Breng je zonnebrandcrème voor of na je dagcrème aan?

Weet jij hoe het zit met smeren als je al voorgebruind bent? Of met het aanmaken van vitamine D als je zonnebrandcrème smeert? En beschermt zelfbruiner eigenlijk tegen de zon? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon. Deze zomer geeft ze antwoord op al jouw vragen rondom smeren.

Drs Leenarts geeft antwoord op jullie veelgestelde vragen - Deel 2

Antwoord op deze en 4 andere veelgestelde vragen.

1. Ik gebruik elke dag een dagcrème. Wat breng ik eerst aan: de dagcrème of de zonnebrandcrème?

Breng eerst de dagcrème aan en vervolgens de zonnebrandcrème. Zo voorkom je dat je de zonnebrandcrème weg smeert met je dagcrème.

2. Ik gebruik zelfbruiner en heb dus al een kleurtje. Heb ik nu een goede bescherming tegen de zon?

De bruine kleur die een zelfbruiner afgeeft, biedt geen bescherming tegen zonnestraling. Ook met zelfbruiner moet je je huid beschermen met zonbescherming.

3. Kan ik zonnebrandcrème gebruiken i.p.v. een dagcrème?

Je kunt zeker een zonnebrandcrème gebruiken als dagcrème. Wil je alleen een dagcrème smeren? Kies dan wel voor een dagcrème die SPF bevat. SPF beschermt nooit een hele dag. Dus zorg dat je elke 2 tot 3 uur opnieuw smeert.

4. Kan ik SPF bij elkaar optellen? Stel: Ik gebruik een dagcrème met SPF 15 en daaroverheen een zonnebrandcrème van SPF 25. Heb ik dan SPF 40?

Nee, je kunt SPF niet bij elkaar optellen. De hoogste factor die je hebt opgesmeerd telt. In dit geval dus SPF 25. Dat geldt ook als je zonnebrandcrème met 2 verschillende factoren combineert.

5. Af en toe onbeschermd in de zon zitten is toch juist goed voor de aanmaak van vitamine D?

Diverse onderzoeken laten zien dat het gebruik van zonnebrandcrème de vitamine D aanmaak niet beïnvloedt. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt immers 100%. Twijfel je of je genoeg vitamine D binnenkrijgt? Kijk dan eens naar je voeding en slik eventueel een vitamine D supplement.

6. Ik heb vroeger jaren in de tropen gewoond. Mijn lichte huid is inmiddels gewend aan de zon en ik heb ook veel pigment opgebouwd. Smeren is voor mij niet nodig, zeker niet als ik tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon blijf. Klopt dat?

Huidkanker ontstaat door de optelsom van alle zonblootstelling in je leven, dus ook al van kleins af aan. Je huid onthoudt elke zonnestraal. Mensen die in de tropen zijn opgegroeid, met een lichte huidskleur, hebben zo ook een verhoogd risico op huidkanker en zonneschade. Belangrijk om nu de huid goed te beschermen.

Ook een vraag voor dermatoloog Drs Leenarts?

Heb je een vraag over zonbescherming en wil je deze stellen aan een expert? Dat kan! Stel jouw vraag via het formulier op onze website. En misschien lees je binnenkort het antwoord!

Stuur jouw vraag in


Drs Leenarts

Drs Leenarts

Dermatoloog