Wat doet aftersun? 5 tips voor het behandelen van een verbrande huid

Het kan iedereen weleens overkomen: je bent je zonnebrandcrème vergeten. Na een mooie dag in de zon ben je daarom verbrand. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Dan kan je het beste je huid verzorgen met aftersun. Maar wat doet aftersun precies en hoe gebruik je het? In dit artikel stellen we deze vragen aan dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Met hem bespreken we hoe aftersun werkt, bespreken we tips voor het behandelen van een verbrande huid en hoe lang aftersun goed blijft.

Aftersun: hoe werkt het?

Zoals de naam al doet vermoeden, smeer je aftersun op nadat je in de zon bent geweest. Aftersun is een verzorgingscrème die je na het zonnen kunt gebruiken om je huid te kalmeren, hydrateren en herstellen. Aftersun kan de symptomen van het verbranden verlichten, zoals pijn, roodheid en jeuk.

“In een aftersuncrème zitten verzorgende ingrediënten zoals aloë vera en vitamine E die ervoor zorgen dat je huid goed herstelt”, vertelt Dr. Daniel Kadouch. “Kijk goed uit met wat je op een verbrande huid smeert. Je wil dan crèmes of body lotions met mogelijk irriterende ingrediënten, zoals alcohol en parfums, zo veel mogelijk uit de weg gaan, want de huid is dan al kwetsbaar.”

Hoe vaak moet je aftersun smeren?

Wist je dat het belangrijk is om altijd aftersun te smeren na het zonnen? Vooral als je huid verbrand is, maar ook als deze niet verbrand is! Zo zorg je ervoor dat je huid zo goed mogelijk kan herstellen nadat het in de zon is geweest.

Hoe vaak kan je aftersun smeren? Je kunt aftersun zo vaak smeren als je wilt, maar het is goed om dit pas te doen nadat je in de zon bent geweest. Smeer de aftersun goed in en zorg ervoor dat je alle verbrande plekken niet vergeet. Dat is belangrijk!

Helpt aftersun tegen verbranding?

Nee, aftersun zorgt er niet voor dat je niet meer verbrandt. In aftersun zit geen SPF en het biedt geen bescherming tegen de zon. Wanneer je in de zon bent, is het belangrijk om je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30).

Aftersun zorgt er wel voor dat je verbrande huid sneller geneest. Door de verkoelende werking kan de huid sneller herstellen.

Hoe lang blijft aftersun goed?

Net als dat zonnebrandcrème een houdbaarheidsdatum heeft, blijft ook aftersun niet eeuwig goed. Wanneer de verpakking nog dicht is, is de aftersun meestal rond de 3 jaar goed. Je kan de houdbaarheidsdatum op de achterkant van de verpakking vinden.

Wanneer je de verpakking van de aftersun geopend hebt, is de crème nog 12 maanden houdbaar. Het hangt wel af hoe je het bewaart. Nadat de tube geopend is, kunnen er namelijk bacteriën in de verpakking ontstaan die je niet op een verbrande en gevoelige huid wil smeren.

Tip: Het is handig om op de verpakking te schrijven wanneer je de aftersun geopend hebt. Zo kan je makkelijk de houdbaarheid in de gaten houden. Daarnaast is het aan te raden om de aftersun op een koele, droge plaats te bewaren.

5 tips voor het behandelen van een verbrande huid

Ben je flink verbrand in de zon? Dat is vervelend! Een verbrande huid kan pijn doen en jeuk geven. Hieronder vind je 5 tips om een verbrande huid goed te behandelen:

  1. Smeer je in met aftersun. “Een verbrande huid kan je het allerbeste behandelen met aftersun, dit heeft het meeste effect”, stelt Dr. Daniel Kadouch. “Gebruik met name een verkoelende en hydraterende crème, zonder irriterende ingrediënten, zoals alcohol en parfums. Dit kan de huid extra uitdrogen of irriteren.”
  2. Drink veel water. Een verbrande huid kan zorgen voor uitdroging van het lichaam. Het is dus belangrijk om veel water te drinken en je lichaam gehydrateerd te houden. Daarnaast zorgt veel water drinken er ook voor dat je huid sneller herstelt.
  3. Neem een koude of lauwe douche. Dit helpt in eerste instantie om de huid te verkoelen en pijn te verminderen en is daarom vooral fijn wanneer je net uit de zon komt. Blijf je daarna last houden van de verbrande huid, dan kan je de koude douche altijd blijven herhalen.
  4. Behandel de pijn als nodig. Neem bij veel pijn een pijnstiller zoals paracetamol om de pijn te verminderen.
  5. Blijf uit de zon. Het klinkt misschien logisch, maar wanneer je verbrand bent, is het niet verstandig om nog in de zon te gaan zitten. Blijf uit de directe zon totdat de verbranding volledig is genezen. Dit kan soms wel een aantal dagen duren. Draag bijvoorbeeld beschermende (UV-werende) kleding, zoals een shirtje tijdens het zwemmen, of blijf in de schaduw.

Geniet van de zon en voorkom schade

Bij Zilveren Kruis weten we hoe lekker de zon is, maar ook hoe gevaarlijk. Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders huidkanker krijgt? De beste manier om je te beschermen tegen huidkanker is:

  • om de zon te vermijden als deze op haar sterkst is (tussen 12.00 en 15.00 uur);
  • kleding, een pet en zonnebril te dragen om je huid en ogen te beschermen;
  • je ruim (en elke 2 uur) in te smeren met zonnebrandcrème.

Lees meer over hoe je de kans op huidkanker kunt voorkomen.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Daniel Kadouch

Daniel Kadouch

Dermatoloog