,
,

Wat helpt tegen hooikoorts? Tips van een huisarts

De lente komt eraan – en helaas, pollen ook. Veel mensen krijgen hierdoor last van niesbuien, tranende ogen en een verstopte neus. Hooikoorts kan vervelend zijn, maar gelukkig kun je de klachten verminderen. Huisarts Rick van den Doel geeft tips en legt uit welke middelen écht helpen.

Wat is hooikoorts en hoe herken je het?

Hooikoorts is een allergie voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en planten. Je afweersysteem reageert hier te sterk op, waardoor je klachten krijgt. "Veel mensen denken eerst dat ze verkouden zijn, maar hooikoorts heeft een paar duidelijke kenmerken", zegt huisarts Rick van den Doel. Heb je elk jaar in dezelfde periode die klachten? Dan heb je waarschijnlijk hooikoorts. Je kunt hooikoorts herkennen aan:

  • niezen en een loopneus
  • jeukende, tranende ogen
  • een verstopte neus
  • kriebel in je keel of hoesten
  • klachten die erger worden op warme, winderige dagen

Wil je meer weten? Lees dan het artikel Wat is hooikoorts? Huisarts legt uit.

Wat helpt tegen hooikoorts?

Je kunt een paar dingen doen om minder last te hebben van hooikoorts:

  • Kijk op de hooikoortsradar en blijf binnen op dagen met veel pollen.
  • Sluit ramen en deuren op dagen met veel pollen.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen.
  • Was je handen en gezicht na het buiten zijn.
  • Douche voor het slapengaan om pollen uit je haar te spoelen.

"Hooikoorts komt niet alleen in de zomer voor. Dat denken veel mensen.", zegt Rick. "Pollen kunnen al vroeg in het jaar in de lucht zitten. Let goed op de pollenverwachting en doe simpele aanpassingen. Zo kun je klachten verminderen."

Denk je dat je hooikoorts hebt? Lees dan het artikel Hoe weet je of je hooikoorts hebt? Dit zijn de symptomen.

Welke medicijnen helpen tegen hooikoorts?

Er zijn verschillende medicijnen die hooikoortsklachten verminderen. Rick legt uit: "Veel mensen hebben genoeg aan een antihistaminetablet. Die zijn gewoon bij de drogist te koop." De meestgebruikte medicijnen tegen hooikoorts zijn:

  • Hooikoortspillen (antihistaminica): werken tegen niezen, een loopneus en jeuk.
  • Neusspray: helpt tegen een verstopte neus.
  • Oogdruppels: werken tegen jeukende, branderige en tranende ogen.

Welke medicijnen het beste werken, verschilt per persoon. "Sommige medicijnen hebben bijwerkingen. Overleg met je huisarts als je veel last hebt van je hooikoorts", adviseert Rick. "Die kan je helpen met de juiste keuze en kijkt naar jouw situatie."

Zijn er natuurlijke middelen tegen hooikoorts?

Sommige mensen proberen liever natuurlijke middelen tegen hooikoorts, zoals honing of bepaalde kruiden. "Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat dit echt helpt", zegt Rick. "Het belangrijkste is om te kijken wat voor jou helpt. Overleg altijd met je huisarts wat veilig is en het beste voor jou werkt."

Meer weten over hooikoorts?

Wil je meer weten over hooikoorts en wat je ertegen kunt doen? In de Zilveren Kruis Wijzer-app kun je direct je vragen stellen aan een verpleegkundige. Zo krijg je snel en betrouwbaar advies over je klachten. Download hier de Zilveren Kruis Wijzer-app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals hooikoorts.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine