
Tarieven en volume
Inkoopbeleid GGZ instellingen digitaal 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de tarieven en het volume
Hoe deze tot stand komen en over de publicatie van de tarieven.
We maken gebruik van Zilveren Kruis maximumtarieven 2026
Voor zorgaanbieders is het van belang te weten op welke tariefgrondslag het contractueel vastgelegde tariefpercentages betrekking heeft. Om hierover meer zekerheid en helderheid te bieden, baseren we onze 2026-tarieven op Zilveren Kruis maximumtarieven. De tarieven en opslagen staan vast en zijn niet onderhandelbaar.
We hanteren een tariefopslag
In 2026 hanteren wij een tariefopslag voor de hele monodisciplinaire setting voor het Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ in plaats van alleen voor GZ-psychologen en verpleegkundig specialisten in de monodisciplinaire setting. Deze opslag komt boven op het tariefpercentage.
We maken afspraken over omzetplafonds en behandelmix
Ook zetten we in op tariefdifferentiatie. We differentiëren onze inkoopmethodiek naar verschillende groepen aanbieders. We maken afspraken over omzetplafonds, mogelijk zijn dat deelplafonds voor 1 of meerdere settingen. Verder passen we in een aantal settingen gedifferentieerd tariefbeleid tussen beroepsgroepen en settingen toe.
In 2026 differentiëren wij het tariefpercentage
Minder complexe zorgvragen vergoeden wij met een lager tarief. Daarmee stimuleren we een doelmatige inzet van de capaciteit voor minder complexe zorgvragen. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat, gebruiken wij om de toegankelijkheid voor complexe zorgvragen te verbeteren. Wij verwachten dat het aantal patiënten met een complexe zorgvraag dat behandeld kan worden hierdoor toeneemt.
Een aantal prestaties kopen we niet of onder specifieke voorwaarden in
In bijlage 2 staan de prestaties beschreven die Zilveren Kruis niet inkoopt of onder specifieke voorwaarden.
We hanteren criteria bij een verzoek tot het verruimen van het omzetplafond
De omzetplafonds zijn niet onderhandelbaar. Bij een verwachte overschrijding van het afgesproken omzetplafond kunt u vanaf 1 mei tot uiterlijk 1 september van het lopende contractjaar een overschrijding melden. Dit verzoek doet u op onze website.
Wanneer u bij ons voor 1 september een verzoek tot verruiming van het omzetplafond indient, kijken we allereerst of er mogelijkheden zijn tot zorgbemiddeling. Wanneer er voldoende alternatieve zorgaanbieders beschikbaar zijn, bemiddelen we onze verzekerden door naar andere zorgaanbieders en wordt uw omzetplafond niet opgehoogd. Wanneer er geen alternatieve zorgaanbieders beschikbaar zijn, ontvangt u van ons een uitvraagformulier voor de beoordeling van het verzoek tot verruiming van het omzetplafond.
Het uitvraagformulier moet correct en volledig zijn ingevuld en geretourneerd. Vervolgens nemen we de aanvraag in behandeling en beoordelen we uw verzoek op basis van de volgende criteria:
- De situatie rondom wachttijden (die u periodiek aanlevert bij de NZa) en onze zorgplicht in de betreffende regio.
- De groei en ontwikkeling van het aantal cliënten. U komt alleen in aanmerking voor een verruiming van het omzetplafond wanneer u het afgesproken volume gelijkmatig verdeeld heeft over het kalenderjaar waarover de afspraak geldt. Of wanneer er zwaarwegende redenen zijn waarom uw volume stijgt gedurende het jaar.
- De Uniforme Productiemonitor (UPM) over 2026 moet volledig, actueel en tijdig aangeleverd zijn conform de afspraken in de overeenkomst.
- De UPM’s van voorgaande jaren (2024, 2025) zijn in lijn met de realisatie van het betreffende jaar.
