Financiële rust voor werkgever en medewerker

Als medewerkers beloond worden met goede arbeidsvoorwaarden, helpt dat om gezonder en productiever te zijn. En iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk gezond blijven. Maar ook dat medewerkers hun zorgkosten kunnen blijven betalen. En juist hierbij ligt er een uitdaging om financiƫle problemen te voorkomen. Dit is een groeiend maatschappelijk vraagstuk waar steeds meer medewerkers mee te maken krijgen. Dit kan gevolgen hebben voor hun mentale en fysieke gezondheid, hun productiviteit op het werk en hun algehele welzijn. Lees mee en ontdek wat je kunt doen om jouw medewerkers te ontzorgen bij financiƫle stress.

Financiële stress neemt steeds meer toe bij medewerkers

De prijzen van energie, gezondheidszorg en andere basisbehoeften rijzen de pan uit. Voor veel mensen heeft dit tot gevolg dat ze rekeningen niet meer kunnen betalen. Of simpelweg niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het is begrijpelijk dat dit kan leiden tot verhoogde werkstress, toename van het ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid.

80% van de werkgevers heeft medewerkers met financiële problemen

Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte in 2022. Veel werkgevers zijn al actief aan de slag met het onderwerp geldzorgen. Geen gemakkelijk onderwerp. We weten namelijk dat het aantal loonbeslagen nog maar het topje van de ijsberg is. Niet verwonderlijk, er komt immers wel schaamte bij kijken. Het is daarom belangrijk om op een proactieve manier om te gaan met financiële zorgen bij medewerkers. Zowel op individueel als organisatieniveau. Bijvoorbeeld door het aanbieden van flexibele arbeidsvoorwaarden.

Tips om hulp te bieden

Met deze tips kun je het onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken.

1. Geef medewerkers een vrijwillige werkgeversbijdrage

Een vrijwillige werkgeversbijdrage is een tegemoetkoming van de werkgever aan de werknemer voor de zorgverzekering. Deze werkgeversbijdrage staat los van de (verplichte) Inkomensafhankelijke Bijdrage (IAB). De werkgeversbijdrage geldt alleen als de medewerker zich verzekert via het werk. Daardoor draagt de werkgeversbijdrage direct bij aan de gezondheidsdoelen, die u via de collectieve zorgverzekering wil behalen. Een vrijwillige werkgeversbijdrage is een waardevolle toevoeging aan de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voordelen werkgever

Gunstiger dan loonsverhoging Het is mogelijk om de werkgeversbijdrage uit de werkkostenregeling beschikbaar te stellen. Hiermee kun je werkgeverslasten besparen. Het kan voordeliger zijn om een vrijwillige werkgeversbijdrage te geven dan loonsverhoging. 
Lager verzuim Een vrijwillige werkgeversbijdrage stelt medewerkers beter in staat om een aanvullend verzekeringspakket kiezen. Een medewerker die bijvoorbeeld rugklachten heeft en verzekerd is voor fysiotherapie, zal minder snel zorg mijden. Dit draagt bij aan een lager verzuimpercentage. 
Optimale pakket- en premiestelling door hogere deelnamegraad Als meer medewerkers zich collectief verzekeren dan zorgt dat ervoor dat we de lasten breder kunnen verdelen. Daarmee ontstaan er mogelijkheden om het pakket, onze dienstverlening en de premie optimaal samen te stellen. Win-win voor u én voor uw medewerkers.
 

Voordelen medewerker

Zorgpremie beter betaalbaar                                       De vrijwillige werkgeversbijdrage levert een effectieve en herkenbare bijdrage aan de betaalbaarheid van stijgende (zorg)kosten. Voor medewerkers met een lager of modaal inkomen is het effect het grootst.
Geen invloed op zorgtoeslag Wat bij een ‘reguliere’ loonsverhoging wel het geval is, heeft een vrijwillige werkgeversbijdrage aan de zorgpremie via de werkkostenregeling geen negatieve effecten op het recht op zorgtoeslag.

2. Betaal de zorgpremie direct aan Zilveren Kruis

De betaling van de zorgpremie kun je via het salaris van de medewerker (werkgeversincasso) laten lopen. Dit noemen we dan betalen via borderel. Maar waarom zou je dat doen?

  • Je voorkomt hiermee dat medewerkers voor de zorgverzekering in betalingsproblemen komen. Dat is goed werkgeverschap!
  • Betaal je als werkgever de zorgpremie voor jouw medewerkers per jaar? Dan kan de medewerker hiervan profiteren als je de ontvangen betalingskorting in mindering brengt op de premie die zij betalen.

3. Maak gebruik van de interventies die Present! Service biedt

Aan medewerkers met schuldenproblematiek kunnen we gezondheidsoplossingen aanbieden die gericht zijn op het oplossen van de schulden. Dit helpt medewerkers de boel weer op de rit te krijgen. Vanuit Present! Service kunnen we bijvoorbeeld preventieve budgetcoaching inzetten. Psychologische zorg of bedrijfsmaatschappelijk werk.  

4. Vergroot het bewustzijn bij leidinggevenden

Aan onze klanten bieden wij een train de trainermodule Financieel Fit. Tijdens deze module worden leidinggevenden zich bewust van de relatie tussen mentale- en lichamelijke gezondheid en financiële fitheid. Ook leren ze problemen bij medewerkers vroeg te herkennen. En laten we ze nadenken over wat zij zelf kunnen doen. Het Nibud heeft hiervoor handige tools ontwikkeld.

5. Zorg voor open communicatie in je organisatie

Leg de nadruk op het feit dat geldzorgen iedereen kan overkomen. En dat het belangrijk is om er open over te kunnen praten. En in actie te komen om erger te voorkomen. Want hoe langer de situatie duurt hoe heftiger de gevolgen zijn voor de mentale- en fysieke gezondheid.


schrijvende hand

Redactie Magazine