Kleine verrichtingen door de huisarts

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor vragen over je lichamelijke of geestelijke gezondheid. Maar huisartsen doen meer. Zo voeren zij ook kleine verrichtingen uit.

Welke kleine verrichtingen kan de huisarts zelf uitvoeren?

  • Het weghalen van een moedervlek of vetbult.
  • Het nemen van een huidbiopsie.
  • Het hechten van een wond.
  • Het behandelen van een ingegroeide teennagel.
  • Het behandelen van wratten.
  • Het plaatsen van een spiraaltje.
  • Het behandelen van aambeien.
  • De behandeling van een doorligplek.
  • Het openmaken van een huidabces.
  • Het verwijderen van vocht uit de vrije buikholte.
  • Een ingreep aan het tongriempje.

Wat zijn de kosten?

Zilveren Kruis vergoedt de kosten voor huisartsenzorg volledig. Dat geldt ook voor de kleine verrichtingen die hierboven benoemd zijn. Je betaalt hierover geen eigen risico. Je betaalt wel eigen risico voor aanvullend onderzoek dat de huisarts laat uitvoeren. Zoals weefselonderzoek bij een laboratorium na het verwijderen van een moedervlek. Of als je op verzoek van de huisarts bloed laat afnemen voor een bloedonderzoek. En ook als de huisarts je verwijst naar het ziekenhuis en je behandeld wordt door een medisch specialist.

Let op: sommige kleine verrichtingen door de huisarts vallen niet onder de basisverzekering. Deze kosten betaal je zelf of worden uit de aanvullende verzekering vergoed. Een overzicht vind je in ons vergoedingenoverzicht.

Waarom voert de huisarts deze verrichtingen zelf uit?

Huisartsen nemen steeds meer taken van het ziekenhuis over. Hierdoor kun je voor een kleine verrichting vaak bij je eigen huisartsenpraktijk terecht. Je hoeft geen afspraak te maken met een specialist. Wel zo gemakkelijk.

Hoe weet ik of mijn huisarts deskundig is in het uitvoeren van een verrichting?

Een huisarts is breed opgeleid. Je eigen huisarts kan je het beste informeren over zijn ervaring en deskundigheid. En over de kleine verrichtingen die hij zelf kan uitvoeren. Overleg de mogelijkheden dus met je huisarts tijdens het spreekuur.

Mijn eigen huisarts voert een verrichting niet zelf uit. Wat kan ik doen?

Niet elke huisarts voert alle kleine verrichtingen zelf uit. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een collega-huisarts in de buurt. Bespreek deze mogelijkheid met je eigen huisarts.

Waarom verwijst mijn huisarts mij door naar het ziekenhuis?

Soms is een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis medisch noodzakelijk. Bijvoorbeeld naar een chirurg, dermatoloog of gynaecoloog. Als je verwezen wordt, bespreekt de huisarts dit tijdens het spreekuur met je. Je krijgt dan een verwijsbrief, waarin staat waarom je verwezen bent. De verwijsbrief is nodig om een afspraak te maken in het ziekenhuis.


Ook interessant