- Uw doelmatigheid is in orde en in beginsel niet afgenomen ten opzichte van voorgaande kalenderjaren. Hierbij kijken we onder andere naar de ontwikkeling van de gemiddelde kosten per cliënt.
- Uw toelichting met betrekking tot het verzoek is duidelijk en kernachtig en geeft een onderbouwing op de toename van het aantal cliënten.
- Er zijn geen lopende zaken bij Speciale Zaken, Materiële Controle en/of Naleving.
Vanaf 1 september beoordelen we of er nog extra informatie nodig is om de bovenstaande criteria goed te kunnen toetsen. Wanneer alle informatie correct is aangeleverd, nemen wij contact op over uw aanvraag. Tot u een reactie heeft ontvangen, wordt uw omzetplafond niet aangepast.
Let op: u kunt dus geen aanvragen voor aanpassing van uw omzetplafond doen voor de jaren voorafgaand aan het huidige contractjaar.
Indien er een plafondophoging wordt toegekend, gaat dit pas gelden wanneer ook daadwerkelijk het aantal cliënten wordt bereikt op basis waarvan deze ophoging is toegekend. Mocht uit declaratiedata blijken dat een plafondoverschrijding niet wordt veroorzaakt door een groei in cliënten, behoudt Zilveren Kruis zich het recht toe om de toegekende plafondophoging terug te draaien.
De hoogte van de verruiming is nooit meer dan 50% van de afspraak van het lopende contractjaar.
We willen de negatieve effecten van financiële constructies tegengaan
Hiermee willen we de zorg betaalbaar houden. Zilveren Kruis ziet namelijk dat sommige zorgaanbieders steeds vaker gebruik maken van manieren om geld uit het zorgstelsel te halen. Een voorbeeld hiervan is het aangaan van leningen met verbonden partijen waarover een rente wordt betaald die veel hoger is dan gebruikelijk in de markt. Ook kunt u hierbij denken aan hoge huren voor vastgoed die door zorgaanbieders worden betaald aan verbonden partijen.
Zilveren Kruis roept op tot toekomstbestendige ontwikkeling van zorgvastgoed
Vastgoed speelt een essentiële rol in het creëren van een toekomstbestendige zorginfrastructuur. We constateren dat zorgvastgoed niet altijd aansluit bij de maatschappelijke behoeften en streeft er daarom naar om vanuit haar positie beter betrokken te zijn bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Beslissingen rond nieuwbouw, die een langdurige impact op het vastgoed hebben, zijn cruciaal en moeten in samenwerking met relevante stakeholders worden besproken. Daarom roept Zilveren Kruis zorgpartijen in haar kernregio’s op om haar tijdig te betrekken bij hun plannen voor grote vastgoedinvesteringen.
Een vrijgevestigde praktijk onder een instellingscontract?
Dat vinden wij niet wenselijk. Wij vinden het van groot belang dat het geld in de zorg goed wordt besteed. We zien steeds meer (afdelingen binnen) instellingen die bestaan uit samenwerkingsverbanden van vrijgevestigde praktijken waarbij niet duidelijk is of dit leidt tot een aantoonbaar betere kwaliteit van zorg. Deze werkwijze lijkt wel een kosten opdrijvend effect te hebben. Dit vinden wij onwenselijk. We gaan deze constructies in 2026 nader onderzoeken en verbinden hier mogelijk consequenties aan.
We kunnen met zorgaanbieders in gesprek te gaan over hoog positief resultaat
We vinden het belangrijk om de schaarse middelen rechtvaardig te verdelen. Daarom kunnen we op ons initiatief in gesprek gaan met zorgaanbieders die in vergelijking met andere zorgaanbieders een hoger positief resultaat behalen. Daarbij zijn wij benieuwd naar een toelichting over het resultaat en kijken wij graag met de zorgaanbieder naar bestemmingen voor het resultaat en mogelijkheden om over te gaan tot lagere tariefpercentages.