""

Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2026-2027

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Belangrijkste wijzigingen

In dit hoofdstuk hebben wij de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet. Over de wijzigingen spraken we onder andere met uw branchevereniging. Lees voor alle wijzigingen ook de overige hoofdstukken en de bijlagen.

Het beleid voor Taakdelegatie is gewijzigd

De rekentool werd door huisartsen als complex ervaren en daarom maken we het invullen makkelijker. Dat doen we door de correctie voor de prestatie Kwetsbare ouderen eruit te laten. In plaats daarvan verlagen we de vergoeding voor Taakdelegatie per ingeschreven patiënt. We houden het totale budget binnen Taakdelegatie gelijk, maar de financiële effecten per praktijk kunnen wel verschillen. De rekentool publiceren we uiterlijk 1 september en daarin ziet u het effect voor uw praktijk. Zie de bijlage ‘Vergoeding Taakdelegatie’.

De prestatie praktijkmanagement in nu beschikbaar voor alle praktijken

We schrappen de voorwaarde dat de praktijkmanager werkzaam is voor meerdere praktijken of een grote praktijk (4.500 patiënten). Een praktijkmanager ontlast de huisarts en we willen de drempel verlagen om daar gebruik van te maken. Zie de bijlage ‘Vergoeding Praktijkmanagement’.

De vergoeding POH-GGZ kunt u ook via de regio-organisatie afspreken

Dit draagt bij aan het efficiënter inzetten van personeel, kennisdeling binnen de regio en schaalvoordelen rondom de inzet van e-health. Het is ook mogelijk om alleen consultatie en e-health via de regio-organisatie te contracteren. Zie de bijlage 'Vergoeding Praktijkondersteuning GGZ'.

Het beleid voor Service & Bereikbaarheid wordt beleid voor Digitale Triage

U kunt kiezen uit niveau 1 en niveau 2. In niveau 1 zitten de bestaande modules ‘online inzage’ en ‘digitaal contact’. In niveau 2 maakt u gebruik van een digitale triagetool. Daarmee verlaagt u de werkdruk en speelt u personeel vrij. Zo willen we de huisartsenzorg toegankelijk houden. Deze wijziging betekent ook dat het extra spreekuur buiten kantooruren vervalt. We leggen nog meer nadruk op digitale bereikbaarheid. Zie de bijlage ‘Prestatie Digitale Triage’.

Prestatie Kwetsbare ouderen contracteert u via de regio-organisatie

Met deze wijziging spelen we in op het belang van regionale afstemming bij deze zorg. Want de zorg voor kwetsbare ouderen vereist een samenhangend zorgnetwerk en juist daarbij kan de regio-organisatie u ondersteunen. De prestatie staat daarom niet meer in dit inkoopbeleid. Zie de ‘Prestatie Ouderenzorg’ in het Inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026-2027.

U kunt een maatwerkafspraak maken voor een praktijkstart

Het gaat om financiële steun bij het starten van een nulpraktijk, het overnemen van een bestaande praktijk of het samenvoegen van meerdere praktijken. Eén van de voorwaarden is dat er sprake is van een (dreigend) tekort aan huisartsenzorg in de regio waar u zich wilt vestigen. Zo willen we de huisartsenzorg toegankelijk houden en aansluiten bij de behoefte van deze groep huisartsen. Zie de bijlage ‘Compensatie Praktijkstart’.

De NZa werkt aan een nieuwe beleidsregel voor SMR zorg

Deze gaat waarschijnlijk in per 1 januari 2027 en kan leiden tot een beleids- en tariefswijziging. Na publicatie van de beleidsregel publiceren we een eventuele beleidswijziging binnen 2 maanden. Zie de bijlage ‘Prestatie Stoppen met Roken’.

Beleid voor Meedenkconsulten vervalt vanwege de overgang naar S1

De NZa gaat het meedenkadvies vanaf 2026 uniform bekostigen voor de huisarts en medisch specialist. Bij een meedenkadvies kan een huisarts advies vragen aan een medisch specialist. Dit kan helpen om een doorverwijzing naar de tweede lijn te voorkomen. Door deze wijziging vervalt ook de prestatie ‘teledermatologie’ op de tarievenlijst Huisartsenzorg.