Wanneer ga je naar de dokter met maagzuur?

Dat brandende gevoel dat opkomt na een zware maaltijd of wanneer je gestrest bent … maagzuur. Het kan niet alleen vervelend, maar ook pijnlijk zijn. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf, maar wanneer is het verstandig om langs de huisarts te gaan? In dit artikel deelt huisarts Rick van den Doel wanneer je naar de dokter moet met maagzuur en wat je kunt doen om het te verminderen.
 

Wat kun je zelf doen tegen maagzuur?

Maagzuur is zuur in je maag dat gebruikt wordt om je voedsel te verteren. Het kan zijn dat dit zuur omhoog komt in je slokdarm of je keel. Dat kan een brandend gevoel en een vieze smaak in je mond geven. Als je vaak last hebt van maagzuur, kunnen kleine veranderingen in je eten of je levensstijl al veel verbetering te geven. Het is dus goed mogelijk om zelf van brandend maagzuur af te komen. Huisarts Rick benadrukt dat veranderingen in levensstijl tijd nodig hebben. "Het kan even duren voordat je merkt dat je klachten minder worden, maar deze stappen helpen vaak om maagzuur beter onder controle te krijgen."

Tips bij brandend maagzuur

  • Eet kleinere porties verspreid over de dag. "Een volle maag zorgt voor meer druk, waardoor het zuur makkelijker omhoogkomt," legt huisarts Rick uit. Eet liever vijf kleine maaltijden dan drie grote wanneer je last hebt van maagzuur.
  • Pas op met vet, pittig en zuur eten. Vet en zuur voedsel, zoals fastfood, tomatensaus of citrusvruchten (citroenen en mandarijnen) kunnen maagzuurklachten erger maken. Kies in plaats daarvan voor licht verteerbaar eten, zoals volkorenproducten en magere eiwitten.
  • Blijf rechtop na het eten. Blijf staan, zitten of ga lopen. Ga niet meteen liggen na een maaltijd. "Liggen kan het zuur omhoogduwen," zegt huisarts Rick. Wacht minimaal 2 uur na het eten voordat je gaat slapen.
  • Drink geen koffie, alcohol en frisdrank. Deze dranken zijn zuur en kunnen de klachten erger maken. Kies liever voor water of kruidenthee.
  • Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht kan extra druk op je maag geven, wat maagzuur kan veroorzaken. Afvallen kan helpen om de klachten te verminderen.
  • Zorg voor minder stress. Stress kan maagzuur erger maken. Probeer rustmomenten in te bouwen, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen of een korte wandeling.

Wanneer ga je naar de dokter met maagzuur?

Soms is maagzuur een teken van een groter probleem. Huisarts Rick van den Doel legt uit: "Als je maagzuurklachten niet verdwijnen of als je je zorgen maakt, is het altijd goed om even met je huisarts te praten. We bekijken dan wat er precies aan de hand is." Neem contact op met je huisarts als:

  • je langer dan twee maanden vaak last hebt van maagzuur.
  • je pijn hebt bij het slikken of bloed in je braaksel ziet.
  • Rennies of andere geneesmiddelen tegen maagzuur niet helpen.
  • je maagzuur steeds erger wordt of steeds terugkomt.

De huisarts stelt vragen over je klachten en leefstijl. Soms is extra onderzoek nodig, zoals een kijkonderzoek (endoscopie) om te zien wat er in je maag en slokdarm gebeurt. Huisarts Rick vertelt: "Het doel is om de oorzaak te vinden en je goed te helpen, bijvoorbeeld met medicijnen of advies."

Meer vragen over maagzuur of andere klachten?

Wil je weten wat je kunt doen tegen maagzuur of andere klachten? Met de Zilveren Kruis Wijzer-app krijg je handige tips of persoonlijk advies van een verpleegkundige. Zo weet je precies wat je zelf kunt doen of wanneer je naar de huisarts moet. Download hier de Zilveren Kruis Wijzer-app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals maagzuur, griep of koorts.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine