Huisartsentekort?

#ohzitdatzo!

De organisatie van huisartsenzorg in Nederland is uniek. Maar de laatste jaren zitten veel huisartsenpraktijken vol. Wat doet Zilveren Kruis om te helpen het huisartsentekort op te lossen? We leggen het je uit.

Huisartsen zijn de basis van de Nederlandse zorg. Dat is heel waardevol. De huisartsenpraktijk is dichtbij, makkelijk bereikbaar en huisartsen en hun medewerkers kennen hun patiënten. Maar de laatste jaren zitten te veel huisartsenpraktijken vol. Dat komt door een tekort aan assistentes, praktijkondersteuners of huisartsen. Of een gebrek aan een geschikte locatie voor een nieuwe huisarts. Ook hebben steeds meer mensen zorg nodig.

Zorg voorkomen

Huisartsenposten vertellen ons dat zo’n 25% van de vragen die ze krijgen eigenlijk niet bij hen thuishoren. Vragen waarbij een zelfzorgadvies voldoende kan zijn. Met Friese huisartsen doen we om die reden een proef met digitale triage. Via een vragenlijst wordt bepaald of iemand een consult nodig heeft of dat het digitaal kan. En in een pilot met verzekerden en verpleegkundigen kijken we naar het vaker inzetten van een zelfzorgadvies. Digitale tools zoals een app, e-consult of (beeld)bellen, kunnen patiënt en huisarts ondersteunen; daarmee kunnen zorgverleners goed en efficiënt zorg verlenen. Het draagt bij aan het verlagen van de werkdruk en het werkplezier van zorgverleners. Tegelijkertijd verhoogt het de patiënttevredenheid.

Een vaste huisarts is belangrijk

We stimuleren praktijkhouderschap en ondersteunen huisartsen op verschillende manieren. Zoals bij het starten van een nieuwe praktijk of het overnemen van een groep patiënten als een huisarts met pensioen gaat. Ook werken we samen met Flexdokters, Buurtdokters en Jans Huisartsen werken we aan een aantal vernieuwende huisartsconcepten.

Zo werken we samen met:

Coöperatie Flexdokters

In 2020 investeerde Zilveren Kruis in de oprichting van Coöperatie Flexdokters. Met de Coöperatie ondersteunen we huisartsen bij het starten of overnemen van een praktijk. Zodat ze meer tijd voor de patiënt hebben. Daarbij maken ze gebruik van digitale ondersteuning. Via de coöperatie zijn inmiddels 27 huisartspraktijken ontstaan die de overstap naar een nieuwe manier van werken maakten. 20 waarnemers zijn praktijkhouder geworden. Naast de investering vanuit onze innovatiestichting, stellen we voor digitale innovaties in de praktijk ook geld beschikbaar aan huisartsen.

Buurtdokters

In Nederland is het aantal huisartsen met een eigen praktijk de afgelopen jaren sterk gedaald. Buurtdokters en Zilveren Kruis werken intensief samen om het praktijkhouderschap aantrekkelijker te maken, zodat patiënten verzekerd blijven van continuïteit van huisartsenzorg. De gezamenlijke inzet: elke inwoner van Nederland een vaste huisarts. Dat leidt tot een betere gezondheid en minder zorgconsumptie.

Buurtdokters stelt aangesloten huisartsen in staat meer tijd beschikbaar te maken voor de patiënt die dit nodig heeft. En brengt de bedrijfsmatige kant van de huisartspraktijk op orde en heeft een coachende rol naar zowel de praktijkhouder als het team. De huisarts is medisch eindverantwoordelijk. Doel is een goed georganiseerde, kwalitatief hoogwaardige huisartspraktijk waarin het voor iedereen aangenaam werken is. Inmiddels hebben 18 huisartspraktijken zich al aangesloten bij Buurtdokters. Door een maatschap met huisartsen aan te gaan, zorgt Buurtdokters dat het praktijkhouderschap organisatorisch en financieel interessant blijft.

Jans Huisartsen

Veel huisartspraktijken kunnen helaas geen nieuwe patiënten aannemen. Daarom startte Jans Huisartsen nieuwe – zogenoemde nulpraktijken – op. Dankzij Jans Huisartsen neemt het aantal huisartsenpraktijken in een regio toe en kunnen patiënten zich laagdrempelig inschrijven. Daarom werkt Zilveren Kruis samen met Jans Huisartsen. Het is opgericht in 2021 en heeft nu drie vestigingen in de regio Rotterdam. In alle praktijken werkt een vast team van huisartsen en praktijkondersteuners. Patiënten en huisartsen van Jans Huisartsen worden ondersteund door de JansApp. Via deze app kunnen patiënten snel en eenvoudig communiceren met de doktersassistent, ondersteund door artsen op afstand. Patiënten zijn erg tevreden over deze app: dankzij de JansApp kan een patiënt makkelijk chatten met de praktijk.

Voor de huisartsen biedt deze innovatie een aanzienlijke verlaging van de werkdruk. Dankzij de JansApp is de telefoondruk binnen de praktijken met meer dan 40% afgenomen. Bovendien kan Jans Huisartsen maar liefst 70% van de vragen die binnenkomen via de app direct digitaal afhandelen. Dit biedt meer rust op de werkvloer. Daarbij kunnen ze goed en efficiënt zorg verlenen en dus meer zorgvragen behandelen binnen de praktijken.

Maatwerk waar nodig

Er is niet één oorzaak voor een tekort aan praktijkhoudende huisartsen, dus ook niet één oplossing. Vaak is een intensieve samenwerking in de regio nodig. Met de regionale huisartsenorganisaties en gemeenten bijvoorbeeld.

  • In Barger-Compascuum investeerden we met de gemeente bijvoorbeeld in een locatie en huisvesting.
  • In Rotterdam hebben we samen met andere partijen een huisvestingsteam voor huisartsen opgericht.
  • In Den Haag hielpen we de bakfietsdokter.
  • In Hardenberg ondersteunden we bij de start van een nieuwe huisartspraktijk
  • En in Zwolle hebben we een aantal huisartsen geholpen met de start van een nieuwe huisartspraktijk.

In 2022 ontvingen alle 17 regionale huisartsenorganisaties in onze kernregio’s ICT-gelden. Daarmee hebben ze de huisartsen(praktijken) die bij hen zijn aangesloten ondersteund met  digitalisering van dossiers en de praktijk en het verbeteren van gegevensuitwisseling.

Samenwerking in de regio

We brengen in onze kernregio’s in kaart welke huisartsen de komende jaren hun praktijk willen stoppen. Daardoor kunnen we samen met de regionale huisartsenorganisaties eerder starten met het zoeken van nieuwe praktijkhouders. Daarbij betrekken we waar nodig ook andere partijen, zoals Flexdokters, Buurtdokters of Jans Huisartsen. En we betrekken de gemeente wanneer er huisvestingsvraagstukken spelen. Bijvoorbeeld als er een nieuwbouwwijk gepland wordt om te zorgen dat er ook rekening gehouden wordt met uitbreiding van zorg en een betaalbare locatie voor een huisartspraktijk. Verzekerden die op zoek zijn naar een huisarts, kunnen dat via onze website doorgeven. Onze Zorgcoaches proberen dan een huisarts te vinden.

Met deze inspanningen werken we er aan dat onze verzekerden ook in de toekomst kunnen vertrouwen op goede huisartsenzorg.