Zo steekt je declaratieoverzicht in elkaar

Een hoge rekening voor zorgkosten kan zomaar als een vervelende verrassing komen. Soms heb je zelfs geen idee waarvoor je precies moet betalen. Maar stress is onnodig!

Rita liep al een tijdje rond met een opgezette schildklier en was als de dood dat er een gezwel groeide. De huisarts verwees haar door naar de internist en hij wilde dat ze een punctie en een echo liet doen door de radioloog. Die punctie was overigens ontzettend pijnlijk, maar gelukkig was de uitslag dat het weefsel uit haar schildklier geen kankercellen bevatte en dat het om cystevorming ging.

Wat veel geld!

Het leven ging door. En toen kreeg ze ineens, zeven maanden later, een mail met daarin een rekening van haar zorgverzekeraar. Ze logde in op haar persoonlijke omgeving (Mijn Zilveren Kruis) en Rita ging er even goed voor zitten. Het bleek om de rekening van haar ziekenhuisbezoek te gaan. Daarvan moest Rita zelf 385 euro betalen, haar eigen risico. Wát een klap geld?! Moest ze dit allemaal in één keer ophoesten?

Hoezo betaal ik dit zelf?

Ze moest het even verwerken. Van tevoren had ze er niet goed over nagedacht. Heel eerlijk, was ze er vanuit gegaan dat poliklinische zorg sowieso vergoed zou worden. De huisarts hoef je toch ook niet te betalen? Nee, dat klopt, en ziekenhuisbehandelingen worden meestal ook vergoed, maar wel pas nadat je die 385 euro aan eigen risico hebt betaald.

In één klap betaald

Rita legde de nota uiteindelijk even een paar dagen opzij om erover na te denken. In de brief bij de rekening zag ze dat ze een betalingsregeling kon treffen en het bedrag in delen kon terugbetalen. Wilde ze nog een half jaar aan deze rekening vastzitten? Was dat nodig? Nee, eigenlijk niet. Ze had een aparte spaarrekening, speciaal voor dit soort situaties en besloot uiteindelijk het hele bedrag in één keer te betalen. Het was een opluchting toen het gebeurd was, maar toch kon Rita het niet meteen van zich afzetten. Ze houdt niet van onnodige stress. Daarom heeft ze zich voorgenomen beter stil te staan wat zij zelf zal moeten betalen als ze gebruikt maakt van zorg.

Lees ook

Hoe werkt het eigen risico?

Denk na en plan goed

Stress door hoge rekeningen is niet goed voor je gezondheid. Daarom stelt Rita zich nu bij medische behandelingen de volgende vragen: Valt deze zorg binnen of buiten mijn eigen risico? Hoeveel eigen risico moet ik nog betalen? (Dit is altijd terug te vinden in Mijn Zilveren Kruis) En: wanneer kan ik deze rekening ongeveer verwachten? De hoge rekening maakte haar bewuster van wat zorg kost. Het heeft haar geleerd om zorgvuldiger om te gaan met haar financiën en er zo grip op te houden. Dat slaapt ’s nachts een stuk beter.

Betaalgemak bij Zilveren Kruis. Daar kun je op rekenen!


schrijvende hand

Redactie Magazine