Zorg die wij inkopen
Inkoopbeleid Medisch-specialistische zorg 2025.
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2024
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de zorg die wij inkopen
En wat onze overwegingen daarvoor zijn.
Kwaliteit van zorg heeft continue aandacht
De kwaliteit van de Nederlandse zorg verbetert continu binnen de kaders van betaalbaarheid en toegankelijkheid. Dit houdt in dat zorgaanbieders innovatieve manieren verkennen om zorg zowel fysiek als digitaal toegankelijker te maken, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Dat is hard nodig gezien de toenemende personeelstekorten. Passende zorg is de norm. Om dit mogelijk te maken, maken we hierover contractafspraken met zorgaanbieders. Daar waar concentratie van zorg gewenst is, gaan wij actief met zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokkenen in gesprek om deze beweging in gang te zetten. Lees meer over kwaliteit op onze website.
De in het IZA afgesproken beweging van concentratie en spreiding van zorg zal effect hebben op de zorginkoop voor 2025. Onder leiding van het Zorginstituut en in gezamenlijk overleg van alle betrokken partijen, zullen er in de loop van 2024 stapsgewijs besluiten worden genomen over nieuwe minimumnormen. Zilveren Kruis zal de besluiten die genomen worden in dit traject opvolgen in de inkoop. Zilveren Kruis voelt zich verantwoordelijk om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van impact (positief en negatief) van de concentratie en spreiding van zorg onder zorgaanbieders in de regio.
Voor budgetpolissen continueren we de huidige afspraken
Alle aanbieders die in 2022, 2023 en 2024 zijn geselecteerd voor het verlenen van alle planbare zorg aan onze klanten met een budgetpolis, zijn ook in 2025 geselecteerd. Wij maken gebruikt van de optie voor verlenging van alle overeenkomsten voor de budgetpolissen met 1 jaar.
We passen onder voorwaarden nacalculatie toe bij add-ongeneesmiddelen
Via de nacalculatie houden wij add-ongeneesmiddelen toegankelijk voor onze verzekerden: wij nemen het risico van onverwachte volumeoverschrijdingen grotendeels van u over. Nacalculatie wordt door ons toegepast op clusterniveau. Bij het cluster “landelijke afspraken” wordt 100% nacalculatie toegepast. Op alle overige clusters hanteren wij een ander nacalculatiepercentage. In 2025 vergoeden wij voor deze clusters minimaal 50% en maximaal 90% van de volumeoverschrijding. De vergoeding wordt lager naarmate de overschrijding hoger is.
In 2025 baseren wij de nacalculatie voor een aantal add-ongeneesmiddelen op de mate waarin u doelmatig presteert.
De volgende voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor nacalculatie:
- U heeft een verwachte omzet van add-ongeneesmiddelen van meer dan € 100.000. Bij een lagere verwachte omzet krijgt u een afspraak met de geldende referentietarieven en zonder nacalculatie.
- U levert tijdig ieder kwartaal betrouwbare prognose- en realisatiecijfers aan over het voorschrijven en afleveren van add-ongeneesmiddelen in 2025.
- U schrijft doelmatig add-ongeneesmiddelen voor.
- U voldoet aan de specifieke doelmatigheidsvoorwaarden die wij stellen aan de indicaties IBD en RA (zie pagina 6).
- U implementeert aantoonbaar bewezen effectieve doelmatigheidsinterventies.
- U neemt deel aan kwaliteitsregistraties met betrekking tot add-ongeneesmiddelen die door de IGC, DGC en het Zorginstituut zijn goedgekeurd en door ZN worden gefinancierd.
Wij kopen geen aanvullend volume in voor add-ongeneesmiddelen
Wij financieren de volumeoverschrijdingen onder voorwaarden. Daarom zien wij geen noodzaak om in te gaan op verzoeken ten aanzien van aanvullende zorginkoop.
U bent zelf verantwoordelijk voor het bewaken van het omzetplafond
Het omzetplafond wordt per aanbieder verstrekt in relatie tot de vraag en het aanbod van overige zorgaanbieders. Het omzetplafond staat voor het gehele jaar vast. Het omzetplafond geldt voor alle gecontracteerde én ongecontracteerde zorg. Alle gecontracteerde en/of ongecontracteerde zorg die verleend wordt boven het overeengekomen omzetplafond wordt niet uitbetaald. Het is van belang dat de zorgaanbieder ervoor zorgt dat gedurende het jaar plafondruimte beschikbaar blijft voor patiënten die al in zorg zijn genomen (inclusief chronisch zieken) voor zover het dezelfde reeds aangevangen geneeskundige behandeling betreft, spoedzorg en restitutiezorg. Bij het (bijna) bereiken van het omzetplafond kan de zorgaanbieder, voor patiënten aan de poort met een nieuwe zorgvraag, zich tot Zilveren Kruis wenden. Zilveren Kruis kan de zorg verplaatsen naar zorgaanbieders die nog wel plafond ruimte hebben.
Wij kopen in beginsel voldoende adequate zorg in
Het kan voorkomen dat onverwachte ontwikkelingen in de markt er voor zorgen dat het omzetplafond sneller dreigt te worden bereikt. In beginsel wordt geen zorg bijgekocht, omdat Zilveren Kruis in beginsel voldoende adequate zorg heeft ingekocht. Indien het bijkopen van zorg vanwege de zorgplicht noodzakelijk is, kijkt Zilveren kruis voor een beoordeling daarvan naar het volgende:
- Volumecapaciteit bij andere aanbieders in de regio
- De regionale ontwikkelingen in de betreffende regio in relatie tot onze zorgplicht
- Score / resultaten in de spiegelinformatie
- Voldoen aan het inkoop (en prijs-) beleid van Zilveren Kruis
Zilveren Kruis beoordeelt of en welke extra informatie hieromtrent moet worden aangeleverd. Een besluit over het wel of niet bijkopen van zorg wordt binnen 8 weken nadat alle gevraagde informatie is ontvangen, genomen. Een (bijna) volgelopen omzetplafond bij een zorgaanbieder leidt dus niet automatisch tot het bijkopen van zorg.
We zetten ons in voor verduurzaming
De zorgsector in Nederland draagt aanzienlijk bij aan de milieu-impact, maar maakt voortgang richting verduurzaming dankzij de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ 3.0).
Het zorginkoopbeleid voor 2025 vereist van zorgaanbieders dat zij zich inzetten voor de doelstellingen van GDDZ 3.0, duurzaamheid integreren in hun strategieën. Meer over het landelijk uniforme inkoopbeleid vindt u op zn.nl/zib-generiek.
Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om (in 2026) te rapporteren conform de CSRD-vereisten over het verzekeringsjaar 2025. Dit betekent dat wij mogelijk informatie over de duurzaamheidsprestaties van onze leveranciers en zorgaanbieders nodig hebben. Zodra hierover meer duidelijk is, zult u door de zorgverzekeraars worden geïnformeerd.
Groene initiatieven
Elke sector heeft zijn eigen duurzaamheidsdoelstellingen en -plannen, waaronder het verminderen van CO2-uitstoot, verbeterd afvalbeheer, het terugdringen van medicijnverspilling, het stimuleren van hergebruik van hulpmiddelen en het bevorderen van plantaardige voeding.
We dragen bij aan inspiratie en handelingsperspectief voor zorgaanbieders door de verspreiding van groene voorbeelden in de zorgsector. Bekijk zn.nl/tabel-groene-initiatieven voor Groene Initiatieven die de zorgverzekeraars daartoe hebben verzameld.
Lees meer over het landelijk uniforme inkoopbeleid MSZ op zn.nl/zib-msz.