De kracht van gedachten: krijg grip op je gevoelens
Goed nieuws! Je eigen gedachten hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Sterker nog, positief denken kan hét recept zijn voor minder onrust in je hoofd. Zelfs als je wat minder lekker in je vel zit. In dit artikel lees je hoe je een positieve draai geeft aan jouw gedachtes en wat het effect is op je gezondheid.
Vrolijke gedachten zijn gezond!
De Amerikaanse professor Barbara L. Fredrickson ontdekte dat positieve gedachten ervoor zorgen dat je open staat voor de wereld om je heen. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer vertrouwen in anderen en probeer je sneller nieuwe dingen uit. En dat kan je oefenen! Denk maar eens terug aan een mooie vakantie, leuk feestje of een knappe prestatie op je werk. Voel je de blijdschap van dat moment een beetje terugkomen? Als je vaker op deze manier een vrolijke gedachte oproept, wordt je brein flexibeler en creatiever.
Wist je dat?
Draai de boel om
Maar als je in een frustrerende situatie terechtkomt, is kijken door een roze bril best lastig. Misschien heb je vol goede moed een abonnement bij de sportschool genomen, maar lukt het je niet om echt te beginnen. In plaats van te denken ‘Bah, wat stom van me’ kun je het ook van de zonnige kant bekijken: ‘Fijn, ik heb geleerd dat de sportschool niet bij me past!’. Door de boel op deze manier om te denken, focus je op wat wél kan in plaats van niet kan. Zo maak je van jouw sportschool avontuur geen probleem, maar een ervaring die helpt om te vinden wat bij je past.
Maak van veerkracht jouw superkracht
Vergeet niet dat tegenslagen ook bij het leven horen. En we zijn helaas geen struisvogels, dus we kunnen ons hoofd niet in het zand steken als het even tegenzit. Je kunt jezelf wél leren om beter te worden in opkrabbelen na tegenslag. Volgens psycholoog Martin Seligman maak je jezelf veerkrachtiger door tijd te investeren in positiviteit. Bijvoorbeeld door eens per maand een dag voor jezelf vrij te houden en iets te doen wat je leuk vindt. Of door bewust dingen op te zoeken waar je kracht uit haalt, zoals een leuke hobby of een klusje op werk waar je goed in bent.
Positivi-tijd maken: 3 handige tips
Een positieve mindset is dus goed voor je lichaam en geest. Weg met dat halflege glas! Lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan? Met deze 3 tips kun je oefenen om positiever te denken:
Tip 1: Van moeten naar willen
Geheimpje: eigenlijk moet je helemaal niks! Je kiest er uiteindelijk altijd zelf voor om iets te doen. En je hebt dus ook altijd de keuze om iets anders te doen. Durf daarom te kiezen voor wat je wilt in plaats van wat je denkt dat moet. Schrijf eens vijf ‘moetjes’ op en vervang daarna het woord ‘moeten’ door ‘willen’. Hoe voelt dit? Je zult merken dat je bewuster bent van waarom je dingen doet, maar dat je ze ook positiever bekijkt.
Tip 2: “Pobody’s nerfect”
Bang zijn om iets fout te doen, kan ervoor zorgen dat we dingen helemaal niet doen. En dat is zonde! Probeer daarom het idee los te laten dat het resultaat perfect moet zijn. Want zoals je inmiddels weet: ook een tegenvaller hoort erbij en is een kans om iets over jezelf te leren. Goed falen is volgens psycholoog Arjan van Dam zelfs een kunst. Je leert jezelf namelijk beter kennen én weet wat je in de toekomst anders wil doen. Probeer daarom regelmatig iets nieuws om te zien of het bij je past (of juist niet).
Tip 3: Oefen je dankbaarheid
Stilstaan bij dingen waar je dankbaar voor bent, is een krachtige oefening. Het heeft positieve effecten op je gezondheid, geluksgevoel en zelfs je relaties! Denk daarom af en toe bewust na over de mooie en fijne dingen in het leven. Zo train je je geest om positiever te zijn, wat bijdraagt aan je gezondheid. Je kunt dankbaarheid oefenen op allerlei manieren. Schrijf bijvoorbeeld eens een bedankbrief aan iemand die je waardeert, deel een complimentje uit of doe een visualisatie-oefening. De serie ‘wees dankbaar’ helpt je om deze dingen uit te proberen.
Positieve gedachten met Actify
Actify helpt je om te werken aan meer veerkracht en het versterken van je mentale gezondheid. De app zit boordevol praktische mini’s en series, die je bijvoorbeeld helpen om te oefenen met dankbaarheid of bewuster positief te zijn. Ook vind je inspirerende mindfulness oefeningen en meditatiesessies voor elke dag. Zo helpt Actify jou om te ontspannen.
Actify, de vitaliteitscoach
Maak kennis met Actify, jouw vitaliteitscoach. En werk stap voor stap aan je gezondheid op een manier die bij jou past. Ook leuk: de app kost je niets!
Download in de App Store Ontdek het op Google Play