Waarom stijgt de zorgpremie?

#ohzitdatzo!

De premie voor je zorgverzekering wordt jaarlijks duurder. Hoe kan dat? Wie bepaalt dat? En waar gaat je premiegeld naartoe? We leggen het je uit.

In Nederland is een basis zorgverzekering wettelijk verplicht

Hiervoor betaal je premie. Samen betalen we daarmee de kosten voor de zorg die we allemaal gebruiken. De overheid bepaalt welke zorg er in de basisverzekering zit. En dus welke zorg je betaalt krijgt. Dat is voor iedereen hetzelfde.

Hoe bepalen jullie de premie voor de basisverzekering?

Hiervoor maken we elk jaar een inschatting van de zorgkosten voor onze verzekerden. Natuurlijk kijken we daarbij naar voorgaande jaren en veranderingen in de basisverzekering. Daarnaast kijken we naar de kosten van bijvoorbeeld onze klantenservice en naar onze reserves. We zijn namelijk wettelijk verplicht geld op de plank te hebben. Dit is bedoeld om zorgkosten te betalen als er plotseling veel extra kosten zijn, denk aan een uitbraak van een virus. Kijk voor meer informatie op Zo is de premie opgebouwd.  

Waar gaat mijn premiegeld naartoe?

Van jouw zorgpremie voor de basisverzekering gaat het grootste deel, € 0,98 van iedere euro, naar zorg. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld je huisarts, medicijnen of een ziekenhuisoperatie. € 0,02 van iedere euro gaat naar onze bedrijfsvoering. Zoals kosten voor IT, onze klantenservice en werkplekken van medewerkers.

Waarom stijgt de premie?

De zorgkosten stijgen. Om die kosten te betalen, gaat de premie omhoog.

Waarom stijgen de zorgkosten?

Dat heeft een aantal oorzaken. We hebben te maken met inflatie. Boodschappen, energie en ook de zorg wordt duurder. Dit komt omdat de kosten voor lonen en materialen omhooggaan. Ook gebruiken we met elkaar steeds meer zorg. We worden ouder, wat betekent dat we langer zorg nodig hebben. En Nederland vergrijst; er wordt verwacht dat in 2040 een kwart van de bevolking ouder is dan 65 jaar. Juist deze groep maakt meer gebruik van zorg dan jongere leeftijdsgroepen. Daarbij komen er steeds meer nieuwe behandelingen en medicijnen. Daardoor kunnen we ziekten beter behandelen, maar dat kost ook meer geld. En dan is er nog een ander probleem: er is een tekort aan zorgpersoneel. Terwijl door vooral de vergrijzing de vraag naar zorgpersoneel alleen maar toeneemt. Dat betekent dat in 2040 1 op de 4 mensen die werken, in de zorg moet werken. Terwijl dat in 2022 1 op de 6 was (bron: CBS).

Wat kunnen we doen aan de stijgende zorgkosten?

Samen de vraag naar zorg verminderen! Door aan de ene kant zorg te voorkomen en in te zetten op preventie. Samen met werkgevers werken we hier al hard aan. We moedigen hen aan om aandacht te besteden aan de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. En onze eigen verzekerden stimuleren we om aan de slag te gaan met hun gezondheid. Aan de andere kant werken we aan meer passende zorg. Daarvoor zijn we in gesprek met zorgverleners. Heb je bijvoorbeeld zorg nodig in het ziekenhuis of kan het ook met monitoring thuis? Door samen te werken houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar, voor iedereen.

Meer #ohzitdatzo!

De wereld van zorg en verzekeren zit best ingewikkeld in elkaar. In #ohzitdatzo! leggen we het je helder en feitelijk uit.