Voorwaarden overeenkomst
Inkoopbeleid Medisch-specialistische zorg 2025.
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2024
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over onze voorwaarden
En wie voor een overeenkomst in aanmerking komt. En welke voorwaarden aan u gesteld worden.
U voldoet aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
Wij gaan ervan uit dat u aan de vereisten van de Wtza voldoet en blijft voldoen. Mocht u niet (meer) voldoen aan de vereisten van de Wtza, dan kunnen wij besluiten u geen overeenkomst aan te bieden of de overeenkomst met u te beëindigen. Wij zullen de overeenkomst in ieder geval beëindigen indien uw toelatingsvergunning van overheidswege wordt ingetrokken.
Aanvraag overeenkomst nieuw te contracteren aanbieders
Bent u een nieuwe zorgaanbieder of heeft u in 2024 geen overeenkomst? Vraag dan een overeenkomst 2025 aan. Dat kan tussen 1 april en 1 juni 2024 op onze website via voor aanvragen zorgovereenkomst.
Criteria voor een potentieel nieuw contract
Indien aanbieders zoals hierboven beschreven een overeenkomst hebben aangevraagd, behoudt Zilveren Kruis zich het recht voor om geen overeenkomst af te sluiten. Deze afweging maken wij vanuit onze rol in het zorgstelsel. Bij het maken van een afweging stellen wij een aantal voorwaarden:
- U voldoet aan de voorwaarden in Bijlage 1
- U heeft een omzet van minimaal €250.000 voor medisch specialistische zorg geleverd aan onze verzekerden tussen 1 mei 2023 en 30 april 2024. Hiervoor kijken we naar het volume van de door u geleverde zorg ten opzichte van de 100% vergoeding van ongecontracteerde zorg.
- Uw zorgaanbod is complementair aan de zorgvraagontwikkeling in de regio. Dat betekent:
- Uw aanbod sluit aan bij de regionale plannen in het kader van het IZA
- U werkt regionaal samen in de keten (bijvoorbeeld met UMC’s of tweede lijn). Deze samenwerking kunt u aantonen, bijvoorbeeld met een bestuurlijk akkoord.
- Uw concept is vernieuwend en een duidelijke aanvulling op het bestaande zorgveld.
- U bent aantoonbaar minimaal 3 jaar operationeel. Dat vinden wij belangrijk om de continuïteit van zorg aan onze verzekerden te borgen. Als startdatum hanteren wij de startdatum van uw AGB-code. Als peildatum hanteren wij 1 april 2024.
Wij behouden ons het recht voor om in specifieke situaties geen overeenkomst te sluiten met nieuwe zorgaanbieders, bijvoorbeeld als er reeds voldoende adequate zorg is ingekocht.
Wij hanteren inkoopvoorwaarden voor contractering
Vanzelfsprekend verwachten we van aanbieders met wie wij een overeenkomst sluiten dat de organisatie en de kwaliteit van zorg op orde is. Dat betekent dat uw organisatie voldoet aan de wettelijke voorwaarden, aan onze algemene zorginkoopvoorwaarden en aan onze kwaliteitsvoorwaarden. Als u niet aan alle voorwaarden voldoet, kunnen we een verbeterplan bij u opvragen. Indien nodig gaan we hierover in gesprek. We behouden ons het recht voor om geen overeenkomst te sluiten op grond van het niet voldoen aan een van de voorwaarden. Ook als wij reeds voldoende adequate zorg hebben ingekocht, zijn wij niet gehouden aan het aangaan van een overeenkomst. Dit is geheel ter vrije beoordeling van Zilveren Kruis. U vindt Inkoopvoorwaarden in bijlage 1.
U krijgt een addendum voor add-ongeneesmiddelen
U krijgt alleen een addendum met Financiële Deelafspraken (FDA) aangeboden wanneer uw instelling een verwachte omzet voor add-ongeneesmiddelen heeft van meer dan € 100.000,-. Het addendum en ons FDA zijn altijd maar een jaar geldig, ook in het geval van een meerjarige MSZ-overeenkomst.
Wij hanteren concentratiebeleid voor sommige add-ongeneesmiddelen
Het concentreren van bepaalde behandelingen bij gespecialiseerde centra zorgt voor behoud van expertise, een voorwaarde voor kwalitatief goede zorg. In overleg met beroepsgroepen en patiëntenverenigingen stelt de ZN-Commissie Beoordeling Add-on-Geneesmiddelen (CieBAG) criteria op waar instellingen aan moeten voldoen om bepaalde DGM voor te mogen schrijven. Wij gebruiken deze criteria voor het kwaliteitsgericht inkopen van add-ongeneesmiddelen. In onze Financiële Deelafspraak, prijslijst en toelichting concentratiebeleid kunt u zien welke add-ongeneesmiddelen wij wel en niet bij uw instelling inkopen.
Wij sturen op doelmatige en duurzame inzet van moleculaire diagnostiek (MDx)
Zilveren Kruis zet in op doelmatige beschikbaarheid van MDx om zo de gelijke toegang tot en de betaalbaarheid van deze zorg te bevorderen. Wij zetten in op een leer- en verbetercyclus om dit te bereiken. Hierbij verwachten wij van zorgaanbieders dat zij de kwaliteitsstandaard van de NvvP en de Klinisch Noodzakelijk Targets (KNT) lijsten van de NVMO opvolgen.