""

Prestatie Digitale Triage

Bijlage bij Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2026-2027

Versie: 1.0
Datum:1 april 2025

Lees over de prestatie Digitale Triage

Over wat we willen bereiken, de voorwaarden. Maar ook hoe we de tarieven bepalen en hoe u een aanvraag indient.

1. Wat willen we bereiken?

Digitalisering ontwikkelt zich in een hoog tempo

We stimuleren praktijken om bestaande digitale oplossingen regelmatig te evalueren en nieuwe oplossingen te implementeren. We zien bijvoorbeeld dat ‘online inzage’ en ‘online contact’ in vrijwel alle praktijken worden toegepast. Deze digitale oplossingen zijn inmiddels gemeengoed en komen in een volgende beleidsperiode (vanaf 2028) dan ook niet terug in ons inkoopbeleid. Op die manier houden we ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Digitale trage en draagt bij aan efficiëntere praktijkvoering

Digitale oplossingen voor digitale triage hebben een enorme impact op de praktijkvoering. Mits deze goed worden geïmplementeerd. De praktijkvoering wordt efficiënter en dat is hard nodig met de toenemende druk op het personeel. Regio-organisaties hebben zich op basis van het O&I inkoopbeleid 2024-2025 al voorbereid op de implementatie van Digitale triage. Zij kunnen u ondersteunen bij de keuze en invoering van een tool. U kunt de prestatie op 2 niveaus contracteren.

2. Wat zijn de voorwaarden?

Niveau 1:  

  • Online inzage: patiënten krijgen online inzage in een beveiligde omgeving. Steeds meer patiënten hebben behoefte aan inzicht in de eigen medische gegevens. Bijvoorbeeld om samen te beslissen tijdens het zorgpad. Om die reden stimuleren we het implementeren en aanbieden van ‘online inzage’. Dit sluit aan op de wettelijke plicht om patiënten elektronische inzage te bieden. Voor deze module gelden de volgende voorwaarden:
    • Patiënten kunnen online hun dossier inzien.
    • Patiënten kunnen online hun laboratoriumuitslagen inzien.
  • Online contact: patiënten kunnen 24/7 online contact opnemen. Alle vormen van bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk zijn belangrijk, zowel fysiek als digitaal. Via deze module stimuleren we dat de praktijk 24/7 online communicatiemogelijkheden biedt. Voor deze module gelden de volgende voorwaarden:
    • Patiënten kunnen online afspraken maken voor zowel een fysiek als een online consult. U stelt voldoende afspraakmogelijkheden open, zodat uw patiënt keuze heeft.
    • Patiënten kunnen minimaal 5 werkdagen vooruit afspraken vastleggen.
    • Patiënten kunnen een e-consult krijgen. Een e-consult is het digitaal contact met uw patiënt via de e-mail, de chat in een app of het patiëntenportaal.
    • Patiënten kunnen online herhaalmedicatie aanvragen. Als uw praktijk afspraken heeft met één of meerdere apotheken in de omgeving, dan volstaat een verwijzing op uw website dat patiënten herhaalmedicatie kunnen aanvragen op de website van de betreffende apotheek.
    • Patiënten kunnen uw recepten en verwijsbrieven digitaal ontvangen. 

Niveau 2

  • Online inzage en online contact: zoals beschreven bij niveau 1.
  • Digitale triage: met een vraag of klacht doorlopen patiënten en online vragenlijst via een tool. Op basis van de vragenlijst volgt een consult of een digitale afhandeling. Ook worden de ingevulde gegevens gebruikt bij de consultvoorbereiding. Met deze ‘digitale voordeur’ draagt u bij aan het verlagen van de werkdruk en het vrijspelen van personeel. En daarmee houden we de huisartsenzorg toegankelijk. Voor deze module gelden de volgende voorwaarden:
    • De tool is getoetst door Digizo.nu en onderdeel van het digitaliseringsbeleid van uw regio-organisatie.
    • Als u een andere tool wilt inzetten legt u dit eerst voor aan ons via ons online contactformulier.
    • Een steeds groter deel van het contact met uw praktijk loopt via de tool en u houdt dit ook bij. Denk hierbij aan de ontwikkeling van het aantal telefonische contacten. We zien namelijk in de praktijk dat succesvolle inzet van digitale triage leidt tot een verlaging van het aantal telefonisch contacten. We streven ernaar dat tenminste 10% van de zorgvragen loopt via de tool. 

U vermeldt uw digitale service duidelijk zichtbaar op uw website

Dit is een algemene voorwaarde. Daarmee attendeert u als praktijk uw patiënten op de serviceaspecten die u aanbiedt. We controleren steekproefsgewijs. Ook kunnen we vragen om uw eigen data, waaruit blijkt dat uw patiënten gebruikmaken van de services.

3. Hoe bepalen wij onze tarieven?

Het tarief is een vast bedrag per niveau per ingeschreven patiënt

De tarieven vindt u uiterlijk 1 september voorafgaand aan het nieuwe contractjaar op onze website.

4. Hoe dient u uw aanvraag in?

U vraagt de prestatie aan via het Zorginkoopportaal van VECOZO

U geeft per module aan of u deze wilt afsluiten. Op 2 momenten per jaar kunt u starten met de vergoeding. De startdata zijn: 1 januari en 1 juli. Uw aanvraag kunt u uiterlijk 4 weken voor de startdatum van de vergoeding indienen via ons online contactformulier. U krijgt dan opnieuw toegang tot het Zorginkoopportaal van VECOZO. Na toekenning van uw aanvraag of wijziging krijgt u een nieuwe samenvatting. De nieuwe vergoeding gaat in op de eerste dag van het nieuwe half jaar.