
Vergoeding Taakdelegatie
Bijlage bij Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over de vergoeding van Taakdelegatie
Over wat we willen bereiken, de voorwaarden. Maar ook hoe we de tarieven bepalen en hoe u een aanvraag indient.
Wijzigingen: We maken de rekenmethodiek voor de module taakdelegatie eenvoudiger. Hierdoor vul je de rekentool makkelijker in en is het duidelijker wanneer er wel of niet gedeclareerd mag worden. We corrigeren niet meer voor de inzet voor de module Kwetsbare Ouderen, in plaats daarvan verlagen we de vergoeding per ingeschreven patiënt. Deze correctie zorgde namelijk voor te veel verwarring. Het totale budget dat we uitgeven aan taakdelegatie houden we gelijk. Wel kunnen de financiële effecten per praktijk verschillen. Bij de publicatie van de rekentool plaatsen we extra toelichting op onze website.
1. Wat willen we bereiken?
Door medisch-inhoudelijke taakdelegatie creëert u meer tijd voor de patiënt
In uw huisartsenpraktijk kunt u taken delegeren aan andere zorgprofessionals. Dit gaat bijvoorbeeld om ouderenzorg door de POH-s of spreekuur door de Physician Assistant of ANIOS. Zo heeft u meer tijd voor de patiënt en kunt u zich meer richten op complexere zorgvragen. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige huisartsenzorg.
2. Wat zijn de voorwaarden?
Voor de vergoeding gelden de volgende voorwaarden
De ondersteunende professional:
- is een POH (uitgezonderd POH-ggz), praktijkverpleegkundige, physician assistant, nurse practitioner/verpleegkundig specialist of ANIOS;
- is in dienst van de huisartsenpraktijk, in dienst bij de regio-organisatie of gedetacheerd vanuit een instelling;
- werkt in het HIS of KIS van de huisarts en volgt hierbij de NHG-richtlijn ADEPD-registeren (hij/zij codeert onder meer de episodes met een ICPC-code op de E-regel);
- voldoet aan de opleidingseisen en het competentieprofiel van de eigen beroepsgroep.
De aangevraagde uren:
- legt u contractueel vast met de bovengenoemde professional (voor een POH-s die ook als doktersassistente werkt, vraagt u alleen de POH-s uren aan);
- liggen niet boven het aantal contracturen;
- vraagt u alleen aan voor de professional die in uw praktijk werkt en niet voor de eventuele inzet van de professional in een andere praktijk;
- komen overeen met uw recente situatie, u geeft wijzigingen door via VECOZO wanneer uw praktijkpopulatie wijzigt of wanneer u meer of minder uren inzet.
3. Hoe bepalen wij de tarieven?
Uw praktijkzwaarte, ureninzet en uw type vergoeding bepalen uw tarief
- Uw praktijkzwaarte wordt berekend op basis van een aantal factoren van uw praktijkpopulatie:
- De praktijkgrootte: het aantal ingeschreven patiënten
- Pre-diabeten: patiënten met gestoorde glucosetolerantie en gestoord nuchtere glucose1
- Chronische zorg: DM, CVRM, COPD en Astma volgens de inclusiecriteria van InEen
- Kwetsbare ouderen: 28% van het aantal ingeschreven 75-plussers
- Uw ureninzet baseert u op de contractuele inzet van de ondersteunende professionals. De aangevraagde uren komen niet boven het aantal contracturen van deze professionals.
- Uw type vergoeding kiest u zelf: een vaste of aanvullende vergoeding.
1 De definitie van prediabeten is onduidelijk en de prevalenties verschillen sterk per praktijk. Gedurende de komende beleidsronde gaan we dit verder onderzoeken.
U heeft de keuze tussen een vaste vergoeding en aanvullende vergoeding
In de rekentool (op onze website en in VECOZO) wordt de vergoeding voor uw praktijk inzichtelijk. U kunt kiezen uit een vaste vergoeding of een aanvullende vergoeding:
- Vaste vergoeding van 100%: u kiest voor een volledige vergoeding van de aangevraagde uren. Tijdens deze uren en tijdens ketenzorg mogen de professionals niet declareren om dubbele bekostiging te voorkomen. In de uren buiten de bekostigde uren mag de professional wel de consulten en verrichtingen declareren.
Voorbeeld: u heeft een POH-s in dienst voor 28u per week. Deze wordt voor 10u bekostigd vanuit de ketenzorg en 10u vanuit de Vergoeding Taakdelegatie. Dan mag deze professional tijdens de resterende 8u (28 contracturen – 10u ketenzorg – 10u taakdelegatie) de geleverde zorg declareren. - Aanvullende vergoeding van 25%: u kiest voor gedeeltelijke vergoeding van de aangevraagde uren. Dit is een aanvullende vergoeding voor bijvoorbeeld collegiaal overleg en managementtijd door de huisarts. De patiëntgebonden tijd declareert u via consulten en verrichtingen.
Voorbeeld: u heeft een POH-s in dienst voor 28u per week. Deze wordt voor 10u bekostigd vanuit de ketenzorg en 10u vanuit de Vergoeding Taakdelegatie. Dan mag deze professional tijdens 18u (28 contracturen – 10u ketenzorg) de geleverde zorg declareren.
4. Hoe dient u uw aanvraag in?
De rekentool publiceren we uiterlijk 1 september op onze website
Zodat u een tariefberekening kunt maken voor uw praktijk. Deze rekentool is een hulpmiddel en werkt hetzelfde als de rekenmethodiek in het Zorginkoopportaal van VECOZO, waar u de vergoeding aanvraagt. Het tarief is uiteindelijk een bedrag per ingeschreven patiënt.
U vraagt de vergoeding aan via het Zorginkoopportaal van VECOZO
Op 4 momenten per jaar kunt u starten met de vergoeding of wijzigingen doorgeven die kunnen leiden tot aanpassing van het tarief. De startdata zijn: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Uw aanvraag kunt u uiterlijk 4 weken voor de startdatum van de vergoeding indienen via ons online contactformulier. U krijgt dan opnieuw toegang tot het Zorginkoopportaal van VECOZO.