Hoe word je snel bruin? 7 Tips voor veilig zonnen
Hoe wordt je huid bruin?
De zon geeft ons niet alleen vitamine D, maar als we langer in de zon blijven, wordt onze huid ook bruiner. Hoe werkt dit precies? Wanneer je huid in de zon komt, produceren pigmentcellen in de diepere huidlagen een speciale stof: melanine. Melanine is een pigment dat werkt als een soort van natuurlijke zonnebrandcrème. Het absorbeert de UV-straling van de zon, waardoor de cellen in de diepere huidlagen worden beschermd tegen schade.
De hoeveelheid melanine die je huid produceert, bepaalt je natuurlijke huidskleur. Mensen met een lichte huid hebben minder melanine dan mensen met een donkere huid. Dit is de reden waarom mensen met een lichte huid sneller verbranden en minder snel bruin worden. Het is nog steeds wel belangrijk dat mensen met een donkere huidskleur hun huid goed beschermen tegen de zon.
De hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt, zorgt voor de hoeveelheid melanine die je huid aanmaakt. Hoe meer zonlicht je huid ontvangt, hoe meer melanine er wordt gemaakt. Dit zorgt voor een diepere bruine huidskleur.
Onthoud wel dat te veel zonlicht schadelijk kan zijn voor je huid. Wanneer je te veel UV-straling ontvangt, zorgt dit voor verbranding van de huid, versnelde huidveroudering en zelfs huidkanker. Het is daarom belangrijk om altijd te smeren met zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. En om niet te lang in de zon te blijven. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans dat je later huidkanker ontwikkelt.
Kan je bruin worden met zonnebrandcrème?
“Ja, ook als je zonnebrandcrème smeert, dan maken je pigmentcellen extra pigment”, vertelt dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. “Dus dan krijg je alsnog dat de huid iets verkleurt. Misschien minder snel, maar wel beschermd."Met zonnebrandcrème is je huid beschermd tegen de UVA (‘Aging’) en UVB (‘Burning’) straling van de zon. Dit zorgt ervoor dat je niet verbrandt, de kans op huidkanker verkleint en dat je huid langer mooi blijft.
Weren, kleren en smeren: 3 manieren om je te beschermen tegen de zon.
Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Wel zo makkelijk, zeker als je zonnebrandcrème vergeten bent. Ze staan aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Check of er ook een smeerpaal bij jou in de buurt is.
7 Tips voor veilig zonnen en bruin worden
Gelukkig zijn er tal van tips om op een veilige manier in de zon te blijven. Hieronder delen we 7 tips om bruin te worden, zonder te verbranden.
Tip 1: Kies het juiste moment
De zonkracht is niet altijd even sterk. De middaguren tussen 12.00 en 15.00 uur zijn het meest intens. Probeer in deze periode zoveel mogelijk uit de directe zon te blijven. Geniet liever in de ochtend of late namiddag van de zon, wanneer de UV-straling minder sterk is. Dit voorkomt dat je verbrandt en van de zon moet wegblijven.
Tip 2: Smeer je altijd in met zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème is je beste vriend als je wilt bruinen zonder te verbranden. Kies voor een crème met een SPF van minimaal 30. Smeer je ruim in, ook op de gevoelige gebieden zoals je gezicht, oren en schouders. Vergeet ook niet om je na het zwemmen of zweten opnieuw in te smeren. Het is verstandig om je elke 2 uur in te smeren met zonnebrandcrème, zelfs als het bewolkt is. De UV-straling kan namelijk ook door de wolken komen.
Tip 3: Begin rustig aan
Voorkom altijd dat je je verbrandt door de zon. Je huid heeft tijd nodig om te wennen aan de zon. Begin dus rustig aan en bescherm jezelf met zonnebrandcrème.
Tip 4: Drink genoeg water en verzorg je huid goed
Drink genoeg water tijdens het zonnen. Dit is niet alleen belangrijk om uitdroging van je lichaam te voorkomen, maar dit zorgt er ook voor dat je huid mooi gehydrateerd blijft. Wel zo fijn! Gebruik daarnaast altijd een bodylotion of aftersun na het zonnen om je huid te kalmeren en verzorgen.
Tip 5: Bescherm je hoofd en ogen
Wanneer je in de zon zit, is het belangrijk om je kwetsbare huid te beschermen. Niet alle lichaamsdelen kunnen namelijk even goed tegen de zon. Draag daarom een hoed of petje om je hoofd te beschermen tegen de zon. Draag ook een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen.
Tip 6: Verkoel je huid met aftersun
Na een dag zonnen is het belangrijk om je huid te verzorgen met aftersun of een andere hydraterende bodylotion. Dit is ook belangrijk als je niet verbrand bent. Je huid heeft door de zon hard gewerkt, en kan de verkoeling in de nacht goed gebruiken voor het herstel.
Tip 7: Blijf alert op veranderingen in je huid
Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland en wordt veroorzaakt door te veel uren in de zon zonder bescherming. Controleer daarom je huid regelmatig op verdachte plekjes, zoals de drie meest voorkomende typen huidkanker. Mocht je iets opmerken dat je niet vertrouwt, neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog, en download de gratis Skinvision app om je huidplekjes te checken.