Wanneer heb je koorts en hoe meet je het?
Wanneer heb je koorts?
Je hebt koorts wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden Celsius. Als je temperatuur 38 graden Celsius of hoger is, dan heb je koorts. Koorts is vaak een teken dat je lichaam een infectie of ontsteking bestrijdt, zoals een verkoudheid, griep of een andere ontsteking in je lichaam. Je lichaam verhoogt dan zelf de temperatuur om de ziekteverwekkers tegen te houden. Koorts gaat in de meeste gevallen binnen 3 tot 5 dagen vanzelf over.
Is 37 graden koorts?
Nee, 37 graden is geen koorts. Dat is een normale lichaamstemperatuur. Bij de meeste mensen schommelt de dagelijkse lichaamstemperatuur tussen de 36.5°C en 37.5°C.
Is 38 graden koorts?
Ja, 38 graden Celsius of hoger is koorts. Vanaf 40 graden kan koorts gevaarlijk worden. Lees hierover meer in het artikel: Wanneer is koorts gevaarlijk? Huisarts legt uit
Is 39 graden koorts hoog?
Ja, 39 graden Celsius koorts is hoog, maar niet gevaarlijk. Als de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt, is het verstandig langs de huisarts te gaan.
Is 40 graden koorts gevaarlijk?
Nee, 40 graden Celsius koorts is hoog, maar nog niet gevaarlijk. Wel is het verstandig om de temperatuur goed in de gaten te houden. Het advies is om naar de huisarts te gaan bij een temperatuur van 41 graden of hoger, of wanneer de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt.
Vragen over koorts bij kinderen? Lees hier het artikel: Koorts bij kind? Zo weet je wat te doen met koorts.
Hoe meet je koorts?
Je meet je lichaamstemperatuur en koorts met een thermometer. Er zijn verschillende soorten thermometers voor je lichaam: een oorthermometer, een rectale thermometer en een voorhoofdsthermometer.
- Oorthermometer. Deze meet de temperatuur in je oor.
- Rectale thermometer. Deze meet de temperatuur in de mond, onder de oksel of in de anus. Het meten in de anus is de meest nauwkeurige manier om je temperatuur te meten.
- Voorhoofdsthermometer. Deze meet de temperatuur op je voorhoofd met een infraroodsensor. Deze thermometer is het minst precies van de drie.
Wanneer moet je de huisarts bellen bij koorts?
In de meeste gevallen gaat koorts vanzelf over. Er zijn wel situaties waarin je beter naar de dokter kunt gaan:
Hoge koorts
Als je koorts hoger is dan 40 graden Celsius kan koorts gevaarlijk worden. Wanneer je lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is, kan je het beste de huisarts bellen.
Koorts die langer dan 5 dagen duurt
Het is normaal dat koorts binnen 3 tot 5 dagen vermindert. Mocht de koorts lang aan blijven houden, kan het zijn dat de koorts door een andere reden veroorzaakt wordt of dat het lichaam de infectie niet goed kan opruimen. Het is verstandig om dan langs de huisarts te gaan.
Koorts gecombineerd met andere ernstige klachten
Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Koorts is vaak een uiting van een infectie of een onderliggende ziekte. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden of de klachten veranderen.” Hierbij kan je denken aan ernstige hoofdpijn, stijve nek, verwarring of sufheid, moeilijk ademhalen, pijn in de borst, buikpijn, huiduitslag. Van den Doel voegt daaraan toe: “Het is daarnaast ook verstandig om naar de dokter te gaan wanneer je naar de tropen op vakantie bent geweest en terugkomt met koorts.”
Wanneer heb je koorts?
Vragen over koorts bij kinderen? Lees hier het artikel: Koorts bij kind? Zo weet je wat te doen met koorts.
Wat kun je zelf doen bij koorts om je beter te voelen?
Het belangrijkste is dat je lichaam rust nodig heeft om te herstellen. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Er bestaat geen snellere manier om beter te worden. Rust is het enige waardoor je lichaam zo snel mogelijk kan herstellen.” Hieronder worden nog een aantal tips gegeven.
- Rust en slapen. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Blijf zoveel mogelijk thuis, slaap voldoende en houd rust.
- Drink voldoende. Zorg dat je genoeg water of vocht drinkt, 1,5 tot 2 liter per dag. Denk hierbij aan water, bouillon of thee.
- Koorts verlagen. Gebruik paracetamol om de koorts te verlagen. Daarnaast zorgt paracetamol ook voor minder pijn. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
- Koel je lichaam. Neem een lauwwarme douche of bad. Gebruik niet te veel dekens.
- Niet sporten. Ga niet intensief sporten met koorts. Daarnaast is het ook verstandig om 1 tot 3 dagen na de koorts niet te sporten om je lichaam te laten herstellen.
Alle informatie in de Zilveren Kruis Wijzer-app
Bij Zilveren Kruis vinden we het belangrijk dat informatie toegankelijk is. Daarom heeft Zilveren Kruis de Zilveren Kruis Wijzer-app. De app is voor iedereen gratis te gebruiken en heeft betrouwbare informatie over verschillende klachten. Ook kan je contact opnemen met een verpleegkundige voor vragen. Handig! Zo stel je je vraag op het moment dat het jou uitkomt. Overdag, ‘s avonds en in het weekend.