Wat willen we bereiken
Inkoopbeleid Medisch-specialistische zorg 2025.
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2024
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de kern van ons inkoopbeleid
En wat we met het inkoopbeleid willen bereiken.
We brengen gezondheid dichterbij. Voor iedereen. Voor zorg bij voorkeur digitaal en thuis. Maar dat doen we natuurlijk niet alleen. Lees meer over de algemene visie van Zilveren Kruis: samen kan het beter.
Wij werken samen aan betere wachttijden
Als het nodig en mogelijk is maken we met u verbeterafspraken of afspraken met de beroepsgroep. Hiervoor is het van belang dat u de wachttijden publiceert op uw website en aanlevert via het Zorgbeeldportaal. Dit geldt ook voor zelfstandige klinieken. Met dit beleid sluiten we aan bij de afspraken in de Regeling Aanleveren wachttijden medisch-specialistische zorg en het Integraal Zorgakkoord. Wij vragen u daarnaast om onze verzekerden actief te verwijzen naar onze Zorgcoach (wachtlijstbemiddeling) als de Treeknormen in uw instelling (dreigen te) worden overschreden.
Wij zetten ons in voor toegankelijke en goede acute zorg
Zilveren Kruis zet zich in om samen met zorgaanbieders, waar wij marktleider zijn, in ROAZ-verband te werken aan het toekomstbestendig maken van het acute zorglandschap. In 2023 zijn voor alle ROAZ-regio’s beelden en plannen opgeleverd. Zilveren Kruis zet zich vanaf 2024 samen met partners in de regio in om deze plannen ten uitvoer te brengen. Dit doen we in de regio’s waar Zilveren Kruis onderdeel is van het ROAZ. De komende jaren hebben wij daarnaast ook uitdrukkelijk aandacht voor kwaliteits- en volumevereisten in de acute zorg; hier gaan wij graag met zorgaanbieders over in gesprek. Ook blijven wij specifiek aandacht besteden aan de in-, uit- en doorstroom van ouderen in de acute keten. Een nauwe regionale samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen, zorgaanbieders wijkverpleging, verblijf en revalidatie (VVT) en andere partners in de acute keten is daarin essentieel.
Zorgcoördinatie voor passende acute zorg
Zorgcoördinatie ondersteunt verzekerden en zorgverleners bij het vinden van passende zorg bij een acute zorgvraag en kan bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de acute zorg in Nederland. Voor verzekerden blijft de toegang tot acute zorg overzichtelijk, want zorgcoördinatie komt samen in 1 (virtueel) loket.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken om te streven naar landsdekkende zorgcoördinatie vanaf 1 januari 2025. Partijen werken hiervoor samen aan een implementatieplan. Het ROAZ coördineert de regionale uitwerking. We verwachten dat u als zorgaanbieder hier uitvoer aan geeft. Zorgverzekeraars volgen de ontwikkelingen rondom zorgcoördinatie in relatie tot ons gepubliceerde inkoopbeleid. Als deze ontwikkelingen hiertoe aanleiding geven publiceren wij aanvullend beleid.
Lees meer over onze visie op Acute zorg en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.
Lees meer over onze visie op kwetsbare ouderen in de acute keten en raak geïnspireerd door goede voorbeelden hiervan.
U past de principes van transmurale zorg toe
Zorgaanbieders die werken met kwetsbare (oudere) patiëntgroepen vragen wij de principes van transmurale zorg toe te passen op de lokale werkprocessen en in de regionale context. Het doel is om kwetsbare patiënten in kaart te brengen, zorg op maat te leveren en hiermee het ontslag naar huis te bevorderen, functieverlies en heropname te voorkomen. In overleg tussen verpleegafdelingen, het geriatrieteam en minimaal 1 zorgaanbieder wijkverpleging maakt u werkafspraken over:
- identificatie van kwetsbare patiënten tijdens opname
- verdere screening en proactieve zorgplanning, waarbij de patiënt zelf problemen prioriteert
- de inzet van op maat gemaakte interventies
- warme overdracht door bezoek of beeldbellen met de wijkverpleegkundige en navolgende huisbezoeken door de wijkverpleegkundige;
Bij voorkeur maken we een meerjarenafspraak met u
De transformatie naar een toekomstbestendig zorglandschap vraagt om een gezamenlijke visie en aanpak voor de lange termijn. Met ziekenhuizen waarmee wij tot een gedeelde visie komen, maken wij een meerjarenafspraak. Andere voorwaarden voor een meerjarenafspraak zijn dat we overeenstemming bereiken over een reële prijs en reëel volume en dat u aantoonbaar doelmatige zorg levert. Met overige zorgaanbieders maken wij een afspraak voor 1 jaar.
Ziekenhuizen in onze kernregio’s die voldoen aan voorwaarden voor een meerjarenafspraak komen in aanmerking voor waardegedreven, meerjarenafspraak. Hierin leggen we specifieke, meetbare afspraken vast over gezamenlijke inhoudelijke doelen, bijvoorbeeld over het afbuigen van zorg, of het oplossen van wachttijdenproblematiek. Hierbij kan een deel van de uitbetaling gekoppeld zijn aan het behalen van KPI’s. De doelstellingen die onderdeel zijn van een waardegedreven meerjarenafspraak komen voort uit de beweging van het Integraal Zorgakkoord of dit Inkoopbeleid.
Sluit aan bij uw regio
Het regioplan was in december klaar. Dit jaar komt het plan van papier en werken we aan de uitvoering, aan vernieuwing! Iedereen raakt er steeds meer van doordrongen dat niet meedoen geen optie is. We gaan naar het nieuwe normaal zoals meer zelf doen, meer zorg bij mensen thuis en steeds meer digitalisering. Het plan geeft u duidelijkheid wat er de komende jaren in uw regio gebeurt en hoe u bij kan dragen. Zodat mensen uw en onze inspanningen concreet merken. Bekijk uw regioplan op onze website.
Regio specifieke financiering
Ons inkoopbeleid laat ruimte voor regio specifieke afspraken. Financiering kan met transformatiemiddelen als het binnen de transformatie in het regioplan valt. Valt het buiten het regioplan? Onderzoek dan de financieringsmogelijkheden via één van de stichtingen.
Wij kopen Eerstelijns diagnostiek deels selectief
In zeven regio’s hebben wij voor de contractjaren 2024 en 2025 per regio één aanbieder geselecteerd voor alle pathologie, medische microbiologie en klinische chemie voor onze verzekerden. De regio-indeling vindt u in de Leidraad selectieve inkoop ELD. Wij hebben hierover een nieuwsbericht op onze website gepubliceerd. Daarnaast hebben wij alle bij ons bekende zorgaanbieders van eerstelijns laboratoriumdiagnostiek hierover geïnformeerd en de Leidraad selectieve inkoop ELD 2024-2025 toegestuurd. De inkoopprocedure is van toepassing op de specialismen klinische chemie, medische microbiologie en pathologie. Voor de overige specialismen en de overige regio’s in Nederland is er sprake van open contractering. Meer informatie over de selectieve inkoopprocedure vindt u op onze pagina over het ELD beleid.
Wij gaan onnodige medicalisering en uitgavenstijging tegen
Wij streven naar dat onze verzekerden gelijke toegang hebben tot add-ongeneesmiddelen waar zij redelijkerwijs op zijn aangewezen en die bewezen effectief zijn. Tegelijkertijd willen wij de premie zo laag mogelijk houden. Daarom is het belangrijk om onnodige medicalisering tegen te gaan en de kosten beheersbaar te houden. Om deze reden stimuleren wij de doelmatige inzet van add-ongeneesmiddelen en organiseren wij tegenwicht voor de machtspositie van farmaceuten.