Wat kun je het beste eten of drinken bij maagzuur?

Maagzuur kan heel vervelend zijn. Je voelt een branderig gevoel in je borst of keel, vooral na het eten. Gelukkig kun je zelf veel doen om de klachten te verminderen. Wat kun je bijvoorbeeld het beste eten of drinken bij maagzuur? En wat kun je beter laten staan? Huisarts Rick van den Doel deelt simpele en handige tips.
 

Wat kun je eten bij maagzuur?

Bij opkomend maagzuur is het belangrijk om milde, makkelijk verteerbaar eten te kiezen. Huisarts Rick van den Doel zegt: “Je maag voelt zich vaak beter als je lichte, simpele maaltijden eet. Sommige soorten eten helpen je maag om rustig te blijven”. Dit kun je het beste eten wanneer je last hebt van brandend maagzuur:

  • Groente. Kies zachte groenten zoals broccoli, wortel of courgette.
  • Fruit. Eet fruit zoals banaan of meloen, maar laat sinaasappels en ander zuur fruit staan.
  • Volkoren producten. Havermout, volkorenbrood en bruine rijst zijn goed voor je maag.
  • Magere eiwitten. Producten zoals kip, vis of tofoe zijn licht en makkelijk te verteren.

Wat kun je beter niet eten bij maagzuur?

Wanneer je vaak last krijgt van brandend maagzuur na het eten, kun je soms bepaald eten beter niet eten. Scherpe kruiden of vetten in het eten kunnen maagzuurklachten erger maken. Huisarts Rick legt uit: "Als je merkt dat je maagzuur erger wordt na het eten van deze dingen, probeer ze dan zo min mogelijk te eten." Dit kan je beter niet eten bij maagzuur:

  • Vet eten. Een lekkere vette hap zoals friet, kroketten of chips zijn soms moeilijk te verteren door je maag, waardoor je meer maagzuur gaat aanmaken.
  • Pittig eten. Gerechten met veel kruiden of scherpe sauzen kunnen de maag irriteren. Ook hierdoor maakt de maag meer maagzuur aan dat omhoog komt.
  • Tomaten en citrusfruit. Bij eten dat zuur is, denk aan sinaasappels, citroenen en tomatensaus, heb je gelijk meer zuur in de maag, waardoor dit makkelijker naar boven komt.
  • Chocolade. Tja, dit laatste advies kan even pijn doen. Die geliefde reep chocola kun je ook beter in de kast laten liggen. Chocolade je maag extra prikkelen. Door deze irritatie komt er meer maagzuur omhoog.

Wat kun je drinken bij maagzuur?

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, helpen de juiste drankjes je maag om rustig te blijven. Het gaat hierbij om niet-zure dranken, zoals:

  • Water. Het beste en makkelijkste om te kiezen is water. Het water verdunt het maagzuur en zorgt voor een betere werking van de maag.
  • Kruidenthee. Kamille- of gemberthee is zacht voor je maag.
  • Melk. Het drinken van zuivel kan even helpen om de maag te verzachten, maar de impact duurt vaak niet lang. Probeer daarom om verspreid over de dag wat kleine slokjes te drinken wanneer je last hebt van maagzuur.

Wat kun je beter niet drinken bij maagzuur?

Sommige dranken maken je maagzuurklachten juist erger. Denk hierbij aan zure dranken of drankjes die je maag irriteren. Huisarts Rick zegt: "Drink liever water of kruidenthee. Dat geeft je maag rust." Deze drankjes kun je beter niet drinken wanneer je last hebt van brandend maagzuur:

  • Koffie. Hoewel veel mensen graag koffie in de ochtend drinken, kan koffie voor meer maagzuur zorgen. Drink koffie daarom liever niet op een lege maag.
  • Frisdrank. Vooral drankjes met prik zijn slecht voor je maag. De bubbels zetten de maag uit, waardoor er meer druk op komt.
  • Zure sappen. Sappen zoals sinaasappelsap, tomatensap of grapefruitsap zijn zuur en zorgen voor extra veel maagzuur.
  • Alcohol. Het drinken van alcohol zorgt voor een geïrriteerde maag en meer maagzuur.

Meer weten? Download de Zilveren Kruis Wijzer- app!

Heb je vaak last van maagzuur? Of wil je meer weten over wat je zelf kunt doen? De Zilveren Kruis Wijzer-app geeft antwoord op jouw vragen of helpt je aan de slag te gaan met je gezondheid. Download de Zilveren Kruis Wijzer-app nu of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals maagzuur.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine