De zin en onzin van de powernap

De 1 gelooft heilig in de powernap, de ander zegt dat je absoluut niet overdag moet slapen. Maar wat als je echt heel moe bent? Kun je dan een dutje doen dat je echt vooruit helpt?
We slapen allemaal wel eens belabberd. En helaas merk je dat meteen. Eén nacht slaapachterstand kan al effect hebben op je focus, gemoedstoestand, geheugen en zelfs je immuunsysteem. Gelukkig is er wat aan te doen.

Slaaptekort te lijf

Een kort dutje – vaak een powernap genoemd– kan helpen bij slaaptekort, een alert gevoel bevorderen en het cognitief vermogen een boost geven. Dat zegt ook Slaapcoach Floris Wouterson. Hoewel de positieve invloed bij iedereen verschillend is, verbetert een powernap over het algemeen je alertheid, creativiteit en stressniveau.

Hazenslaapjes

Grappig genoeg merk je de positieve effecten al bij een slaapje van maar 10 minuten. Blijkt uit studies van een team Australische onderzoekers onder 12 jong-volwassenen. Zij concludeerden dat proefpersonen na een powernap van 10 minuten alerter waren en een groter denkvermogen hadden.

Langer alert

Zelfs de NASA, het Amerikaans ruimtevaartinstuut, deed onderzoek naar powernaps. Ook zij bevestigen dat piloten na een powernap van 25 minuten ruim 2 uur lang alerter waren dan zonder dutje. Deze studie heeft er zelfs toe geleid dat powernaps nu standaard zijn opgenomen in het piloten-programma.

Te lang slapen?

Het lijkt erop dat er niet veel nadelen hoeven te zitten aan de powernap. Een van de valkuilen is té lang slapen. Uit dat eerder genoemde Australische onderzoek bleek namelijk ook dat de proefpersonen die een powernap van 30 minuten deden, juist minder alert waren na hun dutje. Over het algemeen luidt het advies om de powernap tussen de 10-30 minuten te houden.

Dit artikel is onderdeel van de Beter slapen updates. Wil je nog meer tips om beter te slapen?


schrijvende hand

Redactie Magazine