Hoeveel dagen koorts bij griep?

Griep gaat vaak samen met koorts. Koorts is een reactie van je lichaam om een virus te bestrijden. Het is vervelend, maar hoort bij het genezen. Toch is het belangrijk om te weten wat normaal is. Hoeveel dagen heb je koorts bij griep? En wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? We spraken huisarts Rick van den Doel, die antwoord geeft op deze vragen en handige tips deelt voor bij koorts.
 

Hoeveel dagen heb je koorts bij griep?

Bij griep hoort vaak koorts, die meestal na een paar dagen afneemt. Huisarts Rick legt uit: "Het is normaal wanneer de koorts na 5 dagen weer zakt. Wanneer de koorts langer duurt dan 5 dagen bij griep, dan is dat een reden om naar de huisarts te gaan. Wanneer je korter dan 5 dagen koorts hebt, hoef je meestal niet naar de huisarts."

Koorts ontstaat omdat je lichaam harder werkt om het virus te bestrijden. Dit is een goed teken, maar het kan je ook flink ziek maken. Je kunt je slap voelen, last hebben van spierpijn en rillingen en minder trek hebben. "Het is normaal dat je je een paar dagen beroerd of niet zo lekker voelt", zegt Rick. "Als de klachten te lang aanhouden of erger worden, dan is dat een teken om hulp te zoeken en langs de dokter te gaan."

Wil je meer weten over het meten van koorts? Lees dan het artikel: Wanneer heb je koorts en hoe kan je het meten? Huisarts geeft advies.

Wat kun je doen tegen koorts?

Je lichaam heeft bij koorts rust en tijd nodig om te herstellen. Een snelle oplossing bestaat helaas niet. Huisarts Rick vertelt: "Mensen willen vaak een wondermiddel, maar het belangrijkste is om je lichaam de tijd te geven en goed voor je lichaam te zorgen bij griep. Dit kun je doen tegen koorts:

  • Neem een paracetamol of ibuprofen. "Deze medicijnen helpen om de koorts en pijn te verminderen", zegt huisarts Rick. Waarom slik je paracetamol bij koorts? Paracetamol stilt de pijn, maar verlaagt ook de koorts. Het werkt dus aan twee kanten. Let goed op hoeveel pijnstillers je kunt nemen per dag, vooral wanneer je ook nog andere medicatie slikt. Meestal kunnen volwassenen 6 paracetamol per 24 uur slikken.
  • Drink genoeg water. Je lichaam is hard aan het werk om het virus tegen te gaan en is warm. Hierdoor verlies je meer vocht dan normaal. Het is daarom belangrijk om water of thee te blijven drinken zodat je lichaam niet uitdroogt. 2 liter vocht per dag is voldoende.
  • Neem rust en blijf thuis. Hoe minder rust je je lichaam geeft, hoe langer het duurt om te genezen. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om beter te worden. “Rust helpt je om je lichaam genoeg energie te geven om te genezen en je weerstand sterker te maken. Zo komt je lichaam sneller van de infectie af”, legt huisarts Rick uit.
  • Koel je lichaam. Neem een lauwwarme douche of een bad. Gebruik niet te veel dekens.
  • Ga niet sporten. Het is niet verstandig om je lichaam veel te bewegen. Ga dus niet intensief sporten met koorts. Daarnaast is het ook verstandig om 1 tot 3 dagen na de koorts niet te sporten om je lichaam genoeg tijd te geven om te genezen.

Wanneer moet je wel naar de huisarts bij koorts?

In sommige gevallen is het wel verstandig om de huisarts te bellen wanneer je koorts hebt. Hieronder lees je een aantal voorbeelden:

  • als de koorts hoger is dan 40 graden.
  • als de koorts langer dan 5 dagen duurt.
  • als je je heel ziek voelt of moeite hebt met ademhalen.
  • als je klachten hebt zoals erge pijn, oorpijn of wanneer het hoesten erger wordt.
  • als je uit een tropisch gebied komt en daarna koorts krijgt.

Bij kleine kinderen moet je op meer dingen letten bij koorts. "Kinderen onder de 3 maanden met koorts moeten altijd worden nagekeken door een huisarts", vertelt huisarts Rick. "En als een kind weinig drinkt of nauwelijks plast, is dat ook een reden om te bellen." Wil je meer weten over koorts bij kinderen? Lees dan het artikel ‘Koorts bij kind? Zo weet je wat te doen met koorts.

Twijfel je of je naar de huisarts moet met koorts? De app helpt je snel op weg. Download hier de Zilveren Kruis Wijzer app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals koorts of griep.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine