Hoelang is griep besmettelijk? Tips om besmetting (van anderen) te voorkomen
Griep is een vervelend virus dat we allemaal weleens hebben gehad. Een griepje ‘oppikken’ kan iedereen gebeuren. Wat veel mensen niet weten, is dat je al besmettelijk kunt zijn voordat je zelf ziek bent en het al eerder aan iemand anders kan overdragen. Hoelang duurt het voordat je niet meer besmettelijk bent?
Om deze vraag te beantwoorden en meer te leren over hoe besmettelijk griep is, spraken we met huisarts Rick van den Doel. In dit artikel lees je alles over de besmettelijkheid van griep en hoe je besmetting kunt voorkomen.
Hoelang ben je besmettelijk met griep?
Wanneer je in aanraking komt met het griepvirus, ben je gemiddeld 5 tot 7 dagen besmettelijk met griep. Het gekke is: je kunt zelfs al besmettelijk zijn vanaf één dag voordat je de eerste klachten krijgt. Dat betekent dat je anderen al kunt besmetten voordat je zelf merkt dat je ziek wordt. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Één dag voordat de symptomen beginnen, dan ben je al besmettelijk. Eigenlijk heb je die eerste 5 tot 7 dagen de meeste kans om iemand anders met het griepvirus te besmetten. De grootste piek zit hierbij rondom dag 2 of 3 van de klachten.”
Meer lezen over hoelang griep duurt? Lees dan het artikel: Hoelang duurt griep en hoe kom je er snel van af? Huisarts geeft advies
Hoe begint griep?
Griep begint vaak met een aantal algemene klachten, zoals:
- Koorts: dit is vaak het eerste teken van griep.
- Spierpijn: je voelt je overal in je spieren pijnlijk en stijf.
- Hoofdpijn: je hebt vaak een bonzend gevoel in je hoofd.
- Vermoeidheid: je voelt je moe en lusteloos.
Hoe voorkom je besmetting met griep?
Je kan jezelf nooit helemaal beschermen tegen de griep. Wel kan je een aantal dingen doen om de kans op besmetting te verkleinen:
- Was regelmatig je handen. Was meerdere keren per dag je handen. Vooral nadat je in contact bent geweest met een ziek persoon of wanneer je veelgebruikte voorwerpen aanraakt (zoals een winkelmandje of deurklink). Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je virusdeeltjes binnenkrijgt.
- Vermijd contact met zieke mensen. Blijf zoveel mogelijk thuis als je ziek bent en vraag anderen om dat ook te doen.
- Houd afstand. Probeer zoveel mogelijk afstand te houden van mensen die hoesten, niezen of ziek zijn.
- De griepprik. De griepprik is de beste manier om jezelf te beschermen tegen griep wanneer je tot een kwetsbare groep behoort. De prik is beschikbaar voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een chronische ziekte.
Hoe voorkom je besmetting (van anderen)?
Als je griep hebt, is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Het belangrijkste is daarom ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast kun je het besmetten van anderen met de griep ook voorkomen door:
- Thuis te blijven. Blijf thuis als je ziek bent, ook als je je niet zo ziek voelt, maar nog aan het herstellen bent. Ook dan ben je besmettelijk.
- Hoest en nies in je elleboog. Als je moet hoesten of niezen, dek dan je mond en neus af met een papieren zakdoekje of gebruik je elleboog. Zo voorkom je dat je druppeltjes met het virus in de lucht verspreidt en de virusdeeltjes niet overbrengt op deurkrukken, liftknopjes of gebruiksvoorwerpen.
- Gebruik papieren zakdoekjes. Gooi gebruikte papieren zakdoekjes direct weg. Zo voorkom je dat bacteriën blijven ronddwalen.
- Gebruik een mondkapje. Een mondkapje blijft een veilige manier om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Gebruik een mondkapje wanneer je toch naar buiten moet in de dagen dat je besmettelijk bent.
- Regelmatig schoonmaken. Maak regelmatig oppervlakken schoon die veel aangeraakt worden, zoals deurknoppen en telefoons.
Meer lezen over wat te doen bij griep? Lees het artikel: Wat te doen bij griep? Tips om je beter te voelen.
Meer vragen over griep? Stel je vraag in de Zilveren Kruis Wijzer-app!
De Zilveren Kruis Wijzer-app helpt je met alle vragen of zorgen over griep. In de app vind je handige info over verschillende klachten en kan je chatten met een verpleegkundige. Handig wanneer je twijfelt of je met een klacht naar de huisarts moet of wanneer je op vakantie bent. In de app krijg je een snelle reactie en betrouwbaar advies en zijn jouw gegevens altijd veilig en privé.
Download hier de Zilveren Kruis Wijzer-app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals griep.