
Wat we willen bereiken
Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over wat we willen bereiken
In dit hoofdstuk leest u over de kern van ons inkoopbeleid. En wat we met dit inkoopbeleid willen bereiken.
Iedereen in Nederland toegang tot goede zorg voor een betaalbare premie
Daar staan we voor. Maar doen we nu niets? Dan moet in 2040 één op de vier werkenden een baan hebben in de zorg om aan de zorgvraag te voldoen. Het is een grote maatschappelijke uitdaging het tij te keren. Dat kunnen we niet alleen, dat krijgen we alleen samen voor elkaar. Hoe? Door zorg dichterbij mensen te brengen en tegelijk zorgprofessionals te ontlasten. Lees meer over onze aanpak op onze website.
We willen dat de huisartsenzorg de basis van het Nederlandse zorgstelsel blijft
Daarvoor is het essentieel dat deze zorg toegankelijk is voor iedereen. En dat de huisarts voldoende tijd heeft voor waar hij echt van is: medisch generalistische patiëntenzorg. Daar horen ook keuzes bij. Wat hoort wel en niet in de spreekkamer thuis? En hoe richten we samen de huisartsenzorg in? Wij gaan bijvoorbeeld voor meer gebruik van zelfzorgapps, het verminderen van de administratielast en het inzetten van taakherschikking.
De patiënt staat centraal bij de zorg die u verleent
Dit betekent dat de zorg is afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie en behandeldoelen van de patiënt. Als het kan heeft de patiënt de regie over het eigen zorgproces en vindt de zorgverlening in een vertrouwde omgeving plaats. Dit bereiken we alleen als de samenwerking tussen zorgverleners soepel verloopt. Daarom stimuleren we goede onderlinge afstemming op wijk- en regioniveau.
Met digitale zorg kunnen we de huisartsenzorg slimmer maken
Ook vergroten we hiermee de zelfredzaamheid van patiënten. Daarnaast helpt digitalisering bij de manier waarop professionals samenwerken en bij het verbeteren van informatiestromen binnen en buiten de praktijk. We maken bijvoorbeeld afspraken met innovatieve organisaties en introduceren nieuw beleid voor digitale triagetools. Ook zien we nu al mogelijkheden van artificial intelligence (AI) bij de ondersteuning van triage en chat. De inzet van speech-to-text applicaties draagt bijvoorbeeld bij aan de verbetering van bestaande processen. Voor deze toepassingen zien we ook een grote rol in de ANW-zorg.
Zorgcoördinatie helpt om de acute keten te optimaliseren
Bij zorgcoördinatie werken ketenpartners in de acute zorg domein overstijgend samen. Dit zijn minimaal de huisarts(enpost), meldkamer ambulancezorg en de ouderenzorgorganisatie. Zorgcoördinatie omvat eenduidige urgentiebepaling en het bepalen van passend vervolg. Zie voor meer informatie het adviesrapport Landelijke inrichting zorgcoördinatie. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken om zorgcoördinatie landelijk te implementeren. Vanuit de ROAZ-regio’s werken partijen dan ook samen aan het inrichten van zorgcoördinatie. We vragen huisartsen om mee te doen in de regionale uitwerking. We volgen de ontwikkelingen rondom zorgcoördinatie en dat kan aanleiding geven om aanvullend beleid te publiceren.
De regio-organisatie is van meerwaarde voor uw praktijk
De regio-organisatie zorgt voor een sterke vertegenwoordiging van de huisarts binnen de regio. Dat leidt tot een betere samenwerking met ziekenhuizen, GGZ-instellingen, wijkverpleging en het sociaal domein. Ook neemt de regio-organisatie het voortouw in de regionale transformatie van het zorglandschap. En de regio-organisatie ondersteunt bijvoorbeeld bij het verbeteren van de ICT en het opleiden van personeel. Lees meer hierover in ons O&I beleid.