Belangrijkste wijzigingen
Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2024-2025
Versie: 1.2
Datum: 29 augustus 2024
Lees over de belangrijkste wijzigingen
In dit hoofdstuk leest u de belangrijkste wijzigingen in het inkoopbeleid huisartsenzorg 2024-2025 ten opzichte van het inkoopbeleid 2022-2023. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen na uitvoerige consultatie en toetsing met groepen huisartsen en uw brancheorganisaties. Lees voor alle wijzigingen ook de overige hoofdstukken.
De ‘prestatie Toekomstbestendige Huisartsenzorg’ gaat over in de ‘prestatie MTVP’
De prestatie ‘Meer tijd voor de patiënt’ (MTVP) is beschikbaar per 1 april 2023 en is toegevoegd aan dit inkoopbeleid. De inhoudelijke overlap tussen deze twee prestaties is groot. De ‘prestatie Toekomstbestendige Huisartsenzorg’ gaat daarom over in de ‘prestatie MTVP’. Meer hierover leest in de bijlage.
We investeren in lijn met het Integraal Zorgakkoord (IZA)
Naast MTVP investeren we in de ‘vergoeding Taakdelegatie’ (voorheen ‘vergoeding POH-s’), de ‘vergoeding POH-GGZ’ en ‘prestatie Ouderenzorg’. Ook wordt de prestatie Behandelwensgesprek geïntroduceerd. Daarnaast stellen we extra budget beschikbaar om de continuïteit van de huisartsenzorg te waarborgen. Meer hierover leest u in de bijlage.
De ‘vergoeding POH-s’ is verduidelijkt en draagt nu de naam ‘vergoeding Taakdelegatie’
Voor dit beleidsonderwerp hebben wij huisartsen uitvoerig geraadpleegd. U behoudt de keuze tussen een vaste vergoeding óf een aanvullende vergoeding in combinatie met het declareren van consulten en verrichtingen. De vergoeding is beschikbaar voor meerdere zorgprofessionals. De rekentools zijn samengevoegd en verduidelijkt. Meer hierover leest u in de bijlage.
Voor de ‘vergoeding POH-GGZ’ zijn de uren uitgebreid
In het IZA is afgesproken dat de maximum uren POH-GGZ (per normpraktijk) met 4 uur worden uitgebreid. Deze extra uren zijn bedoeld voor netwerkzorg en het inzetten van e-health modules. Deze verruiming wordt opgenomen in het beleid en de rekentool. Meer hierover leest u in de bijlage.
Voor het voeren van behandelwensgesprekken introduceren we nieuw beleid
In het IZA staat dat het aantal kwetsbare ouderen dat op de SEH belandt omlaag gebracht moet worden. Dit kunnen we bereiken door preventie & vroegsignalering, valpreventie en zorgplanning. Om zorgplanning te stimuleren komt er een aparte prestatie voor behandelwensgesprekken. Deze gesprekken kunnen bijdragen aan een goede kwaliteit van zorg rond het levenseinde van kwetsbare ouderen. Meer hierover leest u in de bijlage.
We verhogen het regiotarief voor de ‘prestatie Ouderenzorg’
Om de ouderenzorg in samenhang met de andere betrokken zorgaanbieders te organiseren is de regierol van de regio-organisatie cruciaal. In ons inkoopbeleid huisartsenzorg 2022-2023 schrijven we om die reden dat de prestatie Ouderenzorg vanaf 2024 alleen via de regio-organisatie contracteren. Op basis van de vele consultatiegesprekken met huisartsen over ons inkoopbeleid 2024-2025 hebben we anders besloten. Het blijft voor een individuele huisarts mogelijkheid om deze prestatie af te spreken. Tegelijk verhogen we het tarief voor de regio-organisatie, omdat we aan de regio-organisatie meer voorwaarden stellen dan aan de individuele huisarts. Meer hierover leest in de bijlage.
De ‘prestatie Formulariumgericht Voorschrijven (FGV)’ is vervangen door de prestatie FTO/DTO
Met FGV wilden we het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door de huisarts stimuleren. Huisartsen scoren op dit aspect vrijwel allemaal hoog. Ook zagen we weinig verschil in de FGV-scores. Daarnaast kwam de doorontwikkeling moeizaam op gang en bleek de methodiek complex. Die methodiek zorgde voor onduidelijkheid, extra administratielasten en ongelijkheid vanwege verschillende huisarts informatiesystemen (HIS). Om bovenstaande redenen hebben we in overleg met huisartsen en de andere zorgverzekeraars de stap gezet naar de prestatie FTO/DTO. Meer hierover leest u in de bijlage.
Bent u huisarts in Friesland? Dan geldt dit inkoopbeleid in zijn volledigheid ook voor u
In 2022-2023 gold een overgangsperiode voor de huisartsen in deze regio. Tijdens deze overgangsperiode zijn er in Friesland aparte afspraken gemaakt over de prestaties: ‘Ouderenzorg’, ‘POH-S, ‘ACP’, ‘FTO4/DTO’, ‘PATZ’, ‘OSASENSE’, ‘POH-GGZ Jeugd’ en ‘Step 2 verrichtingen’. Vanaf het Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2024-2025 geldt dit volledige Inkoopbeleid ook voor de huisartsen in Friesland. We hebben in goed overleg naar de Friese afspraken gekeken en dat heeft de volgende verdeling opgeleverd. Een tweetal Friese afspraken is opgenomen in dit inkoopbeleid (FTO/DTO en ACP/behandelwensgesprekken). Voor een aantal prestaties geldt alleen het Zilveren Kruis Inkoopbeleid 2024-2025 (Ouderenzorg en Vergoeding POH-S/Taakdelegatie). En voor de overige afspraken is het mogelijk om maatwerkafspraken te maken met de regio-organisatie (i.o.), op deze manier kunnen we de regionaal waardevolle initiatieven voortzetten.