Wat helpt tegen maagzuur?

Bah, die brandende pijn in je keel of die vieze zure smaak in je mond … Of je nu net iets te veel hebt gegeten, te snel hebt gegeten of last hebt van stress, maagzuur komt best vaak voor. Gelukkig zijn er manieren om die brand te blussen en je maag tot rust te brengen. Wat kun je doen om maagzuur te voorkomen of te verminderen? Huisarts Rick van den Doel geeft tips.
 

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een zuur in je maag dat helpt bij het verteren van eten. Normaal gesproken blijft maagzuur in je maag, maar soms stroomt het terug naar boven, de slokdarm of keel in. Dit zorgt ervoor dat je soms een branderig gevoel in je borst of een vieze smaak in je keel hebt. De binnenkant van de slokdarm kan niet zo goed tegen het sterke maagzuur, waardoor je die brandende pijn voelt.

Wat zijn de oorzaken van maagzuur?

  • Voeding. Vet eten, pittig eten, chocolade, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen zorgen voor opkomend maagzuur.
  • Meer eten dan normaal. “Wanneer je ineens meer eet dan normaal, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, dan kan je maag hierop reageren door meer maagzuur aan te maken. Dit komt dan makkelijker omhoog!”, vertelt huisarts Rick van den Doel. Dit zien we veel bij feestdagen, zoals Kerst of het Suikerfeest.
  • Overgewicht. Overgewicht verhoogt de druk op de maag, waardoor maagzuur makkelijker terugstroomt naar de slokdarm.
  • Roken. Roken verzwakt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag. Hierdoor kan het makkelijker omhoog komen.
  • Stress. Stress kan de productie van maagzuur verhogen.
  • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verhoogt de druk op de maag door de groeiende baarmoeder.
  • Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen voor maagzuurklachten zorgen.

Wat kan je doen tegen maagzuur?

Wanneer je last hebt van maagzuur, is het verstandig om minder veel te eten. "Te veel eten zorgt voor meer druk in je maag. Je maag schrikt hiervan en maakt meer maagzuur aan om het te kunnen verteren. Wanneer je meer maagzuur aanmaakt, kan het zuur makkelijker omhoog komen," legt huisarts Rick uit. Let dus goed op wat je eet. Vet of pittig eten kan brandend maagzuur ook erger maken. Wanneer je hier last van hebt, kies dan liever voor lichte maaltijden. Blijf rechtop staan of zitten na het eten. Ga niet meteen liggen, want dat kan het zuur omhoog laten komen. Huisarts Rick van den Doel zegt: "Let goed op je eetgewoonten, vooral voor het slapengaan. Een volle maag geeft vaak meer klachten."

Wat kun je eten of drinken bij maagzuur?

Bepaalde soorten eten maken maagzuurklachten minder erg. Denk hierbij aan groente en fruit, zoals banaan en wortel (maar geen citrusfruit). Ook volkorenproducten of producten met veel vezels zijn goed voor de maag. Kies tot slot voor magere eiwitten, zoals kip en vis. "Dranken zoals koffie, alcohol en frisdrank kunnen maagzuur erger maken. Water of kruidenthee zijn betere keuzes om de maag rustiger te krijgen," zegt huisarts Rick.

Wat helpt nog meer tegen maagzuur?

Naast je eetpatroon veranderen, zijn er nog een aantal manieren om maagzuur snel te verminderen. Een snelle oplossing zijn antacida, zoals Rennie. Deze kauwtabletten binden aan het maagzuur, waardoor de maag minder zuur wordt. Hierdoor krijg je minder brandende pijn. Ook een glas melk of een schaaltje yoghurt kunnen het zuur in de maag verminderen. Huisarts Rick benadrukt wel het belang van een doktersbezoek: "Overleg altijd eerst met je huisarts voordat je maagzuurremmers gaat gebruiken, zodat je de juiste dosering en het juiste middel voor jouw situatie krijgt."

Wil je weten wanneer je naar de dokter moet met maagzuur? Lees dan het artikel ‘Wanneer naar de dokter met maagzuur?’ 

Meer weten? Ontdek de Zilveren Kruis Wijzer-app

Heb je vaak last van maagzuur en wil je handige tips om klachten te voorkomen? Met de Zilveren Kruis Wijzer-app sta je er niet alleen voor. Ontvang advies van een verpleegkundige via de chat en lees meer over wat je zelf kunt doen in de artikelen over seizoensklachten.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine