De zorg moet anders

#ohzitdatzo!

Waarschijnlijk heb je het wel in de media gehoord: het is noodzakelijk dat de zorg verandert. Daarom werkten in 32 zorgregio's zorgverleners, zorg- en welzijnsorganisaties, inwoners, gemeenten en de grootste zorgverzekeraar uit de regio samen aan regioplannen. Hiermee willen ze de zorg toekomstbestendig maken. Maar waarom moet de zorg veranderen? Wat staat er dan in die regioplannen? En wat gaat het voor jou betekenen? Je leest het in dit artikel.

Waarom moet de zorg veranderen?

Stel jij hebt zorg nodig. Dan wil je zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen. Maar dat is steeds lastiger. De zorg in Nederland staat onder druk. Dat komt omdat er steeds meer mensen zijn die zorg nodig hebben. Ook het personeelstekort in de zorg en de zorgkosten blijven oplopen. Hierdoor komt de kwaliteit en toegang van zorg onder druk te staan.

Het is belangrijk om de zorg anders te organiseren

Daarom spraken we samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partijen in de zorg het Integraal Zorgakkoord af. Hierin staan afspraken om de zorg in Nederland te verbeteren en toekomstbestendig te maken.

En hoe zit dat dan met die regioplannen?

De regioplannen zijn een belangrijk onderdeel van het Integraal Zorgakkoord. Elke regio heeft zijn uitdagingen, ook op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Daarom hebben wij in het eerste deel van 2023 in de regio’s waar wij de grootste zorgverzekeraar zijn, eerst regiobeelden gemaakt. Dit deden wij samen met gemeenten, zorgprofessionals, welzijnsorganisaties en partners. In de andere zorgregio's deden andere zorgverzekeraars hetzelfde.

Samen brachten we uitdagingen in regio's in beeld 

Dit deden we met data van regiobeeld.nl en daarbij gebruikten we openbare data van bijvoorbeeld het CBS. Denk aan informatie over de levensverwachting van mensen in de regio, het aantal chronisch zieken enzovoort. Zo kregen we goed in beeld wat er in de regio speelt en welke uitdagingen er zijn. Met al deze inzichten gingen we de tweede helft van 2023 samen verder aan de slag om regioplannen te schrijven. Hierin staan de veranderingen die nodig zijn om zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden en de knelpunten die daarvoor opgelost moeten worden. Ook betrokken we inwoners uit de regio. Met als resultaat: op 1 januari 2024 waren alle regioplannen klaar.

Wat gaat er dan veranderen?

De veranderingen verschillen per regio. In (bijna) alle regio’s zijn het verbeteren van zelfredzaamheid van (kwetsbare) ouderen, digitalisering en mentale gezondheid belangrijke onderwerpen. Hier zetten we met elkaar vol op in. Daarbij zijn er specifieke thema's per regio, want naast de overeenkomsten zien we natuurlijk ook verschillen. Ben je benieuwd wat de plannen zijn voor jouw regio? Op dejuistezorgopdejuisteplek.nl vind je alle regioplannen.

Samen kan het beter

De komende periode gaan we verder met het uitvoeren van de plannen. Er is veel te doen. We kunnen niet alles zelf als zorgverzekeraar. Daarom zoeken we verbinding om samen met het zorgveld, welzijnsorganisaties, inwoners, gemeenten en partners het verschil te maken. Want samen kan het beter.