7 rituelen die bijdragen aan een goede nachtrust
Een slaapritueel is niet alleen een methode om je lijf alvast voor te bereiden op de aankomende slaap, het helpt ook de voorgaande dag mentaal af te sluiten en eventuele spanningen los te laten. Welke rituelen precies goed werken verschilt natuurlijk per persoon. Het kan even zoeken zijn naar slaaprituelen die werken voor jou, maar hier alvast een paar tips om mee te experimenteren.
1. Tv uit, laptop dicht, telefoon weg
Het blauwe licht van beeldschermen houdt onze hersenen wakker en actief, en voorkomt dat we in de slaapmodus raken. Het beste zet je dus 60 - 90 minuten voordat je gaat slapen alle beeldschermen uit. Gebruik je je telefoon als wekker, dan kun je deze alvast op nachtmodus zetten zodat het licht minder fel wordt.
2. Mentale voorbereiding
Kijk je op tegen een drukke dag? Dan kan het fijn zijn je ‘s avonds een beetje voor te bereiden. Maak bijvoorbeeld alvast je ontbijt en/of lunch, en leg je kleren klaar voor de volgende dag. Hoef je je daar niet meer druk om te maken. Loopt je hoofd echt over? Zet alles op een to-do lijstje. Wat je opschrijft, kan je daarna loslaten.
3. Een vast piekermomentje
Huh, we willen toch juist niet piekeren? Dat klopt, maar soms zit je hoofd toch vol met kleine of grote zorgen: stress op werk, relatieproblemen, noem maar op. Dan kan het helpen om juist 5 minuten bewust over deze dingen na te denken en ze even je volle aandacht te geven. En daarna laat je ze los. Genoeg gepiekerd, morgen weer een dag!
4. Neem een warme douche
Een douche aan het eind van de dag kan je helpen ontspannen. En zo spoel je de voorgaande dag van je af. Moet je nog wat energie kwijt? Zet de radio aan en zing mee. Het is alleen beter om niet vlak voor het slapengaan te douchen. Om lekker te kunnen slapen moet je lichaam afkoelen, dus ruim wat tijd in tussen het douchen en in bed gaan liggen.
5. Duidelijke scheidslijnen
Een rustige activiteit zoals mediteren of lezen kan helpen je geest te ontspannen. Maar doe deze activiteit liever niet ín je slaapkamer. Een duidelijke scheiding tussen je slaapomgeving en ‘je wakkere leven’ helpt je hersenen bij het herkennen van het slaapmoment. Die leren: slaapkamer = slapen.
6. Een slaapmutsje
Nee, dan hebben we het niet over alcohol, daar slaap je juist slechter van. Maar een kop warme thee of melk kan juist helpen om slaperig te worden. Zorg wel dat er geen cafeïne of suikers in zitten, want daar word je juist weer alerter van.
7. De laatste ronde
Maak voor je naar bed gaat een laatste rondje. Deuren op slot, verwarming lager en lichten uit. Zo sluit je letterlijk je dag af. Poets je tanden, was je gezicht, en dan is het tijd om heerlijk te gaan slapen!