Passende zorg
Inkoopbeleid Medisch-specialistische zorg 2025.
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2024
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over ons beleid passende zorg
Passende zorg, zoals beschreven in het ‘kader passende zorg’ van Zorginstituut Nederland, is de norm van ons inkoopbeleid MSZ.
Lees meer over onze visie op passende zorg en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.
Afspraken Zorgevaluatie & Gepast Gebruik
Elk jaar maken NVZ-leden een plan van aanpak om onderwerpen van de implementatieagenda te implementeren of versneld af te bouwen. Voor zover voor u als NVZ-lid relevant verwachten wij dat u de 'gepast gebruik'-onderwerpen die staan vermeld op de Implementatieagenda van ZE&GG implementeert. U volgt hierbij de landelijke ZE&GG voorwaarden en tijdslijnen, inclusief het plan van aanpak.
Dit plan bestaat uit 2 delen:
- Wat al gedaan is: de voortgang per onderwerp, hoe ver de implementatie hiervan is (implementatiegraad).
- Wat nog moet gebeuren: een plan voor de (de)implementatie van de onderwerpen die nog niet zijn aangepakt. Wees specifiek over welke stappen u binnen een jaar neemt. En welk resultaat verwacht u hiervan? Dit kan ook gaan over de onderwerpen die nog niet zijn gestart; beschrijf dan het proces dat u gaat volgen.
Haalt u de landelijke deadlines niet? Bespreek dit dan met ons.
Verder verwachten wij van NVZ-leden:
- Een verdere concretisering van de ZE&GG-plannen ten opzichte van vorig jaar. Een goedgekeurd ZE&GG plan van aanpak is onderdeel van de inkoopgesprekken.
- Dat uw zorginstelling meedoet aan zorgevaluaties via het ZE&GG-programma. Doet u mee? Dan bespreken we graag de voortgang met behulp van de inclusiemonitor van het programma ZE&GG.
Zo stimuleren we passende zorg
- We maken duidelijke contractafspraken over het verminderen van niet of onvoldoende bewezen effectieve zorg. Dit omvat alle onderwerpen op de implementatieagenda van het ZE&GG-programma en zorg die niet voldoet aan SW&P, ook voor niet NVZ-leden.
- Wij verwachten dat u naast het ZE&GG programma ook werkt aan andere Passende zorg onderwerpen. U kunt hiervoor eigen onderwerpen uitwerken, of u vraagt naar de bij ons bekende Passende zorg voorbeelden. Deze kunt u opvragen bij uw zorginkoper.
- We zien graag dat ziekenhuizen en wijkverpleging samenwerken om oncologische zorg zoveel mogelijk thuis te organiseren.
- Naar aanleiding van het verbetersignalement ‘zinnige zorg voor mensen met obstructieve slaapapneu’ (OSA) is de richtlijn voor Klinische tests bij diagnose OSA aangepast. Voor het contractjaar 2025 continueren wij de gesprekken hierover. Voor u als aanbieder kan dit betekenen dat u zorg verschuift van Polysomnografie naar Polygrafie.
- Zo nodig zetten wij materiële controle in om de rechtmatigheid en doelmatigheid van zorg controleren.
- Zo nodig zetten wij machtigingen in als middel om het volume verder af te bouwen.
Gezamenlijke besluitvorming is de norm
Passende zorg komt samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand. Daarom vragen wij zorgaanbieders zich aantoonbaar in te spannen om, binnen de grenzen van wet- en regelgeving, de processen ‘Advance Care Planning’ en ‘Samen Beslissen’ tijdig en structureel te integreren in alle segmenten.
Afspraken over tijdelijk verblijf voor kwetsbare ouderen
Het eerstelijns verblijf (ELV) en de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) zijn onder meer bedoeld voor mensen die tijdelijk intramurale herstel- of revalidatiezorg nodig hebben na een SEH-bezoek of ziekenhuisopname. In de praktijk zien we grote verschillen tussen regio’s in de instroom naar ELV en GRZ. In het kader van Passende zorg en de toenemende druk op de doorstroom van de keten naar de ouderenzorg maken wij in 2025 de volgende afspraken:
- Wij verwachten van alle ziekenhuizen dat het percentage MSZ doorverwijzingen na een electieve heup en knie operatie naar GRZ en ELV wordt teruggebracht naar maximaal 2%. Deze ambitie is gebaseerd op de verwijsafspraken tussen best practice ziekenhuizen en betrokken GRZ aanbieders. Zij laten al jaren zien dat met een proactieve aanpak voorafgaand aan de operatie terugkeer naar huis na een electieve knie- of heupoperatie voor vrijwel iedere verzekerde mogelijk is.
- We maken met ziekenhuizen en GRZ aanbieders voor minimaal twee andere patiëntgroepen, zoals trauma, COPD of CVA, afspraken over verwijzingen of zorgpad vernieuwing. Deze afspraken zijn gericht op directe revalidatie thuis na een ziekenhuisopname of integrale zorgpad vernieuwing. Het uitgangspunt is dat de integrale opnameduur wordt verkort, de patiënt zo min mogelijk wordt verplaatst en de afspraken bijdragen om met het toenemend aantal kwetsbare ouderen de doorstroom in de keten toegankelijk te houden.
Standpunten Zorginstituut Nederland
U voldoet, zo snel mogelijk na publicatie, aan alle voorwaarden uit standpunten en waarborgendocumenten gepubliceerd door het Zorginstituut. U vindt deze documenten op de website van Zorginstituut Nederland.