Zvw-pgb aanvragen
Stap 1: online aanvragen
Check of een Zvw-pgb-budget bij je past
Want dit brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent bij het maken van de keuze voor een Zvw-pgb. Of een Zvw-pgb bij je past hangt onder andere af van:
- Wat voor zorg je nodig hebt
- De voor- en nadelen van zorg in natura (ZIN) en een Zvw-pgb
- Wat je moet kunnen en weten om met een Zvw-pgb te werken
Kijk ook eens op de website van Per Saldo. Per Saldo is de landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Via de website kun je een gratis online minicursus doen met een pgb-test. Daarmee ontdek je of een pgb bij je past.
Neem contact op met een BIG-geregistreerde HBO-verpleegkundige
Om Zvw-pgb te krijgen is een indicatie van een bevoegd (wijk)verpleegkundige verplicht. In onze Zorgzoeker vind je snel een bevoegd (wijk)verpleegkundige bij je in de buurt. Bevoegd betekent geschoold op HBO niveau. En geregistreerd als verpleegkundige in het BIG-register. Hij of zij beoordeelt of je een indicatie kunt krijgen. Voor zorg aan kinderen tot 18 jaar neem je contact op met een hbo-kinderverpleegkundige. Of verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige. Meer informatie vind je op www.binkz.nl.
Vul het aanvraagformulier in
Samen met een bevoegd wijkverpleegkundige vul je vervolgens het aanvraagformulier (pdf) in. Dit is een formulier waarop je precies invult welke zorg er nodig is en hoe je dit zelf gaat organiseren. De (wijk)verpleegkundige vult een deel van de aanvraag in. Het andere deel vul je zelf in.
Stuur het aanvraagformulier digitaal naar ons op
Is alles ingevuld en heb je de bijlagen (zoals het zorgplan) toegevoegd? Dan stuur je het formulier eenvoudig digitaal in. Het is belangrijk dat je de aanvraag volledig invult. Zo willen wij bijvoorbeeld weten van wie je zorg krijgt en wie je zorgverlener vervangt. Heb je de aanvraag niet volledig ingevuld, ondertekent of missen er bijlagen? Dan kunnen wij je aanvraag helaas niet beoordelen. Wij beslissen aan de hand van de ontvangen informatie en je indicatie of je een pgb vanuit de zorgverzekeringswet kunt krijgen.
Wij hebben 6 tot 8 weken nodig om je aanvraag te beoordelen
Dit is vanaf het moment dat wij je complete aanvraag (met zorgplan) ontvangen. Je krijgt alleen zorg vergoed die is goedgekeurd. Dit betekent dat je de zorg waarvoor je geen goedkeuring kreeg, zelf betaalt. De goedgekeurde uren staan in de toekenningsverklaring.
Meer over hoe wij je aanvraag beoordelen
Stap 2: Bewuste keuzegesprek
Een pgb geeft de vrijheid om zelf zorg in te kopen. Maar er horen ook taken en verantwoordelijkheden bij. We willen dat je een bewuste keuze maakt voor pgb. En dat je van tevoren weet wat er van je verwacht wordt. Vandaar dat wij het bewuste keuzegesprek (bkg) met je voeren. In dit gesprek kijken wij met elkaar of een pgb past bij je situatie. En of je voldoende op de hoogte bent van alle verplichtingen die bij een pgb horen en in staat bent aan deze verplichtingen te voldoen. Het bkg gaat telefonisch. Of we komen bij je thuis langs.
We bespreken
- Hoe je de zorg wilt regelen
- Hoe je de administratie van je budget gaat doen
- De rechten en plichten die horen bij een pgb
Wie zijn er bij dit gesprek
- Jij als budgethouder
- Je wettelijk vertegenwoordiger, als je die hebt
Wat moet je voorbereiden voor een bkg?
- Je bent op de hoogte van de rechten en plichten die bij een Zvw-pgb horen
- Je hebt het pgb-reglement gelezen. Je vindt het reglement Zvw-pgb op zk.nl/pgb.
- Je kunt vertellen hoe je de zorg wilt organiseren en de administratie wilt uitvoeren
Stap 3: Toekenning pgb
Na het bewuste keuzegesprek kijken wij of je recht hebt op een pgb. Je hoort binnen een week na het bewuste keuzegesprek of je voldoet aan de eisen. Voldoe je aan alle eisen? Dan ontvang je van ons een toekenningsverklaring. In de toekenningsverklaring staat hoe hoog je pgb is en voor welke periode je het pgb kunt gebruiken.
Hoe wordt je budget bepaald?
De wijkverpleegkundige indiceert welke hulp je nodig hebt. En hoe vaak. Onze eigen verpleegkundigen toetsen of we deze indicatie kunnen volgen en of alle zorg die geïndiceerd is vergoed mag worden uit de basisverzekering. Indien we hierover vragen hebben, nemen we contact met de indicerend wijkverpleegkundige op. Op basis van deze beoordeling bepalen wij het budget. Het budget is zelf al grotendeels te berekenen: het aantal (juiste) geïndiceerde uren (per week) x het tarief bij informele/formele zorgverlener (je eigen keuze) = budget per week.
Vraag & antwoord
Ik ben het oneens met de indicatie die de wijkverpleegkundige heeft afgegeven. Wat kan ik doen?
Dan kun je 1 keer bij een andere wijkverpleegkundige terecht voor een second opinion. Heb je hier vragen over? Neem contact op met onze klantenservice pgb: 071 364 03 60.
Mijn pgb is afgewezen. Waar kan ik een klacht indienen?
Stuur dan een e-mail naar zka.klachten@achmea.nl. Je kunt ons ook een brief met je klacht sturen. Ons adres:
Klantsignaalmanagement
Antwoordnummer 2241
8000 VB ZWOLLE
Meer weten?
Wil je meer weten over pgb aanvragen of declareren, de regels, rechten en plichten rondom pgb? Neem contact met ons op. We helpen je graag.