Tarieven en volume
Inkoopbeleid [zorgsoort] 2026-2027.
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de tarieven en het volume
Hoe deze tot stand komen en over de publicatie van de tarieven.
We willen reële prijzen overeenkomen
Net als in andere jaren baseren we ons voor het afspreken van reële prijzen op onze basisprijslijst. De basisprijslijst is opgebouwd uit kostprijzen en marktprijzen.
Wij geven onze verzekerden inzicht in prijzen van zorg
Onze verzekerden willen en krijgen steeds meer inzicht in deze prijzen en stellen hier terecht vragen over. Net als in andere jaren publiceren we informatie over de prijzen onder het maximale eigen risico op onze website en zijn deze prijzen opvraagbaar via KlantContact. Dit geeft verzekerden inzicht in de prijzen van behandelingen van zorgaanbieders bij hen in de buurt en helpt hen bij de keuze voor een zorgaanbieder.
Financiële constructies in het zorgveld
Zilveren Kruis streeft ernaar om de negatieve effecten van financiële constructies tegen te gaan. Hiermee willen we de zorg betaalbaar houden. Zilveren Kruis ziet namelijk dat sommige zorgaanbieders steeds vaker gebruik maken van manieren om geld uit het zorgstelsel te halen. Een voorbeeld hiervan is het aangaan van leningen met verbonden partijen waarover een rente wordt betaald die veel hoger is dan gebruikelijk in de markt. Ook kunt u hierbij denken aan hoge huren voor vastgoed die door zorgaanbieders worden betaald aan verbonden partijen.
Net als in andere jaren willen we een reëel volume afspreken
Onze doelstelling blijft het afspreken van doelmatige zorg en een reëel volume. We gaan expliciet in gesprek over de ontwikkelingen die bijdragen aan het doelmatiger organiseren van de zorg en de transformatie naar een toekomstbestendig zorglandschap. Voor het vaststellen van het volume 2025 baseren we ons mede op de ontwikkeling van de realisatie in voorgaande jaren en potentie om de zorg doelmatiger te organiseren en op de vraag in relatie tot het aanbod. Het is hiervoor van belang dat u tijdig en conform contractvoorwaarden, een goede, realistische prognose bij ons aanlevert.
Wij blijven referentietarieven voor add-ongeneesmiddelen hanteren
Onze referentietarieven zijn vanaf 6 september 2024 bij uw inkoper op te vragen. Wij onderhandelen niet over de hoogte van onze referentietarieven. Onze referentietarieven kunnen wijzigen door overheidsbeleid (zoals een herijking in het kader van de wet geneesmiddelenprijzen (WGP)) en / of (andere) veranderende marktsituaties.
Wij stimuleren behandeling volgens de richtlijnen van de beroepsgroepen
Vandaar dat onze referentietarieven voor add-ongeneesmiddelen per prijscluster aansluiten op de behandelrichtlijnen van beroepsgroepen. Binnen de behandelrichtlijnen sturen wij met onze referentietarieven voor add-ongeneesmiddelen op de meest doelmatige behandelopties voor onze verzekerden.
Wij nemen deel aan het Clean Team van ZN
Het Clean Team is een gezamenlijk inkoopverband van alle zorgverzekeraars dat, met toestemming van de ACM, onderhandelt met farmaceuten over de prijzen van dure add-ongeneesmiddelen. Deze onderhandelingen kunnen gedurende het jaar leiden tot wijzigingen van onze prijzen. De gewijzigde prijs is dan ook de prijs waarvoor uw instelling het betreffende geneesmiddel bij de leverancier kan inkopen. Dit doen wij om behandelingen betaalbaar en toegankelijk te houden.
Wij stellen voor uw instelling een FDA add-ongeneesmiddelen vast
De FDA add-ongeneesmiddelen wordt door ons verdeeld over verschillende clusters en is gebaseerd op uw declaraties en op de door uw instelling aangeleverde realisatie- en prognosecijfers. Bij het vaststellen van het volume houden wij rekening met demografische en landelijke ontwikkelingen. De FDA is vanaf eind oktober 2024 opvraagbaar. In de FDA delen wij onze clusterverdeling met u.
Wij bevorderen de doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen
Wij willen zorgaanbieders daarom onder andere stimuleren om proactief deel te nemen aan doelmatigheidsstudies en bewezen effectieve doelmatigheidsinterventies te stimuleren. Daarnaast hanteren wij in 2025 bij twee indicaties specifiek beleid op de bevordering van doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen. Voor alle overige indicaties geldt uiteraard dat wij van de gecontracteerde instellingen verwachten dat de add-ongeneesmiddelen zo doelmatig mogelijk worden voorgeschreven.
Doelmatigheidsbeleid cluster ‘middelen bij chronisch immuungemedieerde aandoeningen’
Binnen het cluster ‘middelen bij chronisch immuungemedieerde aandoeningen’ zetten wij ons beleid van voorgaande jaren voort voor de indicaties inflammatory bowel disease (IBD) en reumatoïde artritis (RA). Aan deze indicaties stellen wij gerichte doelmatigheidsvoorwaarden. Indien u niet voldoet aan deze voorwaarden worden er aanvullende afspraken gemaakt over het verbeteren van doelmatigheid bij deze indicaties. Na het maken van de aanvullende afspraken ontvangt u spiegelinformatie van ons om de voortgang van uw verbetering inzichtelijk te maken. Het uiteindelijk niet of niet volledig behalen van deze aanvullende afspraken kan met terugwerkende kracht tot 1 januari van het lopende jaar resulteren in een verlaging van het nacalculatiepercentage op dit cluster. U ontvangt bij de Financiële Deelafspraak 2025 bericht van ons of de gerichte doelmatigheidsvoorwaarden op uw instelling van toepassing zijn.