""

Zorg die wij inkopen

Inkoopbeleid GGZ instellingen digitaal 2026

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Lees in dit hoofdstuk over de zorg die wij inkopen

En wat onze overwegingen daarvoor zijn.

In 2026 hanteren wij het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ 4.0

Alle zorgaanbieders dienen met ingang van 2026 te beschikken over een passend goedgekeurd kwaliteitsstatuut 4.0. Het LKS 4.0 geldt als basis voor declaratie, de veldafspraak komt te vervallen.

Zilveren Kruis houdt zich aan de Ketenveldnorm Levensloopregeling

Zilveren Kruis volgt de landelijke afspraken rondom de Ketenveldnorm levensloopregeling en houdt zich aan de gemaakte afspraken rondom het includeren van verzekerden en het labelen van declaraties. Indien nodig publiceren we hierover aanvullend inkoopbeleid.

Gerichte inkoop consultatiefunctie GGZ voor het sociaal domein in 2026

Net als in 2024 en 2025, zal Zilveren Kruis de consultatiefunctie GGZ voor het sociaal domein gericht inkopen.

Heeft u in 2025 geen afspraak voor de consultatiefunctie sociaal domein?

Maar wilt u voor 2026 een offerte en regionaal plan uitbrengen? Zorgaanbieders uit de acute GGZ-regio’s, die in 2025 geen afspraak met Zilveren Kruis hebben, maar desondanks een regionaal plan en offerte willen uitbrengen, kunnen daarover vooraf contact opnemen met hun inkoper. Eventuele uit te brengen offertes kunt u uiterlijk op 1 juli 2025 indienen via zorginkoop.ggz@zilverenkruis.nl. Alleen complete regionale plannen en offertes nemen we in behandeling.

De inhoud waaraan het regionale plan en de offerte moet voldoen, vindt u op pagina’s 9 tot en met 11 van de leidraad.

Onderlinge dienstverlening in het Zorgprestatiemodel declareert u op 1 manier

Wanneer een zorgaanbieder in opdracht van een andere zorgaanbieder zorg verleent, is sprake van onderlinge dienstverlening. Wanneer u (een deel van) de zorg uitbesteedt aan een andere zorgaanbieder, brengt u als opdrachtgever deze zorg bij ons in rekening. Voert u (een deel van) de behandeling voor een andere zorgaanbieder uit (als opdrachtnemer), dan mag u deze zorg niet rechtstreeks bij ons in rekening brengen, maar dient u de rekening in bij de opdrachtgever.

We hanteren kwaliteitseisen voor rTMS

Ook in 2026 stellen we kwaliteitseisen aan de behandeling met rTMS:

  • De behandeling met rTMS moet door een rTMS-professional worden geïndiceerd.
  • De behandeling wordt uitgevoerd door een rTMS-professional of rTMS-technician.
  • Voor beide functies geldt dat zij op het moment van uitvoeren in het bezit zijn van een geldige accreditatie van Stichting Hersenstimulatie.
  • Voor de indicatie gelden de criteria zoals beschreven in de actuele ZN-circulaire GGZ-therapieën.

We hanteren (kwaliteits)eisen voor somatische bedden

  • Declaratie is uitsluitend mogelijk indien er naast psychiatrische opname ook een eigenstandige opname-indicatie is vanuit het somatische specialisme. Zodra de eigenstandige psychische dan wel somatische opname indicatie vervalt dan dient declaratie plaats te vinden via de reguliere prestaties (ZPM of DBC).
  • Het somatisch specialisme heeft gedurende de opname een eigen behandelverantwoordelijkheid, eenmalige consultatie valt daar niet onder.
  • Zorgzwaarte en zorgbehoefte wordt dagelijks getoetst en leidt tot op- en afschalen bedzwaarte.
  • De zorgaanbieder heeft aantoonbaar samenwerkingsafspraken met haar verwijzers en nazorginstanties. Doel van deze afspraken is duidelijkheid te scheppen over de somatische en psychiatrische behandelmogelijkheden van de zorgaanbieder en een soepele samenwerking te bewerkstelligen. Deze schriftelijke samenwerkingsafspraken behelzen: opname- en ontslagcriteria, aanmeldingsprocedure, verdeling van verantwoordelijkheid tussen verwijzende instelling, verwijzend medisch specialist en psychiater, terugplaatsingsafspraken en -garantie rond ontslag, structureel overleg en opschalen naar een hoger inhoudelijk en bestuurlijk verantwoordelijk niveau bij conflict of onduidelijkheid.
  • Het complexe verpleegtechnische handelen wordt aangestuurd door een somatisch medisch specialist en deze verpleegdoelen zijn opgenomen in het behandelplan/zorgplan.
  • Om dubbele declaraties te voorkomen, maakt de GGZ-aanbieder daartoe afspraken met ziekenhuizen in de regio.

Machtiging langdurig medisch noodzakelijk verblijf GGZ

Zilveren Kruis vindt het belangrijk dat bij langdurig medisch verblijf in de GGZ (langer dan 365 dagen) de verblijfscomponent noodzakelijk is voor de geneeskundige – curatieve – behandeling in de GGZ. Daarom hanteren wij een machtiging voor langdurig klinisch verblijf. U vult hiervoor de checklist langdurige GGZ in.

U vraagt een machtiging aan in de 9e maand van de behandeling. Een machtiging is maximaal twaalf maanden geldig. Als wij geen machtiging verlenen, dient u de behandeling af te ronden en/of de cliënt door te laten stromen naar huis, eventueel met aanbod vanuit de Wmo of de Wlz.

Wij stellen een aanvullende voorwaarde voor toeslag psychodiagnostiek

Zilveren Kruis wil dat de toeslag psychodiagnostiek bewust wordt ingezet. De zorgaanbieder kan per verzekerde maximaal 1 keer per jaar de toeslag psychodiagnostiek declareren.

Wij vergoeden Contingency management onder bepaalde voorwaarden

Contingency management is een (behandel)interventie voor drugsverslaving. Daarom vergoeden wij de toeslag Contingency management alleen bij zorgaanbieders die o.a. verslavingszorg leveren.

Doelmatige inzet van opname bij verslaving

Als voor de behandeling van een verslaving een opname medisch noodzakelijk is, gaan wij er – op basis van onze data- vanuit dat een opnameduur van 24 verblijfsdagen (6 weken inclusief verlof) voldoende is. Hierbij rekenen wij een – eventuele – klinische detox niet mee. U zorgt ervoor dat tijdens de opnameperiode geoefend kan worden in de eigen omgeving. Eventuele afwijkingen kunt u op dossierniveau toelichten. Voor aanvang van de opname is professionele ambulante nazorg aantoonbaar geregeld.

Ziekenhuispsychiatrie is leidend bij de inkoop van zorg binnen een PAAZ

Het uitgangspunt bij de inkoop van zorg binnen een PAAZ is dat ziekenhuispsychiatrie wordt geleverd en slechts in zeer beperkte mate reguliere GGZ. Wij sluiten hierbij aan bij de zorg zoals omschreven in de zorgstandaard Ziekenhuispsychiatrie. Wanneer uit signalen of een eventuele controle blijkt dat de zorg zich voor een aanzienlijk deel richt op reguliere GGZ, zien wij dit als niet passend en kunnen wij hier gevolgen aan verbinden.

Voor Wlz-cliënten die behandeld worden in de Zvw is de overheveling uitgesteld

Het besluit of de behandeling wordt overgeheveld naar de Wlz wordt door VWS heroverwogen. We volgen de landelijke discussie omtrent de overheveling van de behandeling van de Zvw naar de Wlz en publiceren indien nodig aanvullend inkoopbeleid.

Totdat er landelijk besluit over de overheveling behandeling is, kunnen wij met u het gesprek aan gaan over het ‘overgangsrecht’. In goed overleg worden waar mogelijk regionaal afspraken gemaakt, vooruitlopend op de landelijke duiding van het overgangsrecht. We bekijken met zorgaanbieders de mogelijkheid afspraken te maken over integrale bekostiging in de Wlz, zodat de overgang naar integrale bekostiging onder de Wlz in onderling overleg zo spoedig mogelijk kan worden bewerkstelligd.

Zorgcoördinatie voor passende acute zorg

Zorgcoördinatie ondersteunt verzekerden en zorgverleners bij het vinden van passende zorg bij een acute, niet-levensbedreigende zorgvraag en kan bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de acute zorg in Nederland. Voor verzekerden blijft de toegang tot acute zorg overzichtelijk, want zorgcoördinatie komt samen in 1 (virtueel) loket.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken om zorgcoördinatie landelijk te implementeren. Vanuit de ROAZ-regio’s werken partijen samen aan het inrichten en doorontwikkelen van zorgcoördinatie. Het ROAZ coördineert deze regionale uitwerking. Wij verkennen graag welke rol u als zorgaanbieder in de GGZ kunt vervullen in zorgcoördinatie en volgen de ontwikkelingen rondom zorgcoördinatie in relatie tot ons gepubliceerde inkoopbeleid. Als deze ontwikkelingen hiertoe aanleiding geven, publiceren wij aanvullend beleid.

Kwaliteit van zorg heeft continu aandacht

Passende zorg is de norm en komt terug in onze contracten. Daarbij verwachten wij van zorgaanbieders dat zij op innovatieve manieren de zorg fysiek en digitaal toegankelijker maken. Het gaat ook om invoering van de passende zorgpraktijken zoals die landelijk zijn vastgesteld en uitvoering van de implementatieagenda van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik. Daar waar concentratie van zorg gewenst is, gaan wij actief met zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en andere betrokkenen in gesprek om deze beweging in gang te zetten. Lees meer over kwaliteit op onze website.

We zetten ons in voor verduurzaming

Zilveren Kruis wil bijdragen aan het verlagen van de klimaat- en milieu impact van de zorg. Dit doen we door, naast verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering, zorgaanbieders te stimuleren om (verder) te verduurzamen door in gesprek te gaan en samen naar initiatieven en oplossingen te zoeken. We verwachten van zorgaanbieders dat zij:

  • zich inspannen om bij te dragen aan het realiseren van de doelen van de Green Deal Duurzame zorg 3.0
  • duurzaamheid verankeren in hun strategie; van kleinere zorgaanbieders verwachten we aandacht voor duurzaamheid in plannen en ontwikkelingen
  • in hun jaarverslag of duurzaamheidsverslag rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties voor zover beschikbaar bij de zorgaanbieder
  • aantoonbaar voortgang boeken op de uitvoering van het mobiliteitsplan3 gericht op terugdringen CO2-emissie t.g.v. vervoerbewegingen van medewerkers via de beschikbare rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit4 (alleen van toepassing bij zorgaanbieders met meer dan 100 fte).

We dragen bij aan inspiratie en handelingsperspectief voor zorgaanbieders door de verspreiding van groene voorbeelden in de zorgsector. Bekijk zn.nl/tabel-groene-initiatieven voor Groene Initiatieven die de zorgverzekeraars daartoe hebben verzameld of de websites van de GDDZ3.0 en Groene Zorgalliantie (GZA).

Lees meer over het landelijk uniforme zorginkoopbeleid GGZ op de website van ZN.

3) Mobiliteitsplan, zoals opgenomen in de GDDZ 3.0 artikel 4.2.e
4) Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit