Wat is griep? Huisarts legt griep en symptomen uit.
Wat is griep?
Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Griep is een seizoensvirus, dat vooral voorkomt tussen oktober en maart. Het wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus tast je luchtwegen aan en zorgt ervoor dat je je ziek voelt.”
“Het virus kan allerlei klachten veroorzaken in de luchtwegen. Van een simpele verkoudheid tot een longontsteking. Het is belangrijk om te weten dat griep niet hetzelfde is als een verkoudheid. Hoewel de klachten soms op elkaar lijken, voel je je bij griep vaak echt heel ziek. Griep is meestal ernstiger en gaat samen met hoesten, koorts, rillingen en spierpijn.”
Huisarts Rick van den Doel legt uit: “Het griepvirus valt je lichaam aan, waardoor je afweersysteem, ook wel je immuunsysteem, aangaat om het te beschermen. Dit afweersysteem zorgt voor een verhoogde verbranding in je lichaam, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor krijg je koorts tijdens griep. De koorts heeft dus een functie in het bestrijden van het virus of de bacteriën die in je lichaam zitten.”
Wat zijn de symptomen van griep?
De meest voorkomende symptomen van griep zijn:
- Hoge koorts. Dit is vaak het eerste teken van griep. Je temperatuur kan snel oplopen tot 38 °C of hoger.
- Spierpijn. Je voelt je overal in je lichaam pijnlijk en stijf.
- Hoofdpijn. Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom. Dit kan komen door de ontsteking in je lichaam en door de koorts.
- Vermoeidheid. Je voelt je heel erg moe en lusteloos.
- Droge hoest. Je hebt een droge hoest die erg irritant kan zijn.
- Keelpijn. Je keel voelt droog en pijnlijk aan.
- Misselijkheid. Je kan je misselijk voelen of overgeven. Dit komt doordat het virus je hele lichaam kan beïnvloeden, inclusief je maag en darmen.
Meer lezen over wat te doen bij griep? Lees het artikel: Wat te doen bij griep? Tips om je beter te voelen.
Waarom krijg je spierpijn bij griep?
Spierpijn is een klacht die veel voorkomt bij griep en dus ook normaal is. Je krijgt spierpijn van griep doordat het virus je afweersysteem aan het werk zet. Je lichaam maakt stoffen aan die ervoor zorgen dat je spieren ontstoken raken en pijn doen. Spierpijn ontstaat door:
- Ontstekingsreactie. Wanneer je lichaam een virus zoals griep opmerkt, start het een afweerreactie. Hierbij worden ontstekingsstoffen aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat je spieren ontstoken raken, wat zich uit in spierpijn.
- Afvalstoffen. Tijdens de strijd tegen het virus maakt je lichaam veel afvalstoffen aan. Deze kunnen zich ophopen in de spieren en dat zorgt voor stijfheid en pijn. De beste manier om dit tegen te gaan is door voldoende water te drinken.
Welke griep heerst er nu?
Er zijn verschillende soorten griepvirussen. Elk jaar ontstaan er weer nieuwe varianten. Daarom kan het zijn dat je meerdere keren in je leven griep krijgt, die elke keer weer een beetje anders is. Welke griep er precies heerst, verschilt per jaar en per regio.
Kwetsbare groepen, zoals ouderen, krijgen elk jaar een nieuwe griepprik om zich te beschermen. Deze beschermt tegen de laatste variant van het virus. Tijdens het griepseizoen kan het zo zijn dat het griepvirus is veranderd en je alsnog griep krijgt. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “De griepvaccinatie wordt van tevoren gegeven, maar de kans bestaat dat de griepvaccinatie van dit jaar helemaal niet werkt tegen de griepvariant die dit jaar heerst. Het is wel de beste manier om je in ieder geval te weren tegen een bepaald type griep.”
Wanneer moet je naar de dokter met griep?
Meestal gaat griep vanzelf over, maar er zijn situaties waarin je beter naar de dokter kunt gaan:
- Hoge koorts (hoger dan 38 graden) die langer dan 3 dagen aanhoudt.
- Ernstige benauwdheid of moeilijk kunnen ademen.
- Veel pijn op de borst.
- Verwardheid of sufheid.
- Als je ouder bent dan 65 jaar of een chronische ziekte hebt.
Twijfel je of je naar de dokter moet met griep? Dan is het verstandig om te bellen met de doktersassistent of om de Zilveren Kruis Wijzer-app te downloaden. In de app kun je vanuit huis betrouwbare informatie krijgen over de griep of chatten met een verpleegkundige.