Margo (60) kreeg huidkanker: 'Mijn prognose was heel slecht'

Elk jaar komen er 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij in Nederland. Verwacht wordt dat dit aantal blijft stijgen tot en met 2040. Het is hiermee de meest voorkomende vorm van kanker: 1 op de 5 Nederlanders krijgt het. Ook Margo (60) kreeg deze ziekte.

Margo: “Zeventien jaar geleden ontdekte ik een gekke moedervlek op mijn rug. Het zat er al jaren, maar werd niet herkend als melanoom. Na aandringen bij mijn huisarts heeft hij deze verwijderd en is deze vervolgens in het lab onderzocht. Het bleek toch een melanoom.”

Vage klachten

“In het ziekenhuis werd snel meer huid weggehaald rondom de melanoom en alles leek goed. Maar twaalf jaar later kreeg ik allerlei vage klachten: ik was vaak misselijk, had bultjes op mijn sleutelbeen en rug en voelde me vaak erg moe.”

In het ziekenhuis bleek dat ik heel veel uitzaaiingen had van de melanoom die jaren geleden verwijderd was. De kanker zat in mijn longen, lever, hoofd, op mijn sleutelbeen en op nog veel meer plekken. Mijn prognose was heel slecht.”

Eindelijk genezen

“Ik werd meteen doorverwezen naar een melanoomcentrum waar ik 2 jaar immuuntherapie heb gehad. Dat sloeg gelukkig al heel snel aan.”

“Een half jaar geleden, na 5 jaar met heel wat PET- en MRI-scans, kreeg ik het goede nieuws dat ik genezen ben.”

Voorkom huidkanker: smeer je in

Om de kans op huidkanker te verkleinen is het heel belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door je in te smeren met zonnebrandcrème. Ook als je even gaat fietsen of wandelen.

Zilveren Kruis biedt daarom deze zomer op 120 locaties 'smeerpalen' met gratis zonnebrandcrème factor 30 aan om mensen bewust te maken dat je je goed moet insmeren. Want hoe vaker je huid verbrandt door de zon, hoe groter de kans op huidkanker.

En mocht je een plekje op je huid niet vertrouwen? Zorg dan dat je het laat checken. Ga naar 'Zorg dat je smeert' ontdek hoe je deze zomer de SkinVision-app gratis kunt gebruiken. Deze app maakt gebruik van AI-technologie en de expertise van een team van dermatologen om verdachte huidafwijkingen nauwkeurig en snel te beoordelen op basis van een foto. Of ga naar je huisarts.


schrijvende hand

Redactie Magazine