Zon, strand en… verbranding: is één keer verbranden erg?

Heerlijk languit in de tuin, picknicken in het park of urenlang liggen op het strand. We weten allemaal dat, wanneer we in de zon zijn, insmeren met zonnebrandcrème belangrijk is om niet te verbranden. Soms gaat het mis en verbrand je toch. Kan gebeuren, toch? Of is één keer verbranden erg? Om deze vraag te beantwoorden spraken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. We vroegen hem of het erg is om één keer te verbranden, wat je kunt doen om de schade te beperken en wat de risico’s zijn voor kinderen.
""

Hoe komt het dat we nog steeds verbranden?

Eén op de 3 Nederlanders verbrandt in de zomer. Volgens Dr. Daniel Kadouch komt dit doordat het insmeren met zonnebrandcrème nog niet goed in onze dagelijkse routine zit. “Veel mensen zijn zich wel bewust van de gevaren van de zon, nemen goede maatregelen in de ochtend en smeren fanatiek met factor 50. Maar de kracht zit ‘m in de herhaling. Mensen vergeten zich gedurende de dag opnieuw in te smeren. Of dan denken ze van ‘nou, ik heb mij vanochtend ingesmeerd, nu ben ik helemaal goed beschermd’. Helaas is dat niet genoeg. Hierdoor krijgen we dat nog steeds veel mensen verbranden door de zon.”

Hoe erg is één keer verbranden?

Één keer verbranden door de zon is niet erg, maar kan wel vervelend zijn. De gevaren van verbranding worden daarentegen wel zichtbaar als het vaker gebeurt of wanneer je veel in de zon bent zonder bescherming.

Dr. Daniel Kadouch legt uit: “De zonschade in de huid wordt tijdens je leven opgeslagen en stapelt zich gedurende de jaren op. Tot de schade een bepaalde drempel bereikt. Dan ga je zonschadeplekjes of zelfs huidkankerplekjes zien. Hoe ouder we worden, hoe groter daarmee het risico op huidkanker wordt. Daarnaast zien we dat hoe jonger je schade oploopt, dat het de kans op huidkanker op latere leeftijd juist vergroot.”

Zorg er na het verbranden vooral voor dat je je huid goed verzorgt met deze 7 tips voor het verzorgen van een verbrande huid.

Risico van verbranden voor kinderen het grootst

Kinderen hebben een dunne en kwetsbare huid en verbranden hierdoor sneller. “Wist je dat als je met name in je kinderjaren 5 keer of vaker verbrandt, je de kans op huidkanker in je latere leven verdubbelt?", vertelt Dr. Daniel Kadouch.

“De impact van de zonverbranding is veel groter op het DNA in de huid van kinderen. De kinderhuid is kwetsbaarder dan die van een volwassene. Wanneer een kind dan vaker verbrandt, wordt dit dus al van jongs af aan opgeslagen in de huid en bereikt je huid op latere leeftijd sneller die spreekwoordelijke drempel, waarbij het tekenen laat zien van huidveroudering of huidkanker.”

Vroeger wisten we nog niet zo goed wat de effecten waren van de zon. “Ik heb vaak van huidkankerpatiënten gehoord dat ze zeiden dat het vroeger voor kinderen gewoon was om eerst een paar keer goed te verbranden, want ‘dan had je er geen last meer van’.” Nu weten we inmiddels dat voorkomen beter is dan genezen.

Weren, kleren, smeren

De beste manier om jezelf of je kinderen te beschermen tegen de zon is om het ezelsbruggetje ‘weren, kleren, smeren’ in je achterhoofd te houden. Weer de sterkste uren van de zon, dus blijf het liefst uit de volle zon tussen 12.00 uur en 15.00 ‘s middags. Zorg er daarnaast voor dat je je huid zoveel mogelijk bedekt met kleding, het liefst zelfs met UV-werende kleding, een pet, hoed en zonnebril. Tot slot is het verstandig om de niet-bedekte lichaamsdelen ruim in te smeren met zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en dit iedere 2 uur te herhalen.

Veilig zonnen met de Zilveren Kruis smeerpalen

Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker wordt. Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Ze staan aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Check of er ook een smeerpaal bij jou in de buurt is.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Wat doet aftersun? 5 tips voor het behandelen van een verbrande huid

Hoe werkt aftersun? En verder bespreken we tips voor het behandelen van een verbrande huid en hoe lang aftersun goed blijft
""

Hoe word je snel bruin? 7 Tips voor veilig zonnen

In dit artikel delen we een aantal tips hoe je veilig zont en toch bruin wordt.