de regionale zorginkoper. Na akkoord en vastlegging in VECOZO kan de regio-organisatie deze prestatie declareren